Kaip „Žalgiris“ galėtų įveikti „Barceloną“? (Komentaras)

Šarūnas Jasikevičius su „Barcelona“ ekipa penktadienį grįžta į Kauną, kur žais Eurolygos rungtynes su Kauno „Žalgiriu“.



Šis mačas įvyks penktadienį, 20:00 val.

Prieš šias rungtynes „Žalgirio metraštis“ pateikė savo mintis, kaip Martino Schillerio auklėtiniai galėtų pasipriešinti „Barcelona“ žaidėjams.

Kviečiame paskaityti (Tekstas neredaguotas):


„„Barca“, vadovaujama Šaro, ir „Žalgiris“ šiame sezone demonstruoja labai skirtingus rezultatus. Ispanai šluoja visus priešininkus iš eilės (išskyrus vakarykštį netikėtą pralaimėjimą prieš „Asvel“), o kauniečiai patoginasi išsikastoje gynybos duobėje. Tam, kad Kauno komanda galėtų mesti rimtą iššūkį katalonams, reikia kelių dalykų: netikėtų sprendimų (nes Šaras bus išanalizavęs mūsų žaidimą geriau nei bet kas kitas) ir tikėtis sėkmės faktoriaus (mes turėsime dvigubą motyvaciją laimėti, o Šaras – nesudirbti savo mylimos komandos).

Taigi Martino Schillerio laukia didžiausias išbandymas jo trumpoje Eurolygos karjeroje. Jeigu treneris nori nors kiek reabilituotis, jis turi jį atlaikyti aukštai pakelta galva. Tačiau, kad taip nutiktų, Martinas privalo imtis visiškai sau neįprastų sprendimų ir keisti viską, ką iki šiol protegavo: nuo žaidėjų rotacijos, iki gynybinių planų. Nes šiuo metu jam jau turėtų būti aišku, kad Eurolygos treneriai ne nuolat rungtynėse ant suolelio sėdi, o rimtai atlieka namų darbus. O Šaras – puikus to pavyzdys.

Rotacija

Reikia pripažinti, kad žaidėjų meistriškumo lygis ir turimas talentas yra visa galva aukštesni už dalies mūsiškių. Tačiau kaip tik todėl turime imtis netradicinių sprendimų, jeigu norime garbingai pasipriešinti ar net laimėti rungtynes. Visų pirma, startiniame penkete neturi likti Steve Vasturia, nes jeigu jam nuo rungtynių pradžios reikės gaudyti jėgų pilną Higginsą (ar bet kurį pavojingą ispanų gynėją), mes turėsime šioje vietoje labai daug problemų, o leisti tokio lygio žaidėjui(-ams) pajausti metimą – nedovanotina klaida. Tad vietoje Steve aikštelėje trečio numerio priežiūrą turėtų perimti Grigonis, kuris gali pasiūlyti ir fiziškumą ir greitį, kurių reikės norint sustabdyti vikrų gynėją.

Įžaidėjo pozicijoje startuoti visgi turėtų Walkupas, nes Lukas neturės galimybių sustabdyti Niko Calatheso, kuris jam virš galvos, žaidžiant du prieš du, mėtys perdavimus į baudos aikštelę. O jeigu neuždarysime Barselonos du prieš du puolimo, tai Davies su Mirotičium mus žudys iš po krepšio. Puolime Lukas turėtų didelį pranašumą, tačiau baudos aikštelė floateriams neabejotinai bus uždaryta, nes Šaras puikiai žino, kaip atitverti stipriąją Luko prasiveržimo pusę. Užtat atsarginį įžaidėją Huertelį Lukas bus pajėgesnis nors truputį pristabdyti ir pats įveikti puolime.

Antroje pozicijoje, mano galva, turėtų startuoti Rokas Jokubaitis. Kurič‘ius greitas ir galintis nuostabiai pataikyti gynėjas (ką Šaras gerai moka, tai ištraukti atakos metu snaiperį į gerą poziciją), kurį reikia sulaikyti stipriu kūnu. Tą Rokas jam gali pasiūlyti. Jų ūgis – identiškas, o Rokas dar ir turi gerokai sustiprėjusį kūną bei greitas kojas, todėl galėtų pasiūlyti panašaus lygio kovą nuo pirmų minučių. Žinoma, jeigu, nedarys tiek daug klaidų komandinėje gynyboje, kaip kad darė rungtynėse su „Zenit“.

Ketvirtoje pozicijoje reikės atlikti labai didelį darbą, nes pristabdyti Nikola Mirotičių kartais būna misija neįmanoma. Šį žmogų ketvirtoje pozicijoje turėtų prižiūrėti Nigel Hayes (pakankamai dažnai besikeičiant su A. Rubitu), nes jis vienintelis gali pasiūlyti ir greitį, ir tvirtą kūną. Mirotič turi puikų metimą iš toli bei vidutinio nuotolio, todėl Rubitas gynyboje gali nespėti sugrįžti prie jo po susikeitimo. O tai būtų labai pavojinga. Todėl Nigelis tikriausiai yra vienintelis žmogus, galintis pasiūlyti gerą kovą Nikola. Apie Paulių Jankūną šiose rungtynėse reiktų pagalvoti nebent kelis kartus po porą minučių tik tam, kad leistų pailsėti pagrindiniam ketvirtam numeriui.


Centro pozicijoje nieko naujo neprigalvosime. J. Lauvergne turės dirbti gynyboje kaip arklys, kad sulaikytų už save greitesnį ir vikresnį Brandoną Daviesą. Jeigu Joffrey pavyktų neutralizuoti Brandoną, tada turėtume nesunkiai išjungti ir visą baudos aikštelę. Tačiau kol kas Lauvergne gynyboje yra silpnas, nes po du prieš du vargiai spės pasivyti gudrų ir greitą buvusį žalgirietį, o jeigu prieš jį liks mažesnis gynėjas, Davies jį tiesiog suvalgys arba veidu į krepšį, arba verpste ir puskabliu. Todėl penktoje pozicijoje reikės maksimalaus susikaupimo.

Puolimas

Mūsų puolimas iš tiesų strigo tik prieš „Maccabi“, visuose kituose mačuose mes kamuolį sukome labai neblogai, ir viskas šiame fronte rodosi daugiau ar mažiau neblogai. Reikės tikėtis labai gero pataikymo iš toli, todėl Martinas turėtų sukurti kuo daugiau progų Milakniui ir kitiems, galintiems pataikyti iš toli (Walkupas ir Grigonis dažniausiai negauna derinių atakuoti iš toli, greičiau patys susikuria situacijas). Mūsų tritaškiai turės būti kertiniu mūsų puolimo ramsčiu, kokiu buvo ir „Asvel“ pusėje. Vakarykštėse rungtynėse su „Barca“, prancūzijos komanda pataikė beveik 62% (13/25) tritaškių ir tai (kartu su gera gynyba) buvo svarbiausi pergalės aspektai. Jeigu mums nekris iš toli, būsime palaidoti greitose katalonų atakose.


Šaras bus pasirengęs uždaryti visų mūsų žaidėjų stipriąsias puses, todėl bus labai aktyviai prižiūrimas tiek Walkupas, tiek ir Lekavičius. Centrai bus atsitraukę toliau nuo krepšio ir pabandys uždaryti bet kokią galimybę atlikti floaterius, todėl į žaidimą puolime turėtų būti stipriai įtraukiama priekinė linija. Taigi baudos aikštelė bus vieta, kurioje turėsime rinkti didesnę dalį taškų nei iki šiol. Barca tikrai rizikuos ties Hayesu ir leis jam atlikti savo metimus, todėl svarbu ne metimus jam sukurti, o Nigeliui bandyti įkirsti į baudos aikštelę ir nusimesti kamuolį.

Tikėtina, kad šiose rungtynėse bus labai sunku užpulti krepšį individualiais veiksmais, nes Barca per paskutines keturias rungtynes į savo krepšį praleidžia tik po 64.5 taško. Todėl vienintelės mūsų galimybės blykstelėti – keisti puolimo strategiją, kamuolį dažniau mesti į baudos aikštelę ir tikėtis, kad sukris tolimi metimai. Kitų būdų sumesti tiek taškų, kiek patys katalonai, aš nematau.

Gynyba


Jeigu užpulti mums dažniausiai sekasi visai neblogai ir galime kovoti kaip lygūs su lygiais su „Real“ ar „CSKA“, tai ginantis teks perkrauti savo galvas iš pradžių trenerių suoleliui, o tada ir žaidėjams. Visų pirma, turime nustebinti Šarą ir pradėti žaisti gynyboje kitaip, nei tai darėme iki šiol. Kadangi Barca turi nuostabiai iš visų aikštės vietų pataikančius žaidėjus (gal tik Davies yra ne toks pavojingas nuo tritaškio linijos, tačiau jis – super efektyvus aplink baudos aikštelę), mes privalome atsisakyti tos „Ice“ gynybos, kurios pagrindinė mintis – minimalizuoti galimybes kamuolį išmesti nuo trijų taškų linijos iš kampų. Svarbu bus uždaryti visą perimetrą, o ne tik du taškus, kurie, anot Schillerio, mums pavojingiausi. Iki šiol mums to padaryti nepavyko nei vienose rungtynėse, o tritaškius prieš mus komandos meta beveik 50% taiklumu. Ir tai nėra kitų komandų sėkmės faktorius, nes mes tiesiog nesugebame sugrįžti prie savų žmonių ir leidžiame jiems arba laisviems, arba beveik laisviems atakuoti iš toli. Taigi žalgiriečiai turėtų rengti po tris treniruotes per dieną ir visą dėmesį per jas sutelkti į pasikeitimą ginamaisiais.

Kadangi Eurolygos krepšinio aikštelė yra kiek siauresnė nei NBA, ši Schillerio mylima (o gal viena iš nedaugelio pažįstamų) gynyba iš esmės Europoje netenka didžiausių savo svertų, todėl turėtų nuo pirmos minutės būti keičiama į žaidėjų susikeitimą. Mūsų startas bus daugiau ar mažiau pajėgus individualiai uždaryti Barcos žvaigždes (išskyrus Vasturia, Jankūnas ir Gebenas), tad susikeitimai bus labai svarbūs: Hayes gali ginti ir ketvirtą, ir trečią poziciją; Grigonis taip pat gali sustabdyti dvi pozicijas, Rokas net ir didesnį Mirotičiaus kūną gali atlaikyti toliau nuo krepšio. Taip pat reikės bandyti dvigubinti gynybą po krepšiu prieš Davies, o čia gali pasitarnauti LAuvergne ir Rubit tandemas. Vis dėlto jeigu taikysime ir toliau Schillerio „Ice“, šimtu procentu būsime suvalgyti per pirmas 10-15 minučių.

Jo taikyta zoninė gynyba prieš CSKA taip pat turėtų atsirasti trenerio gynybiniame arsenale, nes trys besiginantys žaidėjai aikštelės viduryje gali būti naudingi, kai ant parketo bus atsarginiai katalonų žaidėjai. Žinoma, pataikyti gali ir Hanga, ir Abrinesas, tačiau kamuolio vaikščiojimą kelioms minutėms tokia gynyba gali pristabdyti, o to kartais žalgiriečiams labai reikia. Ypač jei perimtus kamuolius pavyks paversti greitais taškais.


Mano galva, esmė paprasta – mums šiose rungtynėse reikės ne tik gerai pataikyti patiems, bandyti naujus penketus, stiprinti žaidimą du prieš du ir daugiau kamuolių skirti baudos aikštelei, bet ir perkratyti visas gynybines schemas. Barca gali užpulti iš visų aikštės pusių, todėl svarbiausia bus nuo pirmos iki ketvirtos pozicijos uždaryti visą perimetrą, o Lauvergne bandyti išjungti Brandoną Daviesą. Iš esmės tai reiškia, kad Schilleris privalo daryti viską kitaip, nei darė iki šiol. Na, bent jau sukeisti visus elementus vietomis, kad žaidėjai neišsiblaškytų ir visiškai nepasimestų. Nes jeigu žaisime taip, kaip iki šiol, mes turime lygiai nulį šansų prieš katalonų mega talentus. Tad kitą savaitę Martinas tikrai taps kažkam nemaloniu siurprizu, visgi būtų geriau, kad Šarui, o ne mums“, - rašo „Žalgirio metraštis“.





Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: