V. Čeponis apie artėjančią savaitę: „Žalgiriui“ realu parsivežti bent vieną pergalę iš Ispanijos

V. Čeponis apie artėjančią savaitę: „Žalgiriui“ realu parsivežti bent vieną pergalę iš Ispanijos

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai „Žalgirio“ arenoje iškovojo pergalę Eurolygoje. Martino Schillerio auklėtiniai po atkaklios kovos rezultatu 81:79 (26:20, 19:24, 18:16, 18:19) antrą kartą šiame sezone palaužė Pirėjo „Olympiacos“.



Po mačo komentarą pateikė garsus televizijos komentatorius Vaidas Čeponis. Kviečiame paskaityti (Tekstas neredaguotas):

Protingas puolimo planas ir kančios ginantis

Žaidimo kokybės prasme tai nebuvo labai geros rungtynės, bet svarbiausia, kad buvo iškovota pergalė. Žalgiriečiai mače su „Olympiacos“ pademonstravo itin tvirtą stuburą, kai iki ketvirtojo kėlinio pabaigos likus nepilnoms dviem minutės dar atsiliko 7 taškais, bet sugebėjo idealiai sužaisti likusią atkarpą.


„Žalgirio“ puolimo planas buvo efektyvus. Tiesa, tai lėmė ir varžovų gynybos primityvumas ir įvairovės stoka. Svečiai, turėdami mobilius aukštaūgius, beveik viso mačo metu nuolat keitėsi ginamaisiais po „Žalgirio“ priekinės linijos žaidėjų užtvarų gynėjams.

Tokioje situacijoje šeimininkų antrosios linijos krepšininkams sunkiai sekėsi prasiveržti pro judrius varžovų aukštaūgius, bet tada žalgiriečių gynėjai nuolat įmetinėjo kamuolius savo priekinei linijai, pirmiausia – Lauvergne‘ui, prie kurio likdavo gerokai žemesni „Olympiacos“ žaidėjai.

Prancūzas (21 taškas, 27 naud. balai) puikiai su jais tvarkėsi. Ir ne tik su jais, bet ir su tiesioginiais oponentais, kurie ūgiu nusileido Lauvergne‘ui. Šįkart ir svečių gynybos sistema, ir jį dengę priešininkais buvo itin parankūs prancūzui.

Beje, šį sezoną Lauvergne‘as (ūgis 211 cm) paprastai pelno dviženklį taškų skaičių, kai jo tieioginiai varžovai yra už jį žemesni. Taip įvyko ne tik mačuose su „Olympiacos“ (abukart), bet ir su „Chimki“, ALBA, su „Zenitu“, „Barcelona“. O va kai oponentai centimetrais pranoksta prancūzą, puolime sekasi sunkiau (dvikovos su CSKA, „Real“, ASVEL, „Panathinaikos“).

Aišku, su lėtesniais oponentų „centrais“ kauniečiams lengviau sužaisti pikenrolą, bet gerai gynybą organizuojančios komandos kartais eliminuoja šį „Žalgirio“ ginklą. Ir vakar, keisdamiesi dengiamaisiais, svečiai beveik neutralizavo kauniečių derinį du prieš du, bet, kaip minėjau, tada žalgiriečiai tiesiog maitindavo kamuoliais priekinę liniją. Tai buvo labai protingas žingsnis.

Gynyboje vakar didžiausias dėmesys buvo skiriamas Pirėjo komandos „smegenims“ – Sloukui. Jis buvo neleidžiamas į stipriąją kairę pusę, jam kauniečiai stengėsi neleisti pasinaudoti užtvara.
Jei graikas judėdavo į dešinę arba pasinaudodavo užtvara, tada jo globą perimdavo vienas „Žalgirio“ aukštų žmonių ir taikydavo step out‘ą (trumpam pristabdydavo Slouką ir grįždavo į baudos aikštelę). Arba tokiose situacijose mūsiškiai pilnai keisdamosi ginamaisiais, jei iki „Olympiacos“ atakos pabaigos likdavo labai mažai laiko.

Pirėjo ekipos įžaidėjo problema buvo išspręsta iš dalies. Jis nuostabiai skaito žaidimą ir ne kartą efektyviai išsklaidydavo žalgiriečių „Ice“ gynybą juvelyriniais, savalaikiais, kartais netikėtais varžovams perdavimais.

Tačiau graikas ne tik atliko 6 asistus, bet ir padarė 6 klaidas. Tai didžiausias Walkupo nuopelnas, kuris stengėsi nuolat dusinti varžovą. Manau, kad lemiamu momentu Walkupo perimtas kamuolys yra susijęs ir su 30 minučių rungtyniavusio graiko nuovargiu.

Kiek netikėtai iššovė Printezis, kuris pridarė daug bėdų. Nors graikas nebe jaunuolis, bet staigumu, greičiu vakar stebino. Iš "Žalgirio" sunkiųjų kraštų tik Hayesas gali suspėti paskui Printezį, o, tarkim, Rubitui jau per sunku. Jau nekalbu apie Jankūną.

Paskutiniam ketvirty ir kitas veteranas Spanoulis kaip reikiant suspurdėjo, susmeigęs porą tritaškių svarbiu momentu. Tuomet abukart po užtvarų graikui prie jo nepakilo Lauvergne'as. Tada, kai siautėjo Printezis ir Spanoulis, ir individuali, ir komandinė „Žalgirio“ gynyba braškėjo. Kita vertus, pavyko sustabdyti McCissicą, kuris sukrapštė vos 5 taškelius per 30 min.

Tokios laimėtos rungtynės, kurios buvo beveik praloštos, turėtų dar labiau padidinti kauniečių pasitikėjimą savo jėgomis. Dabar laukia išvyka į Ispaniją, kur teks kautis su „Valencia“ ir „Baskonia“. Šie klubai Eurolygoje pastaruoju metu smarkiai buksuoja, todėl „Žalgiriui“ tikrai realu parsivežti bent vieną pergalę. O gal ir abi“, - rašė V. Čeponis.





Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: