„Ryto Balsas“ apie naujoką: „Šis pirkinys padidina „Ryto“ gynybinį potencialą“

„Ryto Balsas“ apie naujoką: „Šis pirkinys padidina „Ryto“ gynybinį potencialą“

Komandos komplektavimo darbus tęsiantis Vilniaus „Rytas“ pasirašė sutartį su efektingais epizodais abejose aikštės pusėse pasižyminčiu puolėju. Ateinančiame sezone už sostinę kausis 28-erių amerikietis Jarvis Williamsas.



Praėjusį sezoną aukščiausiame Italijos divizione praleidęs J.Williamsas, Kremonos „Vanoli“ gretose buvo vienas jos lyderių. Puolėjas sužaidė 27 rungtynes, kuriose vidutiniškai rinko po 12,4 taško, 8,3 atkovoto kamuolio ir 16,6 naudingumo balo.

Po šio įvykio pasisakyti nusprendė „Ryto Balsas“. Kviečiame paskaityti (Tekstas neredaguotas):

„„Rytas“ stiprina priekinę liniją – jau šiandien turėtų būti oficialiai paskelbta, kad komandą papildys pirmasis šios vasaros legionierius Jarvis Williamsas. Praėjusį sezoną iš Meikono Džordžijos valstijoje kilęs amerikietis rungtyniavo Lega Basket Seria A pirmenybėse, Kremonos "Vanoli" klube. Šis 202 cm ūgio, 100 kg svorio 28-erių metų priekinės linijos žaidėjas rungtyniauti į Europą atvyko 2015 metais, ir per tą laiką spėjo pakeisti jau 7 klubus Lenkijoje, Turkijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose bei galiausiai Italijoje. Visuose klubuose jis būdavo vienas naudingiausių komandos žaidėjų.


Kremonos klube šis vidurio puolėjas per 27 žaidimo minutes rinko 12.4 taško, 8,3 atkovoto kamuolio ir  16.8 naudingumo balo per rungtynes. Nepaisant šiai pozicijai žemo ūgio, pagrindinė Reigarviuso Jacquezo (būtent toks yra jo pilnas vardas) pozicija Italijoje buvo vidurio puolėjas. NBA lygio atletiškumu pasižymintis žaidėjas ūgio trūkumą gynyboje kompensuoja neįtikėtinomis šuolio galimybėmis ir judrumu, kuris padeda apsiginti prieš daug aukštesnius oponentus.

Williamsas visos savo karjeros metu buvo vertinamas dėl savo mobilumo ir pastangų gynyboje kaip mobilus lanko saugotojas. Tai itin greitų kojų žaidėjas, galintis susikeitimo situacijose gintis per visas penkias pozicijas. Kitas svarbus aspektas, greičiausiai patraukęs „Ryto“ akį – tai kova dėl kamuolių abejose aikštės pusėse. Jarvis tiesiogine to žodžio prasme lipa ant lentos tiek puolime (2,3 a.k. per rungtynes), tiek gynyboje, o atsikovojęs kamuolį neretai ir pats nevengia pradėti greitas atakas, kuriose dėl savo greičio ir šuolio jaučiasi tiesiog puikiai.

Puolime J. Williamsas yra komandinio stiliaus žaidėjas, nereikalaujantis išmesti penkiolikos metimų per rungtynes, o taškus renkantis dažniausiai iš žaidimo du prieš du, kuriame, pastatęs užtvarą gynėjui, geba labai staigiai kirsti arčiau krepšio, už nugaros palikdamas lėtesnius varžovus ir užbaiginėti atakas staigiais metimais arba dėjimais iš viršaus. Dėka staigaus pirmojo žingsnio Jarvis gali įsiveržti į baudos aikštelę ir, turėdamas tvirtą kūną, užbaigti atakas nepaisant kontakto arba rinkti pražangas varžovams. Paliktas laisvas gali pataikyti tritaškį metimą iš statinės padėties. Praėjusį sezoną Italijoje jo tritaškių pataikymo procentas nesiekė 20-ies, tačiau žaidžiant Nyderlanduose, Jarvis iš tolimos distancijos atakavo puikiu, 43 procentų taiklumu.

Išvardinome nemažai amerikiečio privalumų, tad turėtume aptarti trūkumus, kurie šiam atletiškam puolėjui trukdė rungtyniauti aukštesniame lygyje. Gynyboje, nors ir turėdamas greitas rankas ir gebėjimą tvirtai stovėti ant žemės, susidūręs su tradiciniais, didelių gabaritų vidurio puolėjais, stokoja ūgio, o tuo techniškesni centrai neretai pasinaudoja. Gynyboje Jarvisui kartais pritrūksta kantrybės, o noras žūtbūt blokuoti varžovo metimą ar perimti kamuolį, baigiasi lengvais taškais iš po krepšio.

Puolime Williamsas stokoja technikos bei klaidinančių judesių arsenalo, žaidime vienas prieš vieną oponentą bando pranokti staigumu bei šuoliu, retai susikuria progą metimui pats. Nors turi gan tvirtą kūną, tai – nugara į krepšį beveik visiškai nerungtyniaujantis žaidėjas. Pagal savo sudėjimą jis labiau ketvirtas numeris nei centras, bet labai nestabilus metimas tiek iš vidutinio nuotolio, tiek iš perimetro, šiuolaikiniame krepšinyje apsunkina žaidimą šioje pozicijoje. Kremonos klube trumpomis atkarpomis žaisdamas sunkiuosi kraštu gynyboje jis problemų neturėdavo, bet puolime dažniausiai apsiribodavo stovėjimu aikštės kampe laukiant kamuolio atakuoti iš toli.

„Ryto“ naujokas charakterizuojamas kaip gan ramus žmogus už aikštės ribų ir geras komandos draugas, pirmiausiai žiūrintis komandos rezultatų, o ne asmeninės statistikos. Šis pirkinys išties padidina „Ryto“ gynybinį potencialą, kurio praėjusį sezoną priekinėje linijoje neretai trūkdavo. Galimybė rotuoti centro pozicijoje į puolimą orientuotą Ivaną Buvą ir gerai besiginantį Jarvisą Williamsą, atrodo išties įdomiai, o žinant pastarojo universalumą ir galimybę keistis ginamaisiais, tikriausiai neretai šiuos aukštaūgius pamatysime ir viename penkete.

„Ryto“ puolėjų grandis – jau kone perpildyta. Turime Ivaną Buvą, Jarvisą Williamsą, Roką Gustį ir Martyną Pacevičių. Sklando kalbos, kad klubas būtent Gusčiui ieško naujos komandos, o jo paslaugomis domisi keli LKL klubai. Faktas, kad visų keturių komandoje tikrai nebus“, - rašė „Ryto Balsas“.








Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: