„Ryto Balsas“ apie R. Ivanauską: „Geras „Ryto“ vadovų žingsnis, kuris gali tapti maloniu atradimu“

Vilniaus „Ryto“ puolėjų grandį stiprina NCAA pirmenybėse rungtyniavęs krepšininkas. Sostinės klubas pasirašė sutartį su 22-ejų lietuviu Rapolu Ivanausku, kuris į Vilnių atvyks jau artimiausiomis dienomis.



Po šios žinios pasisakyti nusprendė ir „Ryto Balsas“. Kviečiame paskaityti (Tekstas neredaguotas):

„Traumų šį sezoną kamuojamas Vilniaus „Rytas“ sulaukė dar vieno papildymo – į klubą atvyksta sunkiojo krašto ir centro pozicijose galintis rungtyniauti lietuvis, 208 cm ūgio, Rapolas Ivanauskas. Mūsų žiniomis, kontraktas galios iki šio sezono pabaigos su galimybe vasarą pratęsti jį ilgesniam laikotarpiui.

Tai žaidėjas, kurį sunku vertinti ir nuspėti, ko iš jo galima tikėtis, nes Rapolas nuo pat mažų dienų gyveno JAV ir yra šios šalies krepšinio produktas. Prisitaikymas prie europietiško krepšinio žaidėjui gali tapti nemenku iššūkiu. Ivanauskas būdavo kviečiamas į Lietuvos jaunimo rinktines, tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių taip į jas ir neatvyko. Buvusio ilgamečio LKL žaidėjo Tomo Ivanausko sūnus dar besimokydamas mokykloje nuolat patekdavo į Ilinojaus valstijos perspektyviausių krepšininkų reitingus, o 2016 m. pradėjo mokslus Northwesterno universitete, tuo pat metu gaudamas galimybę rungtyniauti vienoje stipriausių NCAA „Big Ten“ konferencijoje.


Deja, bet jau pirmajame savo NCAA sezone dėl savo universalumo vertintas aukštaūgis susidūrė su sveikatos problemomis ir visą pirmąjį sezoną praleido be krepšinio pasinaudodamas „Redshirt“ taisykle, kuri traumuotam žaidėjui leidžia praleisti vienus metus tik studijuojant, bet nežaidžiant krepšinio ir išlaikyti pirmamečio statusą komandoje. Rapolui iš šalies teko stebėti savo komandos istoriškai sėkmingą sezoną, kai po ilgos pertraukos Northwesterno universitetas pateko į „kovo beprotybės“ turnyrą.

Ne ką sėkmingesni buvo ir antrieji metai, kai dėl sveikatos problemų ir neišsikovojamos vietos komandos rotacijoje buvo sužaistos tik 3 rungtynės. Po dviejų nuviliančių metų Rapolas Ivanauskas nusprendė pakeisti universitetą ir persikėlė į silpnesnį, tačiau svarbų vaidmenį jam žadėjusį Colgate universitetą. Šiame universitete du sezonus praleidęs krepšininkas pagaliau pademonstravo tai, dėl ko buvo vertinamas: Ivanauskas rinko po 14 taškų ir 6 atkovotus kamuolius per 30 minučių.

Du sėkmingi sezonai patraukė elitinio Sinsinačio universiteto dėmesį, kuriame per 7 sužaistas šio sezono rungtynes Ivanauskas rinko 6.3 taško ir 5 atkovotų kamuolių vidurkį, tačiau, kaip teigiama, dėl pandemijos nusprendė palikti universitetą ir pradėti profesionalo karjerą.

Kalbant apie Rapolo Ivanausko žaidimo stilių, krepšinio ekspertai pirmiausia išskiria jo universalumą tiek puolime, tiek gynyboje. Greitų kojų ir ilgų rankų atletas savo judrumo dėka geba neblogai gintis tiek po krepšiu, tiek spėti paskui judresnius gynėjus susikeitimo ginamaisiais situacijose. Puolime turėdamas gan platų klaidinančių judesių arsenalą dažniau žaidžia veidu į krepšį, tačiau prieš fiziškai silpnesnius varžovus gali sėkmingai sužaisti ir nugara. Vadinti jį geru snaiperiu būtų gan drąsu, nes jo pataikymo procentai niekada nebuvo itin geri. Tiesa ta, kad paliktas laisvas Rapolas nevengia atakuoti tiek iš trijų taškų zonos, tiek iš vidutinio nuotolio.

Nestabilus pataikymas iš toli šiuolaikiniame krepšinyje, kai ketvirtieji numeriai turi išplėsti aikštę, kiša koja Rapolui, nors metimo technika ir ilgos rankos jo metimą daro sunkiai uždengiamu. Žaidžiant centru problemos kyla stumdantis su fiziškai stipresniais oponentais – Ivanauskas nėra labai geras „kontakto“ žaidėjas, nors pastaraisiais metais jis pridėjo nemažai raumenų masės. Tai gerokai pagerino jo kovą dėl atšokusių kamuolių užsiimant poziciją po krepšiu – tai leidžia tikėtis ir pažangos gynyboje prieš fiziškai stipresnius varžovus.

Mokyklos laikais Rapolas Ivanauskas rungtyniavo lengvojo krašto pozicijoje, tačiau dėl traumų (linkime jų išvengti Sostinėje) buvo prarasta dalis greičio ir šuolio savybių, o tai privertė stumtis arčiau krepšio. Bus įdomu pamatyti, kurioje pozicijoje R. Ivanauską „Ryto“ komandoje planuoja naudoti trenerių štabas.

Sprendimas suteikti šansą Rapolui šiame sezone įrodyti savo vertę ir tada spręsti dėl tolesnio bendradarbiavimo – tikrai geras „Ryto“ vadovų žingsnis, kuris gali tapti maloniu atradimu „Ryto“ sirgaliams. Belieka palinkėti jam sėkmės ir sveikatos“, - rašė „Ryto Balsas“.






Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: