K. Maskvytis: „Tikslas visada turi būti medaliai. Jei taip negalvočiau, nebūčiau ėjęs į rinktinę“

K. Maskvytis: „Tikslas visada turi būti medaliai. Jei taip negalvočiau, nebūčiau ėjęs į rinktinę“

FIBA nuotr.

Europos krepšinio šventės laukėme penkerius metus. Rugsėjo 1–18 d. keturiose valstybėse vyks 41-asis Europos vyrų krepšinio čempionatas, o stipriausia žemyno rinktinė paaiškės rugsėjo 18-ąją Berlyno „Mercedes-Benz“ arenoje, rašo Saulius Ramoška | Alfa.lt.



Tarptautinei krepšinio federacijai (FIBA) nutarus Europos čempionatą rengti kas ketverius metus, pirmenybės turėjo vykti 2021-aisiais. Tačiau visus planus sujaukė COVID-19 pandemija. Dėl jos 2020 m. Tokijuje turėjusios vykti vasaros olimpinės žaidynės perkeltos į 2021-uosius. Dėl to FIBA metams atidėjo Europos čempionato finalą.

Lietuviai kausis Kelne

Pirmenybių istorijoje keturios valstybės čempionatą surengs trečią kartą. Šįsyk krepšinio batalijos vyks Tbilisyje (Sakartvelas), Kelne ir Berlyne (Vokietija), Milane (Italija) ir Prahoje (Čekija).


24 rinktinės suskirstytos į keturias grupes po 6 komandas. Kiekviena valstybė, kuri rengia čempionatą, pasirinko po vieną nacionalinę rinktinę, kuri tapo partnere grupės varžybose. Vokietija pasirinko Lietuvą, todėl dar prieš traukiant burtus buvo aišku, kad mūsiškiai kovas pradės Kelne.

Lietuvos rinktinė pateko į B grupę. Atkrintamosiose rungtynėse lietuvių lauktų viena iš A grupės komandų. Grupių varžybos baigsis rugsėjo 8-ąją, o aštuntfinalio rungtynės bus surengtos rugsėjo 10 ir 11 d. Ketvirtfinaliai numatyti rugsėjo 13 ir 14 d., pusfinaliai – 16-ąją, o finalas – 18 d.

FIBA nusprendė, kad Europos čempionate nebus dalijami kelialapiai į pasaulio čempionatą ir olimpines žaidynes, taip pat nebus kovojama dėl 5–24 vietų. Todėl rinktinės, kurios baigs pasirodymą grupės etape ar atkrintamosiose rungtynėse, savo galutinę vietą sužinos suskaičiavus taškų skirtumą.

Treneris nebijo nudegti

Europos pirmenybių medalių Lietuvos rinktinė sieks vadovaujama 45-erių Kazio Maksvyčio, kuris pernai buvo patvirtintas vyriausiuoju rinktinės treneriu. Praėjusį sezoną Rusijos klube „Parma“ pradėjęs, tačiau dėl Rusijos invazijos į Ukrainą iš ekipos pasitraukęs specialistas nacionalinėje rinktinėje pakeitė Darių Maskoliūną, kurio vadovaujami žaidėjai blankiai pasirodė Europos čempionato atrankoje ir nesėkmingai žaidė Tokijo olimpinių žaidynių atrankos turnyre.

Lietuvos krepšinio federacija iškėlė tikslą rinktinei Europos čempionate kautis dėl medalių (užimti 1–4 vietą). Pastarąjį kartą mūsų šalies krepšininkai medalius Europos čempionate iškovojo 2015-aisiais – Prancūzijoje pasipuošė sidabriniais apdovanojimais.

„Su vyrų rinktine tikiuosi medalio. Jei taip negalvočiau, nebūčiau ėjęs į rinktinę. Mums, treneriams, patogiau darbą pradėti nuo kuklių tikslų, nes kitaip gali apsišaukti, pralaimėti ir nudegti. Bet žinau, kur atėjau, todėl kitokių tikslų nėra. Tikslas visada turi būti medaliai“, – kalbėjo K. Maksvytis.


2022-ųjų Europos čempionatas Lietuvos rinktinei bus penkioliktas. Per tą laiką šalies krepšininkai iškovojo visų spalvų medalius: triskart tapo žemyno čempionais (1937 m. Rygoje, 1939 m. Kaune, 2003 m. Stokholme), tris kartus pelnė Europos sidabrą (1995 m. Atėnuose, 2013 m. Slovėnijoje ir 2015 m. Prancūzijoje), sykį – bronzą (2007 m. Ispanijoje).

K. Maksvyčio kariauna

Pradėjęs darbą nuo trenerių štabo formavimo K. Maksvytis surinko patikimus talkininkus. Jam padeda anksčiau rinktinei vadovavęs Kęstutis Kemzūra, kuris 2010 m. pasaulio čempionate su auklėtiniais iškovojo bronzos medalius. K. Kemzūra taip pat yra vadovavęs Latvijos ir Austrijos rinktinėms.


Antrasis asistentas yra šiais metais iki Lietuvos krepšinio lygos aukso žiedų Vilniaus „Rytą“ nuvedęs Giedrius Žibėnas. Skauto darbas patikėtas Tomui Rinkevičiui, fizinio rengimo treneriu pasirinktas Deividas Rinkevičius, o rinktinės vadovu paskirtas Valdemaras Chomičius.

K. Maksvyčio krikštas įvyko per „Pasaulio taurės“ pirmąjį atrankos etapą, kuriame rinktinė pelnė 5 pergales iš 6 ir užtikrintai pateko į kitą etapą. Prieš Europos čempionatą mūsų rinktinė sužais dar dvejas „Pasaulio taurės“ antrojo atrankos etapo rungtynes (rugpjūčio 24 d. su Vengrija, o rugpjūčio 27-ąją su Juodkalnija). Šioms akistatoms ir Europos čempionatui trenerių štabas subūrė 16 krepšininkų, iš kurių galiausiai bus atrinktas dvyliktukas.

Į šešioliktuką pakviesti Arnas Butkevičius, Laurynas Birutis, Lukas Lekavičius (visi iš Kauno „Žalgirio“), Domantas Sabonis (iš Sakramento „Kings“), Eigirdas Žukauskas (iš Bursos „Tofaš“), Gediminas Orelikas (iš Panevėžio „Lietkabelio“), Gytis Masiulis ir Martynas Echodas (abu iš Vilniaus „Ryto“), Ignas Brazdeikis (iš Orlando „Magic“), Jonas Valančiūnas (iš Naujojo Orleano „Pelicans“), Kristupas Žemaitis (iš Vilniaus „Wolves“), Marius Grigonis (iš Atėnų „Panathinaikos“), Mindaugas Kuzminskas (be klubo), Rokas Giedraitis (iš Vitorijos „Baskonios“), Rokas Jokubaitis (iš „FC Barcelonos“) ir Tomas Dimša (iš Trevizo „NutriBullet“).


J. Valančiūnas, A. Butkevičius ir R. Giedraitis – 1992-ųjų „auksinės kartos“ atstovai, puikiai pažįstantys K. Maksvytį ir žinantys jo žaidimo schemas.

Tik K. Maksvyčiui tapus rinktinės strategu, gerbėjai ir specialistai pradėjo garsiai svarstyti, ar į rinktinę sugrįš Donatas Motiejūnas. Šešioliktuke jo pavardės nėra. „Donatas paprašė praleisti čempionatą dėl asmeninių priežasčių. Jeigu rinktinei to reikės, jei kuris nors iš aukštaūgių patirs traumą, jis bus pasirengęs prisijungti ir padėti“, – teigė K. Maskvytis.

Treneris neslepia, kad viena opiausių problemų – sunkiojo krašto puolėjo pozicija. Jo teigimu, akimirkomis aikštelėje žais mūsų abu aukštaūgiai J. Valančiūnas ir D. Sabonis, tačiau bus laiko, kai jie žais po vieną. O į sunkiojo krašto puolėjo poziciją pretenduoja M. Kuzminskas ir G. Orelikas.


Žvaigždžių būrys

Keturiose valstybėse vyksiančiame Europos čempionate, be lietuvių J. Valančiūno ir D. Sabonio, krepšinio gerbėjai išvys visą būrį žvaigždžių. FIBA įvardijo čempionato žvaigždžių dešimtuką, kuriame yra abu lietuviai, o pirmąją sąrašo vietą užima Serbijos rinktinės vidurio puolėjas Nikola Jokičius. Šis įspūdingo stoto Denverio „Nuggets“ žaidėjas antrus metus iš eilės buvo pripažintas naudingiausiu NBA reguliariojo sezono žaidėju. 27-erių serbas šį sezoną rinkdavo 27,3 taško, kamuolį atkovodavo 13,7 karto ir atlikdavo 7,8 rezultatyvaus perdavimo. N. Jokičiui tai bus debiutas Europos čempionate.

Antroji Europos čempionato žvaigždė – 23 metų slovėnas Luka Dončičius, rungtyniaujantis Dalaso „Mavericks“ klube. Praėjusiose Europos pirmenybėse 2017-aisiais jis drauge su Goranu Dragičiumi atvedė savo rinktinę ant auksinio pjedestalo. Įsitvirtinęs NBA L. Dončičius po ketverių metų vėl apsivilko rinktinės marškinėlius ir pirmą kartą istorijoje išvedė komandą į olimpines žaidynes. Kaip krepšinio gerbėjai pamena, Kaune vykusiame olimpiniame atrankos finale slovėnai L. Dončičiaus pastangomis nugalėjo lietuvius ir iškovojo bilietą į Tokijo olimpines žaidynes. Slovėnija specialistų įvardijama rimta pretendente į aukso medalius.


Graikijos rinktinėje išvysime dukart naudingiausią NBA reguliariojo sezono žaidėją Gianni Antetokounmpo. 211 cm ūgio 27 metų Milvokio „Bucks“ žvaigždė Graikijos ekipai jau yra padėjusi per du pasaulio čempionatus ir 2015-ųjų „EuroBasket“. Šis kartas suteikia vilčių graikams rimtai kovoti dėl medalių.

Varžovai prisibijos ir Prancūzijos rinktinės, Tokijo žaidynėse iškovojusios sidabro medalius. Ekipos lyderiais įvardijami triskart geriausiai besiginančiu krepšininku išrinktas trisdešimtmetis 215 cm ūgio vidurio puolėjas Rudy Gobertas (Jutos „Jazz“) ir metais jaunesnis atakuojantis gynėjas Evanas Fournier (Niujorko „Knicks“).

Europos čempionato grupės


A grupė

Juodkalnija, Sakartvelas, Ispanija, Bulgarija, Belgija, Turkija

B grupė


Vokietija, Vengrija, Slovėnija, Lietuva, Bosnija ir Hercegovina, Prancūzija

C grupė

Graikija, Estija, Ukraina, Didžioji Britanija, Italija, Kroatija


D grupė

Nyderlandai, Suomija, Lenkija, Čekija, Izraelis, Serbija

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis


Rugsėjo 1 d. Slovėnija–Lietuva
Rugsėjo 3 d. Lietuva–Prancūzija
Rugsėjo 4 d. Lietuva–Vokietija
Rugsėjo 6 d. Vengrija–Lietuva
Rugsėjo 7 d. Lietuva–Bosnija ir Hercegovina

Saulius Ramoška | Alfa.lt

Video rekomendacijos: