[Interviu] Svarbiausia – mylėti krepšinį

Lietuvoje veikiančios agentūros “East Players” vadovas, nenorėjęs, kad jo pavardė būtų minima, "BasketZone.lt" portalui papasakojo apie agento darbo specifiką:  naujų talentų paiešką bei savybes, kurias privalo turėti geras agentas.

- Kaip galima apibūdinti, kas yra krepšinio agentas?

- Krepšinio agentas – tai asmuo, atstovaujantis profesionalių krepšininkų santykiuose su krepšinio klubais ir reklamos užsakovais.

- Kokia krepšinio agento veikla, darbo specifika?

- Visų pirma, krepšinio agentas privalo būti geras pardavėjas, t.y. atsakingas, pareigingas ir darbštus, tačiau ne saldžialiežuvis, kuris sugeba parduoti krepšinio klubo lygio neatitinkantį krepšininką. Krepšinio agentas taip pat turi būti geras derybininkas, sugebantis vesti derybas dėl kontrakto sąlygų, o taip pat sprendžiant iškilusius nesutarimus sutarties galiojimo metu. Jis taip pat privalo turėti teisinės patirties ir praktikos, kuri būtina tiek derinant sportinės veiklos sutartis, tiek ir sprendžiant konfliktines situacijas bei ginant kliento (profesionalaus krepšininko) interesus nesutarimų su klubais metu. Tuo agento veikla neapsiriboja, nes dažnai tenka atlikti ir finansinio konsultanto vaidmenį (neturint patirties, geriau to nedaryti), psichologo ir patarėjo kitais klientams rūpimais klausimais.

- Sakoma, kad krepšininko agentas žaidėjui buna tarsi antroji mama, šeima. Kiek šiame pasakyme yra tiesos?

- Priklauso nuo žaidėjo ir agento tarpusavio santykių, kiek jie yra glaudūs. Tačiau būna ir taip.

- Kokių savybių reikia, norint tapti krepšinio agentu?

- Norint tapti gerbiamu agentu, reikia būti tolerantišku, sąžiningu, mokėti bendrauti, surasti bendrą kalbą tiek su krepšinio klubo prezidentu, tiek ir su jaunu krepšininku, bet svarbiausia – mylėti krepšinį.

- Kokie didžiausi sunkumai šiame darbe?

- Nenuspėjamumas, tarpusavio nepasitikėjimas bei nepagarba. Lietuvos krepšinio vadyba dar tik pradeda bręsti. Jei JAV ir Vakarų Europoje krepšinio agentas yra savaime suprantamas ir reikalingas rinkos žaidėjas, tai Lietuvoje tai yra dar nesuvokiama ir nepriimtina. Ne patys geriausi santykiai yra ir tarp pačių agentų, kurie nepraleidžia progos vienas kitam įkąsti, perimti vienas kito klientus (krepšininkus) ir pan.

- Kokia dalis tenka agentui nuo krepšininko kontrakto?

- Europoje agentai paprastai gauna 10% nuo žaidėjo atlyginimo iš klubo, tačiau būna išimčių (jei klubas labai nori tam tikro žaidėjo, yra buvę atvejų, kai buvo susitarta dėl didesnio atlygio, ir atvirkščiai, jei agentas nori žūtbūt pasirašyti sutartį kokiame nors krepšinio klube, jis gali atsisakyti užmokesčio už savo paslaugas). NBA žaidėjai patys moka agentams iki 4% mokestį už tarpininkavimo paslaugas.

- Papasakokite, kaip pastebite talentus, įžvelgiate jų perspektyvą?

- Krepšinio agentai stebi daug jaunimo varžybų, turnyrų, kalbasi su krepšinio treneriais, žiūri nemažai vaizdo įrašų, didesni agentai naudojasi skautų paslaugomis.

- Papasakokite, kaip pats atsidūrėte šioje srityje?

- Vieną rytą prieš daug daug metų tiesiog šovė į galvą mintis išbandyti save šioje veikloje. Didžiausia kaltininkė – meilė krepšiniui.

- Norint dirbti agentu būtina FIBA licencija?

- Yra daug krepšinio agentų, kurie tokios licencijos neturi, tarp jų labai daug didžiųjų NBA agentų. Sutartiniai santykiai tarp dviejų fizinių asmenų negali būti neįmanomi dėl to, kad vienas jų neturi FIBA licencijos. Pasirašant sportinės veiklos sutartį su krepšinio klubu galima nurodyti, kad žaidėjas neturi agento, tuo tarpu mokestį už tarpininkavimo paslaugas susimokėtų pats žaidėjas tiesiogiai agentui.

- Ką manote, apie galimybę, jog LKF galėtų reglamentuoti krepšinio agentų veiklą?

- Tai padaryti būtų be galo sunku, nes LKF neturėtų jokių teisinių svertų reguliuoti tūkstančio užsienio agentų veiklos. To sukontroliuoti praktiškai neįmanoma.

- Viename interviu “Žalgirio” komandos savininkas Vladimiras Romanovas agentus palygino su “pedofilais”, ir teigė, jog jie siekia tik savo interesų bei naudos. Ką manote apie šią nuomonę?

- Pedofilija – lytinis nukrypimas, pasireiškiantis lytiniu potraukiu vaikams. Neteko girdėti apie krepšinio agentus, turinčius tokių lytinių nukrypimų. Dažnai krepšinio klubų vadovai netaktiškai atsiliepia apie krepšinio agentus, nes šie neleidžia krepšinio klubams pasirašyti palankių sutarčių su jaunais perspektyviais krepšininkais, paminant pačių žaidėjų teises bei interesus. Tačiau negalima atmesti to fakto, jog yra krepšinio agentų, kurie asmeninius finansinius poreikius ir tikslus iškelia aukščiau savo atstovaujamų klientų interesų.

 

 

Nerijus Meškauskas | BasketZone.lt

Video rekomendacijos: