25 įspūdingi faktai apie M. Jordaną: nuo trumpikiu iki geriausio dėjimo (VIDEO)

25 įspūdingi faktai apie M. Jordaną: nuo trumpikiu iki geriausio dėjimo (VIDEO)

Krepsiniozinios.lt kviečia prisiminti archyvinį BasketZone.lt portalo straipsnį apie Michaelą Jordaną.

***

Vienas geriausių visų laikų krepšinio žaidėjų Michaelas Jordanas 1984 metų spalio 26 dieną vilkėdamas Čikagos "Bulls" ekipos marškinėlius debiutavo NBA lygoje rungtynėse su Vašingtono „Bullets" krepšininkais.

Pirmame mače vilkėdamas „Bulls" marškinėlius M. Jordanas pelnė 16, antrame – 21, o trečiame – jau 37 taškus. Praėjus vos dviem savaitėms nuo savo debiuto NBA jis į San Antonijaus „Spurs" krepšį įmetė net 45 taškus ir išplėšė pergalę rezultatu 120:117 Čikagos komandai, kuri sezoną pradėjo puikiu balansu (7/2).



Vėliau M. Jordanas net šešiskart tapo NBA čempionu ir naudingiausiu visų tų finalų žaidėju (MVP) bei, žinoma, buvo priimtas į Šlovės muziejų. M. Jordano taškų vidurkis per rungtynes siekė net 30,1 taško.

Skrajojantis Michalesas 14 kartų dalyvavų NBA visų žvaigždžių rungtynėse.

Ar žinote, kodėl NBA legenda pasirinko 23 numerį?


"Dar jaunas būdamas Michaelas stebėjo žaidžiantį savo vyresnį brolį Larry, o šis vilkėjo marškinėlius su numeriu 45. Jaunėlis galvojo, kad jis tik perpus taip gerai žaidžia, kaip brolis, todėl tą jo numerį padalino pusiau. Gavosi 22,5, o suapvalinus – 23. Štai taip ir atsirado šis numeris.", - teigė atletas.

Siūlome panarstyti „Bulls" legendos biografiją ir paieškoti faktų, kurie galbūt buvo praslydę pro akis.



25 faktai apie Michaelą Jordaną, kurių galbūt nežinojote:

1. Įprotį žaisti iškišus liežuvį, kuris tapo vizitine MJ kortele, krepšininkas perėmė iš savo tėvo. Pastarasis turėjo įprotį iškišti liežuvį dirbdamas įvairius elektronikos ar automobilio remonto darbus.

2. Kiekvienose rungtynėse Michaelas visada vilkėjo tas pačias trumpikes, su kuriomis žaidė universitete.

3. Šešiskart NBA čempionas per savo karjerą patyrė visko, tačiau nežino, ką reiškia žaisti septintąsias NBA finalo serijos rungtynes. „Bulls" su varžovais finaluose visuomet susitvarkydavo taip, kad septintųjų rungtynių niekad neprireikdavo.

4. M. Jordanas per savo karjerą 10 kartų turėjo palikti aikštę dėl išnaudoto pražangų limito.


5. Joks Čikagos žaidėjas daugiau niekuomet nevilkės marškinėlių, pažymėtų 23 numeriu. Tai įprasta praktika NBA klubuose, taip pagerbiant ryškiausias savo klubo žvaigždes. Įdomu tai, kad nr. 23 šlovė peržengė Čikagos ribas: Michaelo Jordano marškinėliai buvo pakabinti ir Majamio „American Airlines" arenos palubėse. „Didžio žaidėjo garbei, dėl visko, Michaelai, ką tu padarė ne tik NBA, bet ir viso pasaulio krepšiniui, norime pagerbti 23 numerį - niekas niekuomet Majamio klube nevilkės marškinėlių su 23 numeriu. Tu esi geriausias", - ceremonijos metu kalbėjo buvęs „Heat" strategas Patas Riley.

6. Krepšininko mėgstamiausia televizijos laida yra "Stanfordas ir sūnus".

7. MJ turėjo įprotį: prieš kiekvienas rungtynes jis valgydavo vis tą patį patiekalą. Likus keturioms valandoms iki mačo M. Jordanas sukirsdavo Niujorko kepsnį su salotomis ir imbieriniu limonadu. Vienintelis skirtumas, kuris galejo būti: kepsnys buvo patiekiamas su keptomis bulvėmis arba bulvių koše.


8. Michaelo tėvai nėra aukštesni nei 175 cm ūgio.

9. Ant krūtinės, po širdimi, MJ yra išsitatuiravęs graikišką raidę Omega. Ji simbolizuoja „Omega Psi Phi" - trečią pagal senumą juodaodžių broliją JAV.

10. Pirmaisiais karjeros metais M.J. tritaškių pataikymas siekė vos 14 procentų, o karjeros pabaigoje jau 40 procentų.


11. Rezervuodamas viešbučuo kambarį M.Jordanas visuomet naudodavo Leroy Smitho vardą ir pavardę. Leroy Smithas buvo mokyklos laikų draugas, kuris nukonkuravo M.Jordaną dėl paskutinės vietos mokyklos komandoje.

12. Ant žurnalo "Sports Illustrated" skrajojantis gynėjas puikavosi 49 kartus.

13. Jordanas vaikystėje žavėjosi legendinio Magico Johnsono žaidimu. Todėl aplinkiniai jį praminė Magicu Jordanu.


14. 23 yra MJ skaičius, visi tai puikiai žino. Daugelis pamena ir tai, kad 1995 metais atnaujinęs karjerą M.Jordanas vilkėjo 45 numeriu pažymėtus marškinėlius. Tačiau kartą, žaisdamas „Bulls", MJ vilkėjo marškinėlius su 12 numeriu. Tai nutiko 1990 metais Orlande: prieš pat rungtynes iš „Bulls" persirengimo kambario buvo pavogta MJ apranga, tad klubui teko suktis iš padėties ir MJ žaisti su laikinąja apranga. Po šio incidento M. Jordanas pažadėjo daugiau niekuomet nedalinti autografų Orlande. Beje, į „Magic" krepšį MJ tą vakarą sumetė 49 taškus.

15. Šiaurės Karolinos universitete Jordanas studijavo geografiją.

16. 69 - tiek daugiausia taškų per NBA rungtynes buvo pelnęs M.Jordanas. Įspūdinga, bet tai tik 11 rezultatas lygos istorijoje. Wiltas Chmaberlainas 70 arba daugiau taškų pelnė šešiskart. Kobe Brynatas 2006 metais pelnė 81, Davidas Thompsonas 1978 metais - 73, Davidas Robinsonas 1994 metais - 71, Elginas Bayloras 1960 metais - taip pat 71 tašką.


17. Ar žinojote, kad pirmaisiais karjeros metais sirgaliai jį išrinko į "Visų žvaigždžių" rungtynių starto penketą, o tai labai nepatiko vyresniems žaidėjams, kurie susitarė rungtynių metu neperduoti M.Jordanui kamuolio.

18. 2001 metais Michaelas sugrįžo į NBA, kuomet du metus gynė Vašingtono „Wizards" klubo garbę. Atletas savo visą 1 mln. JAV dolerių atlyginimą skyrė nukentėjusiesiems Rugsėjo 11-ąją.

19. Ar žinojote, jog geriausias Jordano draugas - limuzino vairuotojas?


20. „Nike" ir Michaelo Jordano bendradarbiavimas buvo toks sėkmingas, jog „Nike" netruko atidaryti atskirą šaką „Air Jordan", kuri per metus, pasak „Forbes", generuoja apie 1 mlrd. JAV dolerių pajamų. Nemaža pyrago riekė tenka pačiam krepšininkui: iš „Nike" buvęs krepšininkas gauna daugiau nei visi „Nike" fabrikų Malaizijoje darbuotojai kartu sudėjus.

21. 1991 metais ESPN Jordaną išrinko kaip geriausią 20-ojo amžiaus atletą.

22. Legendinis krepšininkas figūravo „ProStars" filmuke, kartu su dar dviems garsiais sportininkais. Šio filmuko veiksmas vyko salėje, kurioje jie gelbėdavo pasaulį nuo piktadarių.


23. Vandens telkiniai yra viena didžiausių MJ gyvenimo baimių. Vaikystėje Michaelui teko matyti, kaip nuskendo jo draugas. Būdamas vienuolikos pats vos nenuskendo beisbolo stovyklos metu. Dėl vaikystės prisiminimų M. Jordanas vengia maudynių atviruose vandenyse.

24. Pats įsimintiniausias Jordanui atliktas jo dėjimas buvo, kuomet jis po gražaus klaidinančio judesio apgavo du varžovus, o tada sugrūdo kamuolį į varžovų krepšį su aukštaūgio Patricko Ewingo pražanga.



25. Žaidėjo tėvas buvo nužudytas. Dėl to M.Jordanas 1993 metais baigė karjerą, tiesa, vėliau atletas dar du kartus grįžo į NBA.

Taip pat kviečiame pažiūrėti įspūdingiausius M. Jordano karjeros epizodus:














BasketZone.lt

Video rekomendacijos: