„Žalgirio metraštis“: „Fanai vertina ne tik rezultatus, tačiau ir protingai priimamus trenerio sprendimus“

Martino Schillerio vadovaujamas Kauno „Žalgiris“ iškovojo ketvirtąją pergalę „Betsafe–LKL“ čempionate. Sekmadienį kauniečiai „Žalgirio“ arenoje rezultatu 84:63 (19:17, 21:14, 24:17, 20:15) įveikė Utenos „Juventus“ komandą.



Po šio mačo „Žalgirio metraštis“ pateikia mačo analizę. Kviečiame paskaityti (Tekstas neredaguotas):

„Pergalė laukta, tikėta ir logiška, nors vyrai, po dvigubos savaitės Eurolygoje, ir nerodė entuziazmo bei buvo pavargę. Sveikinu visus su +21 ir pakalbėkime apie tai, kas tikrai svarbu - Mareką.

Mūsų nepasitenkinimas dėl neleidžiamo į aikštelę Mareko pagaliau pasibaigė. Šiandien jis galų gale buvo mestas ant parketo ir parodė, kad užsidegimas žaisti ir talentas nedingsta du mėnesius sėdint ant suolelio (pelnyti 13 taškų). Tai, kad Blaževič negadino vaizdo aikštelėje prieš „Juventus“, kuri turi tikrai galingą (LKL mastu) priekinę liniją, rodo, kad vaikinas savo debiutui su „Žalgirio“ marškinėliais ruošėsi nuosekliai ir nenukabino nosies per ilgą laiką, praleistą ant suolelio. Bet mes visi suprantame, kad žaidėjas, dėjęs dideles viltis į naują komandą ir tikėjęsis nors kokio vaidmens joje, tą nosį nukabinti turėtų. Tad kodėl taip nenutiko?


Treneris Martinas Schilleris atėjo į naują darbo vietą, kurioje susidūrė su dideliais lūkesčiais ir iš administracijos, ir iš sirgalių. Nors treneris ir deklaruoja, kad jis medijose nėra aktyvus, vis dėlto, esu tikras, žmogus, kuris taip detaliai analizuoja kiekvieną žaidėją, negali nesidomėti bendromis nuotaikomis, sklandančiomis aplink komandą. Tai reiškia, kad jam buvo (ir vis dar yra) labai svarbu kuo geriau pasirodyti sezono (tiek LKL, tiek Eurolygos) pradžioje. Tai vertė Martiną naudoti tik tuos žaidėjus, kurie, pagal iš anksto susidarytą nuomonę, turėjo didžiausią potencialą atnešti komandai pergales. Toks savo akcijų įtvirtinimas nėra smerktinas ir suprantamas. Mes visi bandome naujoje darbo vietoje parodyti kuo geresnius rezultatus. Treneris, tikėtina, tiesiog neįvertino to, kad mūsų komandos fanai vertina ne tik rezultatus, tačiau ir protingai priimamus sprendimus.

Taip pat reikia neatmesti galimybės, kad Mareko ir Karolio toks ilgas neišleidimas ant parketo buvo trenerio „nepajudinamumo“ rezultatas. Martinas, akivaizdu, yra nepajudinamas dėl daugelio savo taikomos žaidimo filosofijos aspektų: nuolat tas pats starto penketas, nedaug variacijų tarp pirmo ir antro penketų žaidimo metu, tų pačių derinių taikymo puolime bei gynyboje ir t.t. Tikėtina, kad tai buvo priežastis, kodėl jaunieji žaidėjai nepasirodė (iki paskutinių rungtynių) ant Eurolygos aikštelių parketo. Tai reiškia, kad Schilleris, stengdamasis pasiekti kuo daugiau pergalių, norėjo, kad du jo naudojami penketai ir tos kelios žaidėjų variacijos gautų kuo daugiau susižaidimo laiko. Kadangi Eurolygoje komanda demonstruoja puikius rezultatus, treneris daro prielaidą, kad jo žaidėjai (kaip sezono pradžioje) pasiekė gerą susižaidimo lygį ir galima į aikštelę leisti ir naujų veidų. Jie pagaliau ir pasirodė – Lukošiūnas išmetė pirmąjį metimą Eurolygos varžybose, o Marekas pelnė taškus LKL‘e.

Ar tai bus atspirties taškas, kai šiuos du žaidėjus pradėsime matyti dažniau žaidžiančius, o ne šildančius atsarginių suolelį? Nesu tikras. Manau, tai priklausys nuo kelių aspektų:

Visų pirma, jeigu komandai ir toliau gerai (bent jau nelabai prasčiau nei iki šiol) seksis Eurolygoje, mes vis dažniau matysime LKL aikštelėse ir Mareką su Karoliu. Tai, kad Marekas pademonstravo, kad gali gerai grumtis aikštelėje su fiziškai stipresniai vyrais, neturėtų daryti jokios įtakos Schilleriui, jam bus svarbiausia, kaip seksis žaisti Europos fronte.

Administracija, be abejo, reikalaus Mareko aikštelėje, nes į jį investavo pinigus. Tikėtina, kad toks ir buvo susitarimas su treneriu (greičiau, pastarojo reikalavimas) neleisti savo vertės neįrodžiusių žaidėjų iki tam tikro sezono etapo, kad treneris galėtų pradėti įgyvendinti savo tikslus.

Eurolygoje nuo šiol matysime abu žaidėjus tik tada, kai rezultatas bus užtikrintas pliuso pusėje. Daugiau nieko prašyti mes ir negalime iš trenerio. Taip turi būti. Tikėtina, kad Marekas buvo informuotas apie trenerio planą ir buvo paprašytas kantrybės. Žaidimo laikas pagaliau atėjo, tik Blaževič taip pat turi riboti savo svajones žaisti kuo daugiau, nes jo žaidimo laikas LKL'e priklausys nuo to, kaip gerai susižaidimą demonstruos pagrindiniai komandos žaidėjai Eurolygos aikštelėse. Tad Marekui bus labai svarbu demonstruoti puikias emocijas nuo suolelio, nuo kurio paskutinėse Eurolygos varžybose vienintelis nešokinėjo iš laimės. Nuo bendros komandos nuotaikos labai daug kas priklauso ir aikštelėje.

Taigi, smagu, kad pagaliau matome norimus veidus, kylančius nuo suolelio galo, tačiau tai, tikėtina, apsiribos LKL aikštelėmis ir „šiukšlinėmis“ minutėmis Eurolygoje. Bet tik su sąlyga, kad komanda ir toliau demonstruos gerus rezultatus Europos fronte. Jeigu ne, tikėtina, Marekas su Karoliu ir toliau sėdės ant suolo.


Žalia Balta ir su pergale prie Juventus rezultatu 84-63“, - rašo „Žalgirio metraštis“.





Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: