O.J. Mayo apie dukart nugalėtą M. Jordaną bei Eurolygos iššūkį

O.J. Mayo apie dukart nugalėtą M. Jordaną bei Eurolygos iššūkį

VTB nuotr.

Buvusi NBA žvaigždė, o dabar Kazanės UNICS naujokas, 34-erių gynėjas O.J.Mayo papasakojo apie savo susidūrimą su Čikagos "Bulls" legenda Michaelu Jordanu.



- O.J., viena populiariausių užklausų "Google" yra "O.J.Mayo ir Michaelas Jordanas". 2005 metais metėte iššūkį didingiausiajam. Kaip viskas įvyko?

- Tai buvo treniruočių stovykla, kurioje dalyvavo studentų ir mokyklų komandos. Buvo pakviesti vaikai. Dieną su jais treniravomės, o vakare žaidėme penki prieš penkis. Būdamas 15-os buvau jauniausias aikštelėje. Jordanas žaidė kitoje komandoje, ir mes dukart prieš jį laimėjome.

- Tuo metu buvote laikomas geriausiu mokyklinėje lygoje, bent jau taip skelbė Amerikos žiniasklaidoje...


- Gali būti, kitiems geriau matyti. Buvau jaunas ir nieko nebijojau. Savo komandoje buvau lyderis, viename mače atlikau pergalingą metimą.

- O Jordanas jau treji metai kaip buvo baigęs karjerą...

- Taip, tačiau, kaip mums pasakojo, jis prieš stovyklą treniravosi visą mėnesį, gerino formą. Tai buvo vis dar tas pats MJ. Manau, kad po karjeros pabaigos jis neužleido krepšinio ir periodiškai vis pažaisdavo. Jo patirtis niekur nedingo.

- Ne kiekvienas būdamas 15-os gali mesti iššūkį šešiskart NBA čempionui. Iš kur turėjote tiek pasitikėjimo savimi?

- Gal padėjo tai, kad labai ilgai žaidžiau kartu su gerokai vyresniais krepšininkais. Tuomet turėjau aiškų tikslą – patekti į NBA. Daug dirbau kiekvieną dieną. O Michaelas baigė karjerą – štai ir pagalvojau, kodėl gi jo nenugalėjus. Neseniai žaidėme prieš "Crvena Zvezda", ir kiekvienas jaunas serbų žaidėjas taip pat galėjo pagalvoti: "Taip, tai O.J.Mayo, tačiau jis jau senas. Kodėl turėčiau jo bijoti?" – aš jų vietoje būtent taip manyčiau.

- Ir turbūt padarytumėte viską, kad pastatyti jaunimą į vietą. Turbūt ir Jordanas tą patį galvojo tomis dienomis, kai prie jo kabinėjotės?

- O taip. Aš jam sakiau maždaug: "Tu nesugebi prieš mane gintis", "Tu neturi šansų", "Še, turėk!". Jis man atsakė taip pat keliais maloniais žodžiais. Nesakysiu, kokiais būtent, tegul tai lieka tarp mūsų.


- Visiems įsiminė istorija, kai Jordanas metė jums iššūkį, žaidė vienas prieš vieną ir neleido įmesti nė taško. Apie tai interviu pasakojo pats Michaelas. Kaip tai įvyko?

- Vienu metu jis paprašė išeiti visus žiūrovus. Jų buvo apie 5 tūkstančius, daugiausia vaikai ir jų tėvai. Turbūt jis pergyveno, kad vaikinai negalės atsikelti anksti ryte. Pamanėme, kad dvikova baigta, o jis pasakė: "Ne, kur jūs einat? Grįžkit atgal". Tęsėme žaidimą penki prieš penkis. Jis pasakė visiems, kad ginsis konkrečiai prieš mane. Aš taip pat nutariau žaisti tik prieš jį. Įtariau, kad jis nesusitaikys su pralaimėjimais.

- Koks tai jausmas? Viena vertus, jis krepšinio dievas, kita – jis taip pat turi dvi rankas ir dvi kojas. Ir štai jums žaisti prieš jį vienas prieš vieną.


- Pamenu, kaip jis pataikė pergalingą metimą. Iš anksto supratau, kad jis mes prieš mane apsisukdamas. Jis iškišo liežuvį, iš tiesų apsisuko ir metė atsilošęs – visi tai esame matę milijoną kartų. Žinojau iki smulkmenų, kaip ir kada jis tai padarys, tačiau vis tiek nesugebėjau jo sustabdyti... Jis pataikydavo tokius metimus per šimtus NBA žaidėjų, pataikė ir per mane.

- Po žaidimo bendravote?

- Kitą rytą. Buvau treniruočių salėje, jis priėjo prie manęs su kavos puodeliu ir pasakė: "Turi suvokti, prieš ką galima rautis, o prieš ką – ne".


- Jums iš tiesų svarbu pasirodyti Eurolygoje? Krepšinyje esate 13 metų, 8 praleidote NBA, trumpiau tariant, daug ko matėte. Nejaugi Europa jums yra iššūkis?

- Taip. Man svarbu sau pačiam įrodyti, kad galiu žaisti Europoje būdamas tokio amžiaus. Tačiau suprantu, kad čia perėjau ne tik kaip žaidėjas, tačiau ir kaip bendraklubis. Man svarbiausia – komandos pergalės. Tikiuosi, kad šiame sezone pavyks patekti į Eurolygos atkrintamąsias bei kilstelėti klubą į naujas aukštumas.

- Kokį turėjote bendrą supratimą apie europietišką krepšinį?


- Dauguma mano, kad jis smarkiai skiriasi nuo amerikietiškojo. Tačiau pats manau, kad skirtumų nėra taip daug. Interneto ir tarptautinių varžybų pagalba krepšinis plinta po visą pasaulį. Dabar Europoje centrai ir sunkieji krašto puolėjai stabiliai pataiko iš toli, ko nebuvo prieš 5-10 metų. Vyksta supanašėjimas ir kituose aspektuose.

- Tačiau visgi Europa išlaiko savotiškumo. Kokio?

- Čia daug dėmesio skiriama gynybai, net daugiau, nei mano daugelis. Šiuo atžvilgiu Europos krepšinis panašus į studentiškąjį Amerikoje. Puolime taip pat daug kas kitaip. NBA daugiau žaidžiama per vieną-du žaidėjus, o Europoje žaidimas daugiau komandinės taktikos. Čia taip pat daug talentingų krepšininkų, tačiau visi jie pavaldūs komandos interesams.


- Eurolygoje daug NBA lygio sportininkų?

- Daug. Tačiau krepšinis skiriasi. NBA rungtyniauji prieš aukščiausio lygio žaidėjus. Jie visi greiti, aukštai šoka, daug įmeta. Eurolygoje gali žaisti prieš Milano klubą, kuriame taip pat yra talentingų krepšininkų su didžiule patirtimi ir kitomis savybėmis, tačiau visi jie sudaro gerą komandą. Negalima išskirti kažkurio vieno ir tikėtis pergalės. Kitaip tariant, NBA stiprūs žaidėjai, o Eurolygoje stiprios komandos.







Eurobasket.lt

Video rekomendacijos: