Kaip NBA pasaulis prisimins D.Sterną – genialų vadybininką ar milijoninių machinacijų specialistą?



Davidas Sternas NBA komisaru dirbo lygiai 30 metų, o stipriausios pasaulio krepšinio lygos mechanizme sukosi net 48-erius. Nuo vasario 1-osios 71-erių D. Sternas atsakingas pareigas oficialiai perleidžia savo pavaduotojui Adamui Silveriui, taip užbaigdamas į istorijos puslapius pateksiančią lygos epochą.



D. Sternas NBA palieka išpuoselėtą nei bet kada anksčiau. Tai žmogus, sukūręs kiaurus metus veikiančią ir pelną nešančią verslo mašiną. Vis dėlto aureolę nuo ilgamečio komisaro galvos plėšia dėl perdėtos krepšinio komercializacijos ne kartą smaigstytos kritikos strėlės. Kokie D. Sterno sprendimai leido NBA išpopuliarėti visame pasaulyje, o kokie komisaro inicijuoti procesai vertinami prieštaringai? Kokie iššūkiai laukia amerikiečio įpėdinio A. Silverio? Į šiuos klausimus atsakymų ieškojo naujienų portalas Alfa.lt

Sėkmės priežastis – atsirado laiku ir vietoje?



Komisaro pareigoms D. Sternas brendo dirbdamas NBA juristu. 1980-aisiais istorijos ir teisės mokslus baigusiam žydų kilmės amerikiečiui lygoje buvo pasiūlytas vykdančiojo viceprezidento postas. Dar po ketverių metų jam buvo patikėtos ir NBA komisaro pareigos – D. Sternas pakeitė iki tol vadovavusį Larry O'Brieną.

Šioje vietoje pats tinkamiausias laikas paminėti ir D. Sterno pirmtako nuopelnus. JAV demokratų partijai priklausęs L. O'Brienas sujungė ABA ir NBA pirmenybes, jo dėka rungtynes pradėjo rodyti kabelinė televizija, o tai lėmė smarkiai išaugusį lygos populiarumą. Vadovavimo laikotarpiu L. O'Brienas pažabojo ir dabar aktualią problemą – draudžiamų preparatų vartojimą. Politikas taip pat įvedė algų „kepurės“ taisyklę, sukūrė laisvųjų agentų sąvokos modelį, išplėtė „Visų žvaigždžių“ savaitgalio programą, Į NBA šeimą įsiliejo Denverio „Nuggets“, San Antonijaus „Spurs“, Indianos „Pacers“, Niujorko „Nets“ ekipos. Įdomu tai, kad po ilgų diskusijų 1979-aisiais NBA arenose pagaliau atsirado ir tritaškio linija, be kurios šiuolaikinis krepšinis neįsivaizduojamas.

Taip jau sutapo, kad D. Sternas komisaru tapo, kai savo svaiginančias karjeras NBA lygoje pradėjo tokios megažvaigždės kaip Michaelas Jordanas, Hakeemas Olajuwonas, Charlsesas Barkley ir Johnas Stocktonas. Tuo metu žiūrovai žavėjosi karjeros piką pasiekusių Larry Birdo ir Magico Johnsono žaidimu, o kiek vėliau televizijų reitingus į viršų tempė jau M. Jordano talentas.

Sukūrė NBA karuselės modelį

D. Sternas suprato, kad, norint pritraukti daugiau investicijų ir pelno, reikalinga plėtra. Būtent dėl jo JAV krepšinio žemėlapį papildė Šarlotės „Hornets“, Minesotos „Timberwolwes“, Majamio „Heat“, Orlando „Magic“, Vankuverio „Grizzlies“, Toronto „Raptors“ klubai. Legendinis komisaras inicijavo 6 komandų persikėlimus į kitus miestus: „Clippers“ iš San Diego persikėlė į Los Andželą, „Kings“ iš Kanzaso atsikraustė į Sakramentą, „Grizzlies“ iš Vankuverio atkeliavo į Memfį. „Nets“ ilgus dešimtmečius blaškėsi tarp Niujorko ir jo priemiesčio Naujojo Džersio, o nuo 2012-ųjų ekipa rungtyniauja Brukline.

Painūs ir „Hornets“ istorijos vingiai. Klubas iki 2002-ųjų rungtyniavo Šarlotėje, vėliau persikėlė į Naująjį Orleaną, o 2013–2014 m. sezoną pradėjo nauju „Pelicans“ pavadinimu. 2006-aisiais nebeliko ir dar vieno istorinio pavadinimo – „Super Sonics“. Komanda persikėlė į Oklahomą ir dabar žinoma „Thunder“ vardu. Visi minėtieji pokyčiai vyko dėl skanesnės žolės plotų.

Ikisezoninės rungtynes pradėtos žaisti Europoje, Azijoje, o šiandien NBA gerai žaidžiantis užsienietis seniai nebėra balta varna. Šiuo metu lygos varžybos transliuojamos į 215 šalių, 43 skirtingomis kalbomis, užkariauta milžiniška Kinijos rinka. Taigi, vadovaujant D. Sternui, NBA geografija pasiekė ne tik Kanadą, bet ir visą likusį pasaulį.


Jau beveik dešimtmetį, o tiksliau nuo 2005-ųjų, D. Sternas NBA žaidėjams taiko gana griežtą aprangos kodą. Su apsmukusiais drabužiais, šortais, beisbolo kepuraitėmis ir grandinėmis į rungtynes atvykstantys ar po jų interviu dalijantys krepšininkai – jau nutolusi praeitis. Bet kokios profesijos žmonės darbo metu turi atrodyti tvarkingai“, – vadovaudamasis tokiu geležiniu argumentu, D. Sternas įvedė dar vieną naujovę, kuri netruko prigyti.

Dabar į rungtynes atvykstantys ar socialinėje veikloje dalyvaujantys kostiumuoti NBA žvaigždūnai jau seniai yra tapę norma. Toks nepriekaištingas žaidėjų įvaizdis neabejotinai prisideda formuojant teigiamą lygos įvaizdį, o patys žaidėjai, dėvėdami įpareigojančius drabužius, viešumoje priversti elgtis atitinkamai. Aršiausias tam priešinosi maištininkas Allenas Iversonas. „Komisaras yra nusiteikęs prieš tokius vyrukus kaip aš. Jaučiu, kad jis nori, jog tokie kaip aš atsidurtų lygos užribyje“, – apmaudą savo laiku liejo Filadelfijos „76ers“ legenda.



Nešvarūs žaidimai naujokų biržose

D. Sternas priėmė ir nepasiteisinusių sprendimų. Kai kurie iš jų vis dar skendi migloje ir greičiausiai liks iki galo neišnarplioti. Pirmas didesnis skandalas kilo 1985-aisiais, kai buvo sprendžiama, kam atiteks pirmasis naujokų biržos šaukimas. Į šią teisę pretendavo 7 prasčiausiai pasirodę klubai. Laimingoji komanda, kaip ir dabar, paaiškėdavo burtų keliu. Į maišyklę NBA atstovas vieną po kito metė vokus su viduje esančiais klubų pavadinimais. Kaip spėjama, mesdamas į maišyklę voką, kuriame buvo Niujorko „Knicks“ simbolika, NBA atstovas sąmoningai padarė taip, jog šio voko kampas užsilenktų. Pasak kritikų, D. Sternas prieš traukdamas burtus jau žinojo, kad pirmasis šaukimas naujokų biržoje atiteks būtent „Knicks“ klubui. Teigiama, kad tokiu nešvariu keliu D. Sternas siekė padidinti televizijų reitingus. Tuomet pirmasis biržoje buvo pašauktas Niujorko klubo legenda tapęs Patrickas Ewingas. Su juo „Knicks“ dukart sugebėjo triumfuoti Rytų konferencijoje.

Įtarimų šešėliai dengia ir tokias naujokų biržas, kuriose pirmaisiais šaukimais buvo pasirinkti tokie žaidėjai kaip LeBronas Jamesas, Derrickas Rose'as, Kyrie Irvingas. Įdomu ir tai, kad per visą NBA istoriją, kai buvo pradėti traukti burtai, blogiausiai lygos komandai pirmasis šaukimas atiteko vos 3 kartus. Ar lyga, norėdama pasiekti maksimalios naudos, kontroliuoja žaidėjų srautus ir užsiima nešvariais žaidimais, paliekame spręsti jums.






Perdėta kontrolė ir savivaliavimas


D. Sternas itin mėgdavo kištis į klubų vidaus veiklą ir dėl menkiausių arba tariamų taisyklių pažeidimų bausdavo juos solidžiomis baudomis, kurios, žinoma, papildydavo NBA kišenę. D. Sternas nevengė pasinaudoti savo veto teise ir blokuoti grandiozinius žaidėjų mainus. Paskutinis to pavyzdys siekia praėjusią vasarą. Tuomet Bostono „Celtics“ ir „Clippers“ ekipos jau buvo susitarusios dėl mainų, tačiau D. Sternas juos blokavo motyvuodamas, kad lygos taisyklės draudžia į mainus įtraukti trenerius.

Oklahomos „Thunder“ yra iki šiol vadinama NBA komisaro ir milijardieriaus Claytono Bennetto projektu. D. Sternas karštai palaikė idėją komandą perkelti iš Sietlo į Oklahomą ir nesileido į jokias kalbas, kai buvo svarstomi scenarijai, kaip klubą išlaikyti Sietle.

2006–2007 m. sezono išvakarėse NBA pristatė naujo pluošto kamuolį, kuris turėjo pakeisti nuo 1970-ųjų tarnavusį odinį senuką. Didžiausios lygos žvaigždės išreiškė aiškų pasipiktinimą. „Tai vienas iš tų pigių kamuolių, kuriuos galima nusipirkti eilinėje žaislų parduotuvėje“, – rėžė Shaquille'as O'Neal'as. D. Sternas netrukus pripažino padaręs grubią klaidą ir naujasis žaidimo įrankis iš NBA arenų į sąvartynus iškeliavo prabėgus vos porai mėnesių nuo naujo sezono pradžios.


Susijęs su didžiausiu teisėjavimo skandalu

Daugelis krepšinio mėgėjų dar puikiai prisimena 2002-ųjų Vakarų konferencijos finalo seriją, kurioje susitiko dvi lygiavertės komandos – Sakramento „Kings“ ir Los Andželo „Lakers“. „Kings“ išgyveno didžiausią pakilimą nuo pat 1951-ųjų, kai Sakramento krepšininkai pirmą ir kol kas vienintelį kartą klubo istorijoje iškovojo NBA čempionų žiedus.

Ricko Adelmano komanda pasižymėjo nuostabiai sukomplektuotu ir be žymesnių užstrigimų veikiančiu starto penketu. Klubą į priekį vedė Mike'as Bibby, Dougas Christie, Predragas Stojakovičius, Chrisas Webberis ir Vlade Divacas. „Lakers“ garbę gynė tokios legendos kaip Sh. O'Nealas, Kobe Bryantas, Derekas Ficheris, Rickas Foxas, Robertas Horry ir Brianas Shaw. Vis dėlto šiuos nepaprasto meistriškumo krepšininkus ir dramatišką septynerių rungtynių seriją užtemdė arbitrų šou.


Itin įtartini dalykai prasidėjo nuo šeštųjų rungtynių, „Kings“ serijoje pirmaujant 3:2. Dar per didžiąją pertrauką Ch. Webberis rūbinėje neapsikentęs prasitarė: „Šiandien mums tenka žaisti ne su 5, o 8 varžovus“. Šioms rungtynėms teisėjavo abejotiną reputaciją turintys Dickas Bavetta, Bobas Delaney ir Tedas Bernhardtas.

Nepaisant to, ketvirtasis mačo kėlinys prasidėjo švieslentėje degant lygiam rezultatui. Per ketvirtį „Lakers“ į varžovų krepšį metė net 27 baudos metimus. „Kings“ tokia malonė per visas rungtynes buvo suteikta vos 25 kartus. Iš viso angelų miesto krepšininkai nuo baudų metimo linijos rankos taiklumą išbandė 40 kartų, o atsarginis Sakramento vidurio puolėjas Scottas Pollardas per 11 minučių sugebėjo susirinkti 6 asmenines pražangas. Rungtynes 106:102 laimėjo „Lakers“.



Teisėjų dosjė: plėšimai ir sukčiavimai

Septintosiose rungtynėse prireikė pratęsimo, o į finalą 112:106 žengė vaikinai iš Holivudo. Jame „Lakers“ nesunkiai susitvarkė su Naujojo Džersio „Nets“, tačiau šeštosios Vakarų konferencijos finalo rungtynės į NBA istoriją visiems laikams įėjo kaip juodžiausia dėmė ir gėda.

74-erių D. Bavetta vis dar dirba ir yra vyriausias bei daugiausiai mačų NBA arenose teisėjavęs arbitras. D. Bavetta visuomet garsėjo kaip D. Sterno pakalikas, nuosekliai vykdantis komisaro padiktuotą politiką. Juk finale kur kas patraukliau atrodo spindintis Los Andželas nei nykus pramoninis Sakramentas. Likusių dviejų arbitrų tolimesni karjeros ir gyvenimo vingiai kalba už save. T. Bernhardtas aukščiausiu lygiu švilpuko nebekramto, o 2010-aisiais buvo areštuotas už įsilaužimą į buvusios draugės namą. T. Donaghy reikalų su teisėsauga turi nuo 2007 metų, kai buvo apkaltintas sukčiavimu teisėjaujant ne kur kitur, o NBA lygoje.


Suprantama, ši tema D. Sterno yra viena nemėgstamiausių. Kai kalba pasisuka apie šeštąsias Vakarų konferencijos rungtynes, ilgamečio komisaro veidą kaip mat perkreipia susierzinimas ir nepasitenkinimas. D. Sternas šią paslaptį kartu su kitomis nusineš į kapus, tačiau teisėjų likimai rodo, kad už praeities nuodėmes savojo atlygio sulaukia kiekvienas.

Naujausia panašaus tipo istorija įvyko praėjusį pavasarį. Tuomet „Lakers“ balansavo ties atkrintamųjų varžybų riba, o teisėjai priėmė iš ties daug tendencingų sprendimų. Neverta pamiršti, kad NBA vadovui D. Sternui visų pirma rūpėjo lygos pelnas ir grynosios pajamos, K. Bryantas, Dwightas Howardas, Steve'as Nashas ir kiti prie to galėjo prisidėti kur kas svariau, nei per plauką nuo atkrintamųjų traukinio likusi Jutos „Jazz“.

Išgyveno keturis lokautus


D. Sternas per vadovavimo laikotarpį išgyveno keturis NBA lokautus. 1995-aisiais nesutarimai su žaidėjų sąjunga buvo išspręsti per kelis mėnesius, o po metų lokautas buvo daugiau formalus – jis truko vos kelias valandas.

Pirmasis rimtas NBA karuselės įšalas D. Sterno ir kompanijos laukė 1998–1999 m. sezone. Lygos gyvenimas nuo liepos 1 sustojo pusmečiui, o reguliarusis sezonas nuo įprastų 82 rungtynių sutrumpėjo iki 50, buvo atšaukti ir „Visų žvaigždžių“ savaitgalio renginiai. Bendras kompromisas su klubų savininkais dėl kolektyvinės sutarties pasirašymo buvo pasiektas sausio 20-ąją. Po 204 dienas trukusio lokauto NBA krepšinis sugrįžo. To negalima pasakyti apie aistruolius. Televizijos reitingai ir bilietų pardavimas sumažėjo perpus. Tokį išaugusį krepšinio mėgėjų abejingumą lėmė lygos ir klubų savininkų parodytas godumas.

Paskutinysis NBA lokautas įvyko 2011-aisiais. Tąsyk jis truko 161 dieną, dalis žymių krepšininkų patraukė į Europą, tačiau ryškiausios žvaigždės sportinę formą nutarė palaikyti likdami JAV. Sutrumpintas reguliarusis sezonas į arenas ir televizijos ekranus sugrįžo per Kalėdas. Nuo tada karavanas nesustabdomai juda iki šiol.


Apibendrinant, D. Sterno sugebėjimai sukurti modernią lygą ir ją pasaulio rinkai pasiūlyti kaip itin patrauklų produktą – neabejotini. Vis dėlto anksčiau minėti skandalai ir įtarimų šleifas tris dešimtis stipriausiai pasaulio krepšinio lygai vadovavusį komisarą lydės visada. Pabaigai, šiek tiek peno apmąstymams ir bendrai draugų diskusijai – ar šiuo atveju posakis „tikslas pateisina priemones“ yra tinkamas?

Adamas Silveris NBA perima klestinčią nei bet kada anksčiau, tačiau tai nereiškia, kad jo vadovavimas bus lyg pasivaikščiojimas smaragdo miesto gatvėmis. Majamio „Heat“ lyderis LeBronas Jamesas jau pareiškė, kad turi nemažai idėjų, kurias norėtų pristatyti kadenciją pradedančiam naujajam komisarui. Lauksime, seksime, vertinsime.





alt





Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}


Video rekomendacijos: