LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas: „Labai rimtai pakovosime dėl galimybės surengti olimpinį turnyrą Lietuvoje“

Šiandien vykusioje Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) spaudos konferencijoje buvo pristatyta galimybė surengti 2012 metų olimpinį atrankos turnyrą

Kitų metų vasarą vyksiantį turnyro šeimininkėmis pretenduoja tapti Lietuva, Venesuela, Puerto Rikas ir Makedonija. Pastaroji buvo nusprendusi nekandidatuoti, tačiau jos vyriausybei netikėtai skyrus pinigų, sprendimą pakeitė. Tai sujaukė Lietuvos planus, kuri iki tol buvo bene vienintelė reali kandidatė.

Konferencijoje dalyvavo naujasis LKF prezidentas Arvydas Sabonis, generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, garbės prezidentas Vladas Garastas ir „Kauno grūdų“ valdybos pirmininkas Tautvydas Barštys.

„Turint tokias sales, arenas ir matant, kaip į vasarą Lietuvoje vykusį Eurpos krepšinio čempionatą reagavo mūsų sirgaliai, reikėtų pakovoti ir dėl teisės surengti šį priešolimpinį turnyrą, nes visi mylintys krepšinį, būtų patenkinti,“ – kalbėjo A.Sabonis. – „Nesinori laužyti tradicijų, nes nuo 1922 metų visada Olimpinėse žaidynėse dalyvavome. Visi turėtų prie to prisidėti ir susivienyt, kad laimėtume galimybę rengti šį turnyrą. Noriu padėkoti mus palaikančiai „Kauno grūdų“ įmonei.

„Džiugu, kad Arvydas pilnas ryžto organizuoti šį turnyrą. Reikės dar daug nuveikti ir tai nebus taip lengva. Būtų labai gražu, kad vyriausybė norėtų organizuoti šį turnyrą, bet dabar turime remtis privačių rėmėjų pagalba. Jei padėtų vyriausybė, būtų žymiai lengviau,“ – kalbėjo LKF garbės prezidentas V.Garastas.

T.Barštys džiaugėsi galėdamas prisidėti prie Lietuvos krepšinio. „Esame grynai lietuviška kompanija, remiame ir Lietuvos nacionalinę krepšinio rinktinę. Europos krepšinio čempionatas parodė mūsų vienybę, susitelkimą, todėl ir šis bendras projektas turėtų būti sėkmingas,“ – sakė jis.

M.Balčiūnas taip pat buvo optimistiškai nusiteikęs: „Net analizuodami esamų konkurentų turnyro organizavimo galimybes, matome, jog esame bene vieninteliai, pasiryžę veikti be vyriausybės pagalbos. T.Barštys ir mes ryžomės rizikuoti mokėdami negrąžinamą dalyvavimo mokestį. Tai rizikinga, tačiau manome, jog ši rizika pasverta. Turime planą, kaip parduosime bilietus. Jų kainodara beveik analogiška Europos čempionato bilietams, tačiau bilietų būtų maždaug 3 kartus mažiau. Jei turnyrą rengtume Lietuvoje, jis vyktų viename mieste. Yra du kandidatai: Vilnius ir Kaunas. Pastarasis patrauklesnis dėl naujosios „Žalgirio“ arenos. Todėl pirmiausia tarsimės su Kauno savivaldybe. Tai investicija, kuri gali grįžti, gali ir ne.

Pagrindinė mūsų konkurentė – Makedonija. Jei pavyktų ją nukonkuruoti, finansavimo modelį matome taip, jog trečdalis lėšų bus skiriama iš LKF, trečdalis – iš privačių rėmėjų, ir trečdalis – iš sporto departamento, ar galbūt net vyriausybės. Šis turnyras būtų dar viena didžiulė krepšinio šventė. Lietuva sužaistų 4-5 rungtynes. Dabar belieka dirbti ir tikėtis, jog FIBA priims sprendimą mūsų naudai.“

LKF baigus oficialų pranešimą, konferencijoje dalyvavę žurnalistai uždavė keletą klausimų, į kurių daugumą atsakė LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas.

- Ar nepaisant to, jog turite planą šią vasarą surengti net keturis turnyrus, yra kokių nors kitokių kliūčių?

- Sekantis svarbus žingsnis yra dėl galimybės surengti olimpinį turnyrą. O apskritai, turėdami tokias arenas, infrastruktūrą, esame tarsi įpareigoti organizuoti šiuos turnyrus.

- Jei Kauno savivaldybė pritartų, ar turnyras vyktų tik Kauno mieste?

- Taip, užtenka vienos salės. Kitą trečiadienį atvyks FIBA inspektoriai, apžiūrės ją dar kartą, nors tai – tik formalumas.

- Kaip manote, kiek šansų Lietuvai laimėti kovą dėl galimybės rengti olimpinį turnyrą?

- 50/50, nes konkuruojame su valstybe, o ne federacija, kas apsunkina situaciją finansų atžvilgiu. Tačiau pademonstravome puikius rodiklius Europos čempionato metu (internetinio puslapio lankomumas ir t.t.), jie net keliskart viršijo praėjusių čempionatų rodiklius.

- Ar konkurentų atsiradimas paskutinėmis valandomis gali pakoreguoti finansinę situaciją?

- Manome, jog tie 3 milijonai eurų yra maksimali suma už tokį turnyrą, daugiau mokėti tikrai nebūtų prasmės, tai būtų pinigų išleidimas vėjais.

- Ar kitos šalys turi tokių gerų rėmėjų?

- Jei šis turnyras vyktų kitais metais, manau, mūsų vyriausybė ženkliai prie jo prisidėtų. Suprantame, jog šiemet jai to padaryti nebepavyks, nes vien krepšinis negali paimti tiek daug pinigų. Tačiau pats turnyras būtų didžiulė reklama šaliai. Kitos konkurentės tai supranta, mes vertiname šiek tiek atsargiau. Tačiau jį surengti įmanoma net be vyriausybės pagalbos, tik turint tokius stiprius partnerius. Džiugu, jog verslas domisi ir prisideda.

- Kaip vertinate paskutinę minutę atsiradusius konkurentus?

- Sunku vertinti, tačiau viskas gana keistoka.

Tikrai nemanėme, kad dalyvaus Venesuela (Įsiterpia A.Sabonis ir nusijuokia, - red.past.).

- Kalbama, jog Europos krepšinio čempionatas, surengtas Lietuvoje, verslininkams neatsipirko. Kas bus, jei ir šis turnyras neatsipirks?

- Lūkesčiai tuomet buvo dideli, bet neišsipildė dėl objektyvių priežasčių, - mes persistengėme. Jei vertintume pagal PVM‘ą, pačiai valstybei čempionatas atsipirko. Investicijos šiaip ar taip davė didžiulę naudą, pavyzdžiui, turėdami daugiau naujų arenų, kitais metais galime rengti 4 čempionatus. Džiaugiamės, jog verslas prie mūsų prisidėjo. Tikimės, kad krepšinio sirgaliai bus tokie pat solidarūs, pirkdami bilietus.

- Makedonija turi valstybės paramą, Lietuva – infrastruktūrą, kas gi bus lemiamas veiksnys turnyro šeimininkės rinkimuose?

- Turės spręsti FIBA. Tačiau Europos čempionatas jau yra pavyzdys to, ko galima laukti. Žiūrėsime, ar jie pasirinks garantuotą sėkmę, ar rizikuos. Šiaip ar taip, turėsime daug užtariančių mus FIBA pasaulio valdyboje, pakovosime dėl to labai rimtai.

- Kokios bus bilietų į rungtynes, kuriose nežais Lietuva, kainos?

- Tikrai nedidelės, pradedant nuo 20-30 litų (į dvejas rungtynes). Lietuvos rungtynių bilietai kainuos maždaug tiek pat, kiek Eurobasket 2011 metu.

- Kiek tiksliai tikitės iš T.Barščio?

- 10 milijonų.

- Kaip pirmosios dienos LKF prezidento pareigose?, - Žurnalistai paklausė A.Sabonio.

- Sunku. Telefonas skamba ir skamba. Viskas gerai. Kol kas dar esu tarp klinikų ir telefono. Įeisime į tą ritmą kada nors. (šypsojosi naujasis LKF prezidentas – red.past.)

 

Viktorija Morkūnaitė | BasketZone.lt

Video rekomendacijos: