Atsistatydinti bandęs A. Rudys: Degam pragare, jei taip ir toliau - pateksime į Gineso rekordų knygą (Video)



2014 metų balandžio 13-oji. Tai iki šiol yra paskutinė diena, kai Mažeikių „Mažeikiai" džiaugėsi pergale oficialiose rungtynėse. Antą kartą iš eilės Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) čempionais tapę Aloyzo Rudžio auklėtiniai sportiniu principu žengė į Lietuvos krepšinio lygos (LKL) batalijas.



Vis tik kol kas „Mažeikių" istorija aukščiausiame šalies krepšinio divizione klostosi rekordiškai prastai. Vakar namuose 55:61 pralaimėję Alytaus „Dzūkijai" mažeikiškiai patyrė 22-ąją nesėkmę iš eilės.

2012–2013 m. sezone LKL vyko dviejų ratų sistema, o visus 20 susitikimų pralaimėję Palangos „Palangos" krepšininkai pasiekė naują lygos antirekordą.



2006 ir 2007 m. su Šiaulių „Šiauliais" LKL bronzą laimėjęs Aloyzas Rudys naujienų portalui Alfa.lt atviravo, kad „Mažeikių" klubo valdybai jau buvo pateikęs atsistatydinimo pareiškimą, tačiau jo noras pasitraukti nebuvo patenkintas.

Krepšinio specialistas neslėpė, kad komandai reikalingas naujas impulsas ir nevengė saviironijos.

„Žalgiris" rungtynių metu vartojo energinius gėrimus

Vakar iki pirmosios pergalės trūko kelių smulkmenų? – paklausėme A. Rudžio.

Pagal esamą sudėtį galėjome turėti jau 3–4 pergales, bet jų nėra. Reikia ne tik sėkmės, bet ir geresnio žaidimo. Vieną kartą nesuveikia gynyba, kitą – puolimas. Vakar, atrodo, gynėmės neblogai, bet negalėjome užpulti. Varžovas analizavo mūsų žaidimą, negalėjome baudos aikštelėje naudoti savo didelių žmonių. Išmetėme daug metimų, bet dvitaškių ir tritaškių taiklumas prastas.

Aišku, mūsų žaidimas paremtas metimais iš perimetro. Turėjome vieną aukštaūgį, Raimundą Petrauską, kuris žaidė nugara, bet dabar jis iškrito iš rikiuotės, ir turime dar daugiau problemų. „Viršuje" irgi problemiška apžaidinėti varžovą „vienas prieš vieną". Namuose įmetus mažiau nei 60 taškų sunku tikėtis pergalės.

Pernai NKL čempionate turėjote nugalėtojų mentalitetą, o šiemet tų pergalių vis dar nėra. Pasikalbate apie tai?


Aišku, tie pralaimėjimai veikia visus – ir žaidėjus, ir mane patį. Nesmagu, bet nepralaimime triuškinančiai. Devynerias iš eilės rungtynes pralaimėjome mažesniu nei 10 taškų skirtumu. Nežinau, ar nesėkmė 20 taškų skirtumu yra sutriuškinimas. Ir nežinau, kodėl žurnalistai tokią frazę pasigavo.

Pralaimėjome prieš Vilniaus „Lietuvos rytą" (74:87) ir matau antraštes: „pervažiavo", „sulaužė", „sumindė", „pasismagino". Žmonės ir taip sužlugdyti. Sutinku, Klaipėdoje mus tikrai sutriuškino 40 taškų (110:64), o į Mažeikius atvažiavęs Kauno „Žalgiris" buvo žiauriai prieš mus nusiteikęs (95:47). Jie rungtynių metu vartojo energinius, ženšenio gėrimus ir kitus nedraudžiamus preparatus. Pirmą ir antrą kėlinį jie bėgo. Pirmaudami 30 taškų po didžiosios pertraukos jie toliau bėgo, spaudė. Matyt, kauniečiai turėjo savo tikslų.

Kartais norėtųsi pagalbos ir iš teisėjų. Aišku, jų nekaltinu, jie dirba savo darbą, mes savo. Nėra gerai. Pirmavome Pasvalyje prieš gerai sukomplektuotą komandą „Pieno žvaigždės". Gerai žaidėme 37 minutes ir po to baigėsi degalai – pralaimėjome atkarpą 0:19 ir pralaimėjome visas rungtynes. Rezultatas 0/22 nedaro garbės ar reklamos žaidžiant LKL.


Kita vertus, niekam neleidžiame laisvai jaustis atvažiavus į Mažeikius, užsikabiname kai kuriose išvykos rungtynėse. Galvoju, nesame visiški „lūzeriai". Aišku, geriau blogiau žaisti ir laimėti.

Pradeda tikėti mistika

Prieš kelis mėnesius sakėte, kad daugelis žaidėjų dar nepriaugo LKL marškinėlių. Kaip yra dabar?


Pakeitėme trečdalį komandos. Kol kas tai vis tiek neduoda rezultatų. Bandžiau pats atsistatydinti, bet klubo valdyba nepriėmė mano pareiškimo. Manau, tai natūralu. Gal pateksiu į Gineso rekordų knygą kaip daugiausia iš eilės rungtynių pralaimėjęs treneris? Per visą mano karjerą to dar nėra buvę. Pralaimėti tokią seriją mačų ir vis tiek likti prie komandos vairo... Nežinau, man irgi nesmagu. Kalti ne vien žaidėjai, visi mes esame kalti.

„Pabandom iš naujo", kaip toje „Trijų milijonų" dainoje (šypteli). Neturiu didelio entuziazmo kalbėti. Su „Dzūkija" buvo nekokybiškos, negražios ir gynybinės rungtynės. Alytus tikrai neblizgėjo. Aišku, gal svečiai atvyko, manydami, kad žaidžia prieš autsaiderius ir pergalę pasiims lengvai pasivaikščioję. Tegul jie sprendžia savo problemas, o mums vis pritrūksta.

Sėkmė aplanko tuos, kurie stengiasi, aukojasi. Galbūt, kaip aš sakau, sėkmė nuo mūsų nusisuko po NKL finalo, kai apgavome Fortūną. Buvo likę 16 sekundžių ir sugebėjome laimėti. Galbūt neturėjome teisės laimėti NKL ir dabar mus Dievas už tai baudžia. Nesu tikintis Dievu ir nesmerkiu žmonių, kurie tiki. Aš irgi turiu kažkokį savo tikėjimą.


Galbūt dabar esame smerkiami už tas sekundes – imkite, džiaukitės, kur atėjote, nes čia patekote neteisėtai. Kenčiame, degame pragare. Po tokios serijos pradedi tikėti visokia mistika (šypsosi). Kiekvienas turime savo prietarų, įsitikinimų, bet ne visi apie tai kalbame. NKL esu laimėjęs 4 kartus, tokių žmonių daugiau nėra. Galbūt pervertinome savo jėgas, galbūt per daug pasitikėjau savo žaidėjais, su kuriais tapome čempionais.

Finansai – stabilūs

Kokį įspūdį paliko Sidney Sanderso žaidimas?


Tai – malonus, šiltas, mažas žmogiukas. Jis stengiasi, nori įrodyti, kad gali žaisti. Pirmos rungtynės jam susiklostė blogai, antros geriau, vakar iš jo tikėjausi daugiau. Kaip legionierius, jis turėtų duoti daugiau. Peržiūros laikas baigėsi, kol kas nesame priėmę sprendimo dėl jo ateities.

Bent jau finansiniai reikalai stabilūs?

Apie tai reikėtų paklausti klubo vadovybės, bet, kiek žinau, visi gauna tiek, kiek sutarta.


Klubas neatsisako minčių likti LKL ir kitą sezoną?

Nesu didelis optimistas, bet dirbu savo darbą, kiekvienoms rungtynėms ruošiamės kaip paskutinėms.

Jarutis: visa laimė, kad trenerio noras nebuvo patenkintas


Iš Mažeikių kilęs, buvęs profesionalus krepšininkas, dabar moterų krepšinio klubo Utenos „Utena" direktorius Rolandas Jarutis sakė:

„Per mano karjerą nėra pasitaikę tiek pralaimėjimų iš eilės. Kuo jų daugiau, tuo jie skaudesni. Po jų kai kuriems žaidėjams, treneriams ar klubo vadovams vis sunkiau tikėti, kad tos pergalės ateis. Bet jos ateina, jeigu nenustoji tikėti ir dirbi toliau.

Man, kaip gimusiam ir užaugusiam Mažeikiuose, dėl dabartinių komandos rezultatų labai liūdna. Noriu aiškiai pasakyti, kad „Mažeikiai" tikrai išaugo NKL marškinėlius ir tikrai yra verti vietos LKL. Manau, pralaimėjimų priežastis yra žaidėjų komplektacija. Nenoriu gilintis, kas tuo užsiima, bet pats sėkmingiausias vadovų sprendimas buvo tas, kad jie nepatenkino A. Rudžio noro atsistatydinti.


Tai labai geras ir darbštus specialistas, itin krepšiniui atsidavęs žmogus. Galvoju, tam tikri pakeitimai žaidėjų gretose tikrai atneštų pergalių. O klubo vadovybės pakantumas trenerio atžvilgiu labai sveikintinas. Labai pagirtina, kad treneriai nėra kaitaliojami kas mėnesį.

LMKL čempionate Šiaulių krepšininkės taip pat kol kas neturi nė vienos pergalės. „Utena" pernai buvo panašioje situacijoje. Šiaulių klubo direktoriui Donatui Slaninai nuoširdžiai linkiu kantrybės. Šis miestas turi gerą vyrų komandą. Manau, tik laiko klausimas, kada atsigaus ir moterų krepšinis. Tikrai galime pasidžiaugti gan neblogu debiutu Europos taurėje. Nebuvo paprasta, tai daugeliui žaidėjų ir pačiam klubui buvo debiutas. Iki kito etapo trūko tik vienos pergalės.

Dabartinio rezultato Lietuvos čempionate nesureikšminčiau. Aišku, smagu, kad laimėjome visas 16 rungtynių, bet tai tik paprasta statistika. Su visomis komandomis yra sudėtingi mačai. Svarbiausia, kad žaidėjos išliktų sveikos. Ateis svarbiausių mačų metas, tada ir pažiūrėsime. Dabar tiesiog reikia gerinti savo žaidimą, reikia, kad krepšininkės įgautų dar daugiau pasitikėjimo, meistriškumo ir tinkamai atstovautų Utenai.


Labai džiaugiuosi ir už „Juventus" klubą. Komanda žaidžia labai gerai, trenerių štabas taip pat dirba nuostabiai. Esame lyg didelė šeima, tarsi brolis ir sesuo – kartu tariamės, konsultuojamės. Aišku, viso to šaknys yra miesto meras Alvydas Katinas, kuris sudarė sąlygas vystytis Utenos regiono sportui."

{youtube width="500"}FFfAIY4aUuU{/youtube}

{youtube width="500"}uj90_1b839o{/youtube}






Balys Šmigelskas | Alfa.lt


{fcomment}

Video rekomendacijos: