Skaudi krepšinio istorijos dalis: penkios šį pasaulį tragiškai palikusios žvaigždės

FIBA ir Twitter nuotr.



Nemažai geriausių ir perspektyviausių žaidėjų jau yra iškeliavę Anapilin – susidarytų beveik visa komanda. Jų likimas susiklostė skirtingai: vienas mirė dėl narkotikų perdozavimo, kiti žuvo avarijose. Taip pat vienas krepšininkas nusižudė, kitas patyrė širdies smūgį.



Praeityje krepšinis jau patyrė skaudžių netekčių, kai žinomų žaidėjų gyvybės taip pat užgeso netikėtai.

Lenis Biasas (1963.11.18 – 1986.06.19). Mirė nuo narkotikų perdozavimo



Tai yra krepšininkas, iki šiol įvardijamas kaip vienas talentingiausių, nors jam taip ir neteko žaisti profesionalų krepšinyje.

Žaisdamas NCAA, Marylando universitete, jis demonstravo įspūdingą žaidimą bei buvo ne kartą išrinktas geriausiu lygos žaidėju.

Paskutiniais metais per 32 NCAA rungtynes jis vidutiniškai rinko po 23,2 taško bei atkovojo po 7 kamuolius per rungtynes.

1986-aisiais antruoju numeriu NBA naujokų biržoje jį pasirinko „Boston Celtics“. Jis netgi pasirašė trijų milijonų dolerių vertės kontraktą su „Reebok“ kompanija. Atrodė, jog L.Biasui atviros visos durys, tačiau 1986 m. liepos 19 dieną jo gyvenimas baigėsi tragiškai.

Po sėkmingos naujokų biržos ir sutarties su „Reebok“, žaidėjas su draugais nusprendė atšvęsti pasiekimus. Tiesa, pasirinko blogiausią variantą – vartojo kokainą.  

Galiausiai krepšininkas buvo rastas be sąmonės, medikai bandė gelbėti jo gyvybę, tačiau to padaryti nepavyko. Atletas mirė perdozavęs narkotikų.



Ricky Berry (1964.10.06 – 1989.08.14). Nusižudė

Dar vienas krepšininkas, kuris, deja, profesionalų krepšinyje praleido labai nedaug laiko.

Žaisdamas NCAA krepšininkas iš pradžių atstovavo Oregono universitetui, o vėliau, keliaudamas paskui tėvą ir trenerį, pasuko į San Chose universitetą, kur tapo tikru komandos lyderiu.


1988-aisiais 18-uoju numeriu NBA naujokų biržoje jį pasirinko „Sacramento Kings“ komanda.  Debiutiniame sezone lengvojo krašto puolėjo pozicijoje rungtyniavęs žaidėjas pelnė po 11 taškų ir atkovodavo po 3,1 kamuolio.

R.Berry turėjo viską, kad tobulėtų ir testų karjerą NBA., tačiau 1989-ųjų rugpjūčio 14-ąją jis rastas negyvas, nusižudęs savo namuose. Manoma, kad prie to prisidėjo ginčai su žmona.



Draženas Petrovičius (1964.10.22 – 1993.06.07). Žuvo autoavarijoje

Apie šį žaidėją ir jo sugebėjimus daug kalbėti nereikia. Atakuojančio gynėjo pozicijoje rungtyniavęs kroatas buvo vienas pirmųjų europiečių, sužibėjusių už Atlanto – NBA lygoje.

Europoje karaliavęs ir susišlavęs daugybę titulų bei apdovanojimų, 1986-aisiais D.Petrovičius nusprendė pabandyti laimę NBA naujokų biržoje, o ten jį 60 numeriu pasirinko „Portland Trail Blazers“ klubas.


NBA jis pasirodė tik 1989-aisiais, bet negaudamas daug žaidimo laiko Portlando klube, norėjo permainų.

Netrukus gynėjas atsirado „New Jersey Nets" klube. 1991-1992 metų sezone jis tapo vienu pagrindinių žaidėjų, pelnydamas vidutiniškai po 20,6 taško. Pataikymas iš toli siekė net 44,4 procentus.

Kitas sezonas D.Petrovičiui buvo dar sėkmingesnis. Krepšininkas blizgėjo ir, rodos, nesiruošė sustoti, tačiau viskas baigėsi labai liūdnu įvykiu.


1993 metais kroatas grįžo į Europą tam, kad sužaistų kelis mačus už nacionalinę komandą. Po jų, mašina keliaudamas su draugais, netoli Ingloštado miesto Vokietijoje pateko į avariją. Pasaulį sukrėtė tragiška žinia, kad D.Petrovičiui išgyventi nepavyko.



Reggie Lewisas (1965.11.21 – 1993.07.27). Mirė nuo širdies smūgio treniruotės metu


Sėkmingai nuo pat jaunystės žaidęs krepšininkas žibėjo dar studijų laikais, kai rungtyniavo viename Bostono universitetų.

Lengvojo krašto puolėjo pozicijoje žaidžiantis krepšininkas neliko nepastebėtas ir 1987-aisiais 22-uoju numeriu jį NBA naujokų biržoje pakvietė „Boston Celtics“. Tais pačiais metais naujokų biržoje dalyvavo ir tokie legendiniai žaidėjai kaip Davidas Robinsonas, Reggie Milleris, Scottie Pippenas.

„Celtics" komandoje R.Lewisui viskas prasidėjo ne itin gerai. Jis negavo trenerio pasitikėjimo ir pirmajame sezone aikštėje praleisdavo tik po 8,5 minutės per rungtynes ir pelnydavo po 4,5 taško.  


Tačiau viskas pasikeitė antrajame sezone, kai įgavęs pasitikėjimo, jis pelnydavo po 18,5 taško ir atkovodavo po 4,5 kamuolio per rungtynes.  Nuo tada jo žaidimo kreivė nekrito ir R.Lewisas tapo svarbia komandos dalimi.

Komanda buvo pasiruošusi statyti žaidimą aplinks savo naują herojų, tačiau visos viltys griuvo, kai krepšininkui prasidėjo problemos su širdimi. Dėl jų jam teko kuriam laikui stabdyti karjerą.

Tiesa, vėliau R.Lewisas sugrįžo, bet tai buvo didelė klaida. 1993-ųjų liepos 27-ąją treniruotės metu jam netikėtai sustojo širdis. Krepšininko gyvybės išgelbėti nebepavyko, o tai stipriai sukrėtė tiek Bostono klubą, tiek visą JAV krepšinio bendruomenę.




Eddie Griffinas (1982.05.30 – 2007.08.17). Žuvo autoavarijoje

Dar vienas talento kupinas krepšininkas, kurio gyvenimas taip pat baigėsi labai netikėtai.


Jau pirmajame savo sezone NCAA, kur gynė „Seton Hall“ universiteto garbę, puolėjas rinko po 17,8 taško ir 10,7 atkovoto kamuolio per rungtynes.

Tiesa, koją krepšininkui šiek tiek kišo sunkus charakteris. Universiteto komandoje jis vėlėsi į ginčus su komandos draugais, o tai gadino vidines nuotaikas.

2001-aisiais septintuoju šaukimu NBA naujokų biržoje jis buvo pakviestas „New Jersey Nets“ komandos ir netrukus išsiųstas į „Houston Rockets“.  


Debiutiniame sezone žaidėjas vidutiniškai pelnydavo po 8,8 taško, tačiau trūko kiek solidesnio žaidimo ,kad įrodytų savo vertę, kaip septintasis šaukimas. Vėliau krepšininkas pateko į alkoholizmą, praleidinėjo treniruotes, o galiausiai 2003 metais buvo priverstas atsisveikinti su komanda.

E.Griffinas stengėsi gydytis nuo alkoholizmo ir gavo šansą į didiįj krepšinį grįžti 2004-aisiais, kai jį pakvietė „Minesotta Timberwolves“. Nors krepšininkas ir neblizgėjo, Minesotos komanda juo tikėjo.  Deja, krepšininko karjera važiavo žemyn, o galiausiai jis ir vėl pasinėrė į alkoholizmą.

2007-aisiais jo paslaugų buvo atsisakyta, o dar tais pačiais metais važiuodamas savo mašina jis nepaisė ženklų, užlėkė ant traukinio begių, kur įvyko avarija. Krepšininkas žuvo, o kraujo tyrimu buvo nustatyta, kad alkoholio norma jo kraujyje tris kartus viršijo leistiną normą.
















lrytas.lt



Video rekomendacijos: