T.Pačėsas: D.Motiejūnas turi viską, kad būtų vienas geriausių Eurolygos žaidėjų

Gdynės „Prokom” klubo puolėjas Donatas Motiejūnas galingu žaidimu Eurolygoje garsiai beldžiasi į olimpinių užmojų turinčią Lietuvos krepšinio rinktinę. Galbūt trečias kartas jam nemeluos?



Lietuvis rinktinės durys dvejus metus iš eilės užsitrenkė D.Motiejūnui prieš pat nosį.

Sakoma, kad trečias kartas nemeluoja, todėl 21 metų krepšininkas daro viską, kad renkant galutinį dvyliktuką Kęstučiui Kemzūrai ateinančią vasarą nebekiltų rankos išbraukti jo pavardę.

Nepaisant nesėkmingų ketvirtadienio rungtynių su „Barcelona”, D.Motiejūnas iš visų Lietuvos krepšininkų renka daugiausia naudingumo balų (15,6), pelno daugiausia taškų (po 14,7) atkovoja daugiausia kamuolių (6,7) ir taikliausiai mėto dvitaškius (60,9 proc.).



Pagal šiuos rodiklius, taip pat ir pagal blokus 213 cm ūgio lietuvis pirmauja ir Gdynės ekipoje.

Nors Lenkijos komanda Eurolygoje savo aistruolių pergalėmis nelepina, D.Motiejūnas du sykius iš eilės pateko į naudingiausių Eurolygos savaitės žaidėjų penketą.

Mače su Sienos „Montepaschi” jis pelnė 26 taškus, atkovojo 9 kamuolius ir nustelbė pavasarį į geriausių Eurolygos žaidėjų dešimtuką išrinktą Kšyštofą Lavrinovičių.


Žaisdamas prieš „Galatasaray” ir Darių Songailą jaunasis „Prokom” puolėjas surinko dvigubą dviženklį (22 taškai ir 10 atkovotų kamuolių).

Ugningas D.Motiejūno žaidimas tapo paguoda „Prokom” treneriui Tomui Pačėsui, kuris dėjo daugiausia pastangų, kad talentingas tautietis atsidurtų Lenkijos čempionų gretose.

Anksčiau du sezonus D.Motiejūnas turėjo svarbų vaidmenį Trevizo „Benetton” klube, bet taip ir netapo šios Italijos ekipos vedliu.

Gdynėje jaunasis puolėjas gavo marias laiko aikštėje ir nevaržomą žaidimo laisvę.



„Aš labai džiaugiuosi, kad turime Donatą. Tikiuosi, kad ir jis, nes čia turi erdvės tobulėti”, – sakė T.Pačėsas.

Nors praėjusią vasarą D.Motiejūną NBA naujokų biržoje 20-uoju šaukimu išsirinko „Houston Rockets”, pasibaigęs NBA lokautas jo ir „Prokom” sąjungos neišardys.

Lietuvos krepšininkas turi iki šio sezono pabaigos galiojantį kontraktą su Lenkijos komanda, ir T.Pačėsas įsitikinęs, kad kitąmet į NBA D.Motiejūnas iškeliaus prie žaidimo pridėjęs kokybės.



– Tomai, ar jus nustebino galingas D.Motiejūno žaidimas Eurolygoje? – „Lietuvos rytas” paklausė T.Pačėso.

– Ne, nes tokio žaidimo ir tikėjausi. Galbūt anksčiau „Benetton” klube psichologinės ar kitokios priežastys neleido jam labiau atsiskleisti.

Tačiau jis turi viską, kad būtų vienas geriausių Eurolygos žaidėjų. Gaila, kad mūsų derybos su „Benetton” užtruko ilgai ir Donatas prie komandos prisidėjo pačioje pasirengimo sezonui pabaigoje. Būtų atvykęs anksčiau, jo žaidimo blyksniai būtų pasirodę nuo pirmųjų rungtynių.



Nors pralaimime Eurolygoje, žaidžiame neblogai ir aš džiaugiuosi, jog D.Motiejūnas tapo mūsų jaunos komandos lyderiu.

– Ką D.Motiejūnas atlieka geriausiai aikštėje?

– Jis yra labai universalus žaidėjas. Būdamas 213 cm ūgio sugeba varytis kamuolį. Gali įmesti ir kaire, ir dešine ranka. Pataiko iš vidutinio nuotolio ir iš toli.



Moka pasinaudoti savo greičiu, ilgomis rankomis ir aukštam žaidėjui nedažnai būdinga krepšinio technika, jis vis geriau perduoda kamuolį.

Kadangi yra greitas, gali gintis ir nuo žemesnio žaidėjo. Sugeba blokuoti varžovus, kautis po krepšiais. Rungtynėse su Maskvos CSKA pats su kamuoliu greitai lėkė į atakas.

Gaila, kad visa mūsų komanda susibūrė palyginti vėlai ir tik dėl smulkių detalių nelaimėjome trejų rungtynių Eurolygoje – privalėjome namie įveikti „Uniks” ir dusyk nugalėti „Galatasaray”.



– Tačiau per rungtynes su „Galatasaray” būtent D.Motiejūnui nepavyko metimai ketvirtojo kėlinio ir pratęsimo paskutinėmis sekundėmis.

– Nors mums trūksta racionalumo žaidžiant paskutinėmis minutėmis, džiaugiuosi, kad Donatas imasi iniciatyvos svarbiais momentais.

Aš pats noriu, kad paskutinėse atakose žaistume per jį, kad pasinaudotume jo ūgio ir greičio persvara ir kad išmoktų naudotis tuo vaidmeniu, kurį gavo komandoje.



Jei rungtynių pabaiga nesusiklosto sėkmingai, prisiimu kaltę sau. Noriu, kad žaidėjų nespaustų atsakomybė ir jie kryptingai eitų užsibrėžtu keliu.

Per savo gyvenimą Donatas dar laimės daug rungtynių ir daug jų pralaimės. Bet svarbiausia, kad jis nebijotų imtis iniciatyvos lemiamais momentais.

– Ko D.Motiejūnui dar trūksta aikštėje?



– Žaidimo praktikos. Jis labai energingas ir kartais vienu metu nori padaryti viską – blokuoti metimą, atkovoti kamuolį ir su juo nubėgęs įmesti. Donatas dar turi subręsti kaip žaidėjas ir suvaldyti emocijas.

Įgijęs racionalumo jis sutaupytų jėgų, objektyviau įvertintų situaciją ir dažniau priimtų teisingus sprendimus.

Po varžybų visi yra gudrūs ir supranta, kas buvo gerai, kas blogai. Bet geras žaidėjas teisingus sprendimus turi priimti ir slegiant įtampai.



– Esate labai emocingas treneris. Ar jaunas krepšininkas nesutrinka, kai šaukiate ant jo – kartais ir pernelyg stipriais žodžiais?

– O ko čia sutrikti? Juk niekas per kuprą neduoda.

Jei ką nors daro blogai, kartais verta pažadinti. Kai žaidžia gerai, pagiriu.



Donatas yra komandos lyderis, į jį žvelgiama pro didinamąjį stiklą. Be to, abu esame lietuviai ir visi Lenkijoje žino, kad tai aš jį pasikviečiau. Todėl iš jo ir reikalauju daugiau.

Noriu, kad jis priprastų prie lyderio atsakomybės, nes tik didūs krepšininkai gali priimti įtampą ir su ja susitvarkyti.

Donatas turi priprasti prie varžovų, teisėjų, sirgalių ir trenerių spaudimo. Tai neišvengiama krepšinio dalis.



– Ar jums patinka jo psichologinės savybės aikštėje?

– Labai. Krepšinis – jo aistra. Todėl jis trykšta energija per kiekvieną treniruotę ar rungtynes.

Mūsų klube jis tikrai žaidžia ne dėl pinigų, nes mes jų neturime.



Esu patenkintas, kad jis nusprendė žaisti pas mus.

Ilgai stengiausi, kad įtikinčiau Donatą ir jo tėvus, jog jam bus naudinga žaisti „Prokom”.

Manau, jis pats regi, kad pasielgė teisingai.



Jis – tikras karys, kuris nenori pasiduoti. Užsidega pats ir uždega komandą.

Vienas malonumas turėti tokį krepšininką komandoje. Jeigu tokių žaidėjų būtų dvylika, būtų idealu.

Kuo aukštesnio lygio varžovas, tuo geriau jis žaidžia.



Kovodamas su Maskvos CSKA aukštaūgiais jis per pirmąsias 20 min. įmetė 17 taškų.

Mače su „Galatasaray” niekuo nenusileido Zazai Pačulijai – ilgamečiam „Atlanta Hawks” vidurio puolėjui.

Su „Montepaschi” priekinės linijos vyrais jis irgi žaidė gerai.



Netgi sakyčiau, kad dominavo aikštėje.

– Kaip Donatas atrodė Eurolygoje kovodamas su D.Songaila ir K.Lavrinovičiumi?

– Jis ypač gerai atrodė.



– Ką patartumėte K.Kemzūrai, kai Lietuvos rinktinės treneris burs komandą olimpiniam atrankos turnyrui?

Ar Donatas turėtų būti olimpinėje rinktinėje?

– Matant, kaip Donatas žaidžia Eurolygoje, net klausimų neturėtų kilti dėl jo žaidimo rinktinėje. Atsakymas – tiesiog automatiškai aiškus.



Kita vertus, tai tiktai rinktinės trenerio sprendimas.

Aš galėčiau K.Kemzūrai daug papasakoti apie Donatą, bet nenorėčiau kaip nors paveikti, kad vienas ar kitas krepšininkas būtų rinktinėje.

Tik galiu pasakyti, kad Donatas gali žaisti aukščiausiu lygiu.



– Kitąmet Donatas tikriausiai iškeliaus į NBA. Kokią jo ateitį įsivaizduojate „Houston Rockets” klube?

– Jis galėtų tikėtis gero vaidmens Hjustone. Juk ir dabar jis žaidžia aukšto lygio krepšinį prieš aukšto lygio varžovus.

Žinau, kad „Rockets” atstovai stebi jo žaidimą. Hjustono klube jis nebūtinai gaus pagrindinį vaidmenį, bet pateks į dvyliktuką ir turės savo pareigų. Juolab kad „Rockets” skautų vadas yra Artūras Karnišovas. Jis daug prisidėjo, kad Hjustono klubas pasikviestų tautietį per naujokų biržą.



Žinoma, daug lems trenerio požiūris į krepšininką. Bet pagal žaidimą ir psichologines savybes Donatas turėtų sulaukti savo laiko NBA.

– Gruodžio 10 dieną Gdynėje „Prokom” žais su Vilniaus „Lietuvos rytu” ir D.Motiejūnas pirmą kartą aikštėje per varžybas susidurs su Jonu Valančiūnu.

Kaip manote, kuris laimės šią mikrodvikovą?



– Tai nebus tiesioginė mikrodvikova, nes jie žaidžia skirtingose pozicijose.

J.Valančiūnas yra vidurio puolėjas, o mes šioje pozicijoje turime du Lenkijos rinktinės žaidėjus.

Donatas žaidžia tik sunkiuoju puolėju.



Bet rungtynės bus įdomios, nes galėsime juos palyginti bendrame fone.

 

 



Kęstutis Rimkus | lrytas.lt

Video rekomendacijos: