Apie rungtynes, kurių niekas nematė: „Žalgirio“ lyderiai, naujokai, treneris ir gynyba

Zalgiris.lt nuotr.

Pasirengimą artėjančiam sezonui tęsiantis Kauno „Žalgirio“ klubas pergalingai pradėjo draugiškų rungtynių ciklą. Martino Schillerio auklėtiniai „Žalgirio“ arenoje už uždarų durų vykusiose rungtynėse rezultatu 92:59 (24:7; 26:17; 24:18; 18;17 ) įveikė Rygos VEF komandą.



Po šio mačo „Žalgiris Meme Book“ pateikia mačo analizę. Kviečiame paskaityti:

„Ką galima pasakyti apie rungtynes, kurios buvo sužaistos už uždarų durų ir kurių niekas nematė? Daug. Jei tik krepšinio nematei pusę metų, per kuriuos teko atsisveikinti su didele komandos dalimi (ne apimtimi).

Lyderiai


Marius Grigonis po beveik dešimties mėnesių pirmą kartą išbėgo į aikštelę pilna jėga. Prieš mėnesį svarsčiau, ar Marius yra pasirengęs imtis lyderio vaidmens komandoje. Ir vakarykštėse varžybose, po labai ilgo laiko be krepšinio, Grigonis buvo drąsus, stiprus, vikrus. 15 taškų, 4 rezultatyvūs perdavimai ir 19 naudingumo balų. Skaičiai, kaip pirmose varžybose po tokios ilgos pertraukos, yra tikrai maloniai nuteikiantys. Tiesa, Mariau taikiklis – šiek tiek nusimušė, pataikyti tik 2 tritaškiai iš 7-ių, tačiau tai parodo du dalykus: Grigonis jaučia, kad atėjo laikas žaidimo vadeles perimti į savo rankas ir atlikti drąsius metimus tada, kai jų reikia. O taip pat ir treneris nori leisti vienam savo pagrindinių žaidėjų pajausti žaidimo ritmą ir drąsiai reguliuoti savo taikiklį, kurio prireiks rimtose varžybose.

Nigel Hayes – maloni staigmena po vasaros, kuri visai nėra staigmena. Pernai metais, žaisdamas po Šaro pasitikėjimo skraiste, Nigel buvo svarbesnis savo aikštės pusėje nei puolime. Tai atsispindėjo ir jo rezultatų eilutėje, kurioje figūravo 6.3 taško bei tik 37% taiklumas nuo trijų taškų linijos. Beje, šie procentai buvo pagerinti tik paskutinėje Eurolygos atkarpoje, nes iki jos Nigel krepšį atakavo nepilnai 30% taiklumu. Todėl vakarykštėse varžybose pataikyti 5 tritaškiai iš 8 rodo, kad Hayes vasaros ir karantino neleido veltui ir stengėsi patobulinti tuos žaidimo aspektus, kurie jam trukdė tapti svarbiu žaidėju ne tik ginantis, bet ir puolant.

Artūras Milaknis – snaiperis, kuris dirba savo darbą ir dėl kurio nusipelnė naujo dvejų metų kontrakto iš „Žalgirio“. Keturi tritaškiai tais momentais, kai VEF‘as bandė kabintis į kelias sėkmingas atkarpas, per kurias sumesdavo po 8-10 taškų be atsako, rodo, kad Milo patirtis įtemptesnėmis minutėmis bus labai svarbi komandai.

Apskritai, „Žalgiris“ šiose varžybose tritaškius metė 47% taiklumu (15/32), kas labai džiugina. Daugelyje varžybų, kai komanda Eurolygoje grumdavosi taškas į tašką, baisiausia būdavo stebėti tritaškių (išmestų ir įmestų) skirtumus tarp komandų. Mums visada trūko puikių, užtikrintų metikų, kurie galėtų varžybas perlaužti, atlikdami svarbių metimų seriją iš perimetro. Šiose varžybose kaip tik ir dominavo toliašaudė artilerija, kuri labai smagiai nuteikė visų varžybų metu.

Naujokai

Du svarbūs komandos naujokai (A. Rubit ir P. Garino) nuo suolo nepakilo dėl dar iki galo neišsigydytų traumų. Tai nėra maloni žinia, tačiau ir nieko blogo nesakantis faktas. Pasirengimo sezonas dar tik prasidėjo, o traumų gydymu tris mėnesius žaidėjai užsiėmė kone savarankiškai. Savo ruožtu, Steve‘o Vasturijos debiutas įvyko be didelių fanfarų. Jis surinko 5 taškus per 12 minučių pataikydamas 1/1 dvitaškių bei 1/3 tritaškių bei perėmė du kamuolius.

Tačiau man buvo įdomesnis mūsų didžiausio tarpsezonio pirkinio debiutas. Joffrey Lauvergne paliko teigiamą įspūdį ne dėl pelnytų 8-ių taškų, o dėl tvirtos kovos po krepšiais (12 atkovotų kamuolių) bei atliktų net 6-ių rezultatyvių perdavimų. Beveik visi jie atlikti pritraukiant prie savęs du varžovus baudos aikštelėje ir atmetant kamuolį prie tritaškio linijos. Nuo B. Davies metų „Žalgiryje“ neturėjome tiek dėmesio baudos aikštelės prieigose sulaukiančio žaidėjo, kuris dar gali ir puikiai perduoti kamuolį laisvam metikui. Tai labai džiugiai nuteikia.


Treneris

Kaip savo interviu po varžybų sakė treneris Schiller‘is: „Leidome pernelyg daug kamuolių nuo mūsų nusiimti varžovams, pernelyg dažnai praradome kamuolius <...> kartais žaidėme netgi per greitą krepšinį“. Pastarieji du dalykai tarp savęs visada koreliuoja, nes greitas krepšinis reikalauja greitų sprendimų, kurie ne visada būna pamatuoti, o ypač tada, kai dar nėra susižaidimo. Tačiau prarasti kamuoliai puolime visada buvo viena silpnesniųjų „Žalgirio“ pusių, kurią būtinai reikės gerinti ir ateityje. „Pernelyg greitas krepšinis“ – frazė, sukėlusi šypseną, nes ją pasakė treneris, formavęsis NBA virtuvėje. Bet tai yra gerai, nes tai, kad treneris kartais (tada, kada reikia) bando pristabdyti įsibėgėjusį žaidimą, nereiškia, kad tokio tipo atakų matysime mažai.

Juo labiau, kad M. Schiller‘is labai aiškiai deklaruoja tritaškių svarbą (vakarykštėse varžybose buvo nemažai, kaip „Žalgiriui“, bėk-mesk atakų, kurias užbaigė skirtingi krepšininkai). Paklaustas, ar didelis išmestų tritaškių skaičius buvo planuotas, treneris pabrėžė, kad „[komandos] išsidėstymas tam ir yra skirtas. Nėra taip, kad privalome išmesti tiek tolimų metimų tik tam, kad juos išmestume. Aš tikiu tolimais metimais [...]. Manau, kad turime gerus metikus ir norime tai išnaudoti“.


Taigi sezonas nusimato energingas. Nors ir praradome puikų snaiperį KC Rivers kailyje, vis dėlto patyręs Milaknis, vis dažniau šaudantys Walkup, Grigonis ir Lukas, prie kurių galbūt prisidės ir Nigel, galbūt mūsų „Žalgiriuką“ pagaliau pavers snaiperių komanda.

Gynyba

Kitas labai malonus pirmų varžybų aspektas – 59 pelnyti priešininkų taškai. Vakar vertėmės be dviejų gynybos sistemai svarbių žaidėjų. Rubit turėtų užimti didelę dalį savo baudos aikštelės ir būti rimta paspirtis ginantis po krepšiu, o P. Garino, kuris labiausiai yra vertinamas dėl savo puikių gebėjimų dengti varžovų lyderius per keturias pozicijas perimetre ir keičiantis ginamaisiais, turėtų rakinti priešininkus ties tritaškio linija. Tačiau ir be šių dviejų gynybinių ramsčių, komanda sugebėjo pademonstruoti puikius duomenis uždarant varžovus ir primetant jiems tokį žaidimo ritmą, kokio norėjosi patiems.


Tai iš tiesų labai džiugiai nuteikia, nes panašu, kad šiuo metu komandoje yra sprendžiami tie aspektai, kurie buvo silpnesni ankstesniais sezonais: kieta gynybos trūkumas, nerealizuojami tritaškiai metimai, lėtas žaidimo tempas. Taigi all-in-all buvo labai smagios varžybos. Nors niekas jų ir nematė“, - rašo „Žalgiris Meme Book“.





Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: