„Zenit“ su nauju treneriu pralaimi, tačiau tampa vis grėsmingesne jėga



Beveik po dešimties metų pertraukos Maskvos srities klubą „Chimki“ nugalėjęs Kauno „Žalgiris“ neturi kada atsipūsti. Trečiadienį Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai išvyko į Sankt Peterburgą ir rytoj surems ginklus jau su kita Rusijos ekipa „Zenit“.

Xavi Pascualio treniruojamas „Zenit“ yra vienvaldis Eurolygos autsaideris. Per 27 turus Sankt Peterburgo krepšininkai laimėjo tik 7 kartus. Antradienį jie Maskvoje neatsilaikė prieš CSKA (78:86). Tai buvo septintas „Zenit“ pralaimėjimas Eurolygoje iš eilės.

47 metų X. Pascualiui kol kas nesiseka ekipos ištraukti iš dugno. Vyriausiojo trenerio pareigose jam pakeitus Joaną Plazą, ekipa buvo priešpaskutinėje vietoje. X. Pascualis ekipai vadovavo per trejas Eurolygos rungtynes ir ji visus tris kartus pralaimėjo.

„Šiose rungtynėse daugiau ar mažiau pavyko įgyvendinti savo planus, – po nesėkmės prieš CSKA sakė naujasis „Zenit“ treneris. – Kontrolę praradome tik trečio kėlinio pradžioje, kai per kelias minutes šeimininkai atitrūko didesniu skirtumu. Mes kovėmės, vijomės ir nedaug trūko, kad intriga sugrįžtų. Tai buvo dar vienas žingsnis į priekį. Bet reikia nesustoti ir padaryti dar vieną žingsnį jau kovojant su „Žalgiriu“.



Neįvardytų šaltinių duomenimis, X. Pascualis „Zenit“ klube kas mėnesį uždirba 40 tūkst. eurų. Per savo karjerą šis specialistas daugiau nei 10 metų dirbo ispanų „Barcelonoje“, o 2010-aisiais tapo jauniausiu treneriu čempionu Eurolygos istorijoje.



Š. Jasikevičiaus manymu, „Zenit“ pamažu pradeda žaisti X. Pascualio propaguojamą krepšinį – organizuotą, apgalvotą.

„Miuncheno klubui „Bayern“ Sankt Peterburgo komanda pralaimėjo nelogiškai, nes rusai nepataikė 20 kartų nuo trijų taškų linijos nedengiami, – susitikimo išvakarėse sakė „Žalgirio“ strategas. – Jų puolimas išties pagerėjo, nes Xavi visuomet garsėjo kaip žmogus, turintis didelį pasirinkimų skaičių kiekvienam žaidėjui. Jam vadovaujant, atsiskleidė Austinas Hollinsas, jam sukuriama progų atakuoti. „Zenit“ pradėjo pulti darniau, o gynyboje ir taip buvo neblogas, nes ankstesnio trenerio Plazos laikais ekipa žaisdavo agresyviai, spausdavo varžovus. X. Pascualiui prisidėjus rusų klubas tampa didžiule jėga.“

Sankt Peterburgo ekipoje trys žaidėjai renka po dviženklį taškų skaičių. Tai vidurio puolėjas Gustavo Ayonas (12,6 tašk. ir 5,4 atkovoto kamuolio), minėtas gynėjas A. Hollinsas (10,5 tašk.) ir Thomasas Willas (10,4).

Pirmame rate žalgiriečiai savo arenoje neatsilaikė prieš „Zenit“ krepšininkus – pralaimėta po pratęsimo 70:82. Savo pranašumą svečiai įrodė per papildomas penkias minutes – 20:8. Tai buvo pirmas oficialus šių ekipų susitikimas Eurolygoje. Tąkart Lietuvos čempionams, kurių gretose rezultatyviausi buvo po 12 taškų surinkę Zachas Leday‘us ir Edgaras Ulanovas, koją kišo prastas pataikymas iš vidutinio nuotolio. „Žalgiris“ dvitaškius metė 37 proc. taiklumu (14/37). Rusijos klube tuomet rezultatyviausias buvo Mateuszas Ponitka (19 taškų).

Sankt Peterburgo ekipos įžaidėjai, anot Š. Jasikevičiaus, tradiciniai – ne tik patys stengiasi pelnyti taškų, bet ieško, kaip sudaryti puikias progas atakuoti komandos draugams.


„Varžovai turi aibę metikų, tokių kaip Ponitka, kuris vienas Kaune nulėmė rungtynių baigtį, – sakė Š. Jasikevičius. – Ši komanda su vienu geriausių Europos trenerių eis į priekį, o mūsų išvykoje laukia didžiulis darbas.“

Iš visų statistinių rodiklių „Zenit“ geriausiai turnyre atrodo pagal perimtus kamuolius (vid. 7,92; 2 vieta) ir rezultatyvius perdavimus (vid. 18,7; 5 vieta).

Rusijos klubas per rungtynes kamuolį vidutiniškai praranda 13,78 karto ir tai yra trečias blogiausias rezultatas turnyre. Dar prasčiau šiam klubui sekasi su baudų metimais. Pagal pataikymo procentą (70,15) jis yra paskutinis, o žalgiriečiai (82,28 proc.) – antri. Sankt Peterburgo ekipos snaiperiai taip pat neturi kuo didžiuotis: tritaškius jie meta 32,95 proc. taiklumu, o tai yra 17 vieta tarp 18 komandų. „Žalgiris“ iš toli atakuoja 38,33 proc. taiklumu (9 vieta).


Likusios ketverios 27 turo rungtynės bus žaidžiamos trečiadienį. Tarpusavyje jėgas išbandys Berlyno ALBA ir „Barcelona“, Stambulo „Fenerbahce" ir Belgrado „Crvena zvezda", Tel Avivo „Maccabi“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ bei Miuncheno „Bayern“ ir Vitorijos „Baskonia“.

Šiuo metu turnyro lentelėje situacija įtempta. Vietas atkrintamosiose varžybose jau užsitikrino „Anadolu Efes“, Madrido „Real“ ir „Barcelona“. Į likusius penkis laisvus kelialapius pretenduoja daugiau nei dešimt komandų. Po 12 pergalių turi penki klubai. „Žalgiriui“ antradienio pergalė prieš „Chimki“ 11 taškų skirtumu labai svarbi, nes pirmas rungtynes kauniečiai buvo pralaimėję 9 taškais. Tad jei po reguliariojo sezono rungtynių abu klubai turės iškovoję vienodai pergalių, Kauno ekipa dėl geresnio tarpusavio rungtynių rezultato bus aukščiau. Tokį pat privalumą žalgiriečiai turi ir prieš 12 pergalių iškovojusią Pirėjo „Olympiakos“ komandą (svečiuose mūsiškiai pralaimėjo 9 taškais, o namie atsigriebė laimėdami 25 taškų skirtumu).

Kaip ir „Žalgiris“, 12 pergalių turi Valensijos „Basket“ krepšininkai. Namie Š. Jasikevičiaus auklėtiniai ispanams pralaimėjo 4 taškais, tad kovo 20-ąją išvykoje „Žalgiriui“ bus būtina laimėti bent penkiais taškais, kad turėtų didesnių vilčių atsidurti aštuntuke.












Saulius Ramoška | Alfa.lt


{fcomment}

Video rekomendacijos: