J.Dentmonas: „Už pagerėjusį žaidimą esu dėkingas S.Štombergui“



Šį sezoną Justinas Dentmonas sulaukia daug pagyrų. Jis yra vadinamas neabejotinu Kauno „Žalgirio” lyderiu, žaidėju, galinčiu nulemti mačo baigtį, nesustabdoma taškų mašina. Pagrindinis kauniečių ginklas puolime kelia galvos skausmą visiems „Žalgirio“ varžovams – 183 cm gynėjas po trylikos mačų Eurolygoje pirmauja pagal rezultatyvumą su 17,15 taško per mačą.



Nors sezono pradžia J.Dentmonui buvo blanki (pirmose dvejose rungtynėse jis pelnė po 8,5 taško, pataikydamas vos 30 proc. dvitaškių, ir rinkdamas vos po 3 naudingumo balus), tačiau, kai Saulius Štombergas tapo „Žalgirio“ vyriausiuoju treneriu, amerikietis parodė savo stipriausias savybes: per kitus vienuolika mačų jo rezultatyvumas pakilo iki 18,7 taško, naudingumas siekia 18,5, o krepšys atakuojamas žymiai taikliau – 47 proc. mestų dvitaškių ir 48 proc. tritaškių pasiekė tikslą.

„Mano žaidimas pagerėjo, kai S.Štombergas pakeitė Ilias Zourą vyriausiojo trenerio poste. Jis manimi patikėjo, žinojo, ką aš sugebu, bei liepė vesti komandą į pergales. Jis suteikė man daugiau laisvės ir aš gavau progą parodyti, ką iš tiesų galiu“, - taip savo žaidimo pagerėjimą paaiškino pats J.Dentmonas.



- Justinai, šiuo metu esi rezultatyviausias ir aštuntas pagal naudingumą Eurolygoje. Kai atvykai į „Žalgirį“ turėjau tikslą užimti tokias aukštas pozicijas asmeninės statistikos kategorijose?

- Prieš atvykdamas į Kauną nebuvau užsibrėžęs tokių tikslų, tačiau, kai ekipos treneriu tapo S.Štombergas, kiekvienas ant popieriaus užsirašėme savo siekius. Vienas iš maniškių buvo patekti į rezultatyviausiųjų penketuką. Aš dar nesu rezultatyviausias, nes sezonas nesibaigė, tačiau, jei šioje pozicijoje išliksiu ir pavasarį, galėsiu teigti, kad įvykdžiau vieną iš savo tikslų.

- Būdamas ekipos lyderiu sulaukiate didžiausio varžovų gynybos dėmesio, tačiau panašu, kad jūsų sėkmingo žaidimo tiek atakuojant krepšį, tiek įžaidžiant kamuolį tai neįtakoja.

- Tai ne taip jau lengva (juokiasi).  Kai aš žengiau pirmuosius žingsnius krepšinyje, mane mokė, kad pirmiausiai privalai sugebėti susikurti progą pats sau, o tuomet atsiranda daugybė galimybių įjungti į žaidimą komandos draugus. Jei žaidi agresyviai, galimybių sėkmingai rungtyniauti ir kurti progas kitiems atsiranda ne viena. Būdamas lyderiu, turiu teisingai padalinti kamuolius, nes tik vieno žaidėjo geras pasirodymas pergalės komandai niekada neatneša. Šis vaidmuo ir tenkanti atsakomybė man labai patinka.

- Pastaruoju metu žibate ne tik puolime, bet ir gynyboje. Per paskutinius 7 mačus vidutiniškai atkovojate po beveik 6 kamuolius, mače su Tel Avivo „Maccabi“ įspūdingai blokavote Yogevą Ohayoną. Pritrūko konkurencijos įžaidėjų tarpe, tad nusprendėte pakonkuruoti ir su aukštaūgiais?

- Aš noriu būti kaip LeBronas Jamesas. Noriu turėti tokius skaičius, kokius turi LeBronas (juokiasi). Aš noriu būti visapusiškas žaidėjas, ne tik gerai atakuoti ar kurti progas kitiems, bet ir sėkmingai gintis ir kovoti dėl atšokusių kamuolių, padėti komandai visose srityse. Mano tikslas yra būti geriausiu įžaidėju Europoje.

- Jūsų tritaškių taiklumas yra įspūdingas, jūs ne tik įmetėte daugiausiai tolimų metimų reguliariajame sezone, bet tą darėte neįtikėtinu 53 proc. taiklumu. „Top 16“ etape taiklumas krito iki 33 proc. Varžovai pradėjo stipriau gintis?


- Taip, mano procentas nukrito... (vaidina susikrimtusį). Reikės būtinai jį atstatyti, nes taip ilgiau tęstis negali (juokiasi). Gynyba čia niekuo dėta, išmetu gerus metimus, tačiau kaskart tikimybė pataikyti yra penkiasdešimt procentų – arba pataikysi, arba ne.  Tiesiog „Top 16“ etape pramečiau kelis metimus ir skaičiai nukrito, tačiau aš dar pasitaisysiu (juokiasi).

- O kaip tie tritaškiai, kuriuos metate atsispyręs viena koja?

- Taip, taip, man jie labai patinka. Vienas mano draugas sako, kad tai jo metimas, tačiau neretai šį metimą iš jo pasiskolinu. Man jis patinka, nes niekas nesitiki, kad gali išmesti tritaškį, kai tave aktyviai dengia, o, atsispirdamas viena koja šiek tiek į šoną, išvengi varžovo iškeltos rankos ir gali pelnyti tris taškus. Fanus tokie taiklūs tritaškiai užveda, tuo tarpu varžovus jie gniuždo. Tačiau man jie nėra tokie ypatingi. Stengiuosi jais nepiktnaudžiauti, nes tai tikrai nėra pats užtikrinčiausias būdas pelnyti taškus.


- Bene prasčiausiai jūsų statistikoje atrodo klaidų kategorija... (J.Dentmonas yra dažniausiai klystantis Eurolygos žaidėjas, padarantis po 3,5 klaidos per mačą).

- Jie nežino, ką daro, sekretoriato darbuotojai tikrai nežino, ką daro (juokiasi). Aš atlieku gerą perdavimą, o jei komandos draugams jis išsprūsta iš rankų, klaida įrašoma man! Tai neteisinga (juokiasi). Kalbant rimtai, aš kontroliuoju kamuolį labai didelį laiko dalį, kartais priimu ne pačius teisingiausius sprendimus ir suklystu. Noriu sumažinti klaidų skaičių, taip mano ir komandos žaidimas taps dar produktyvesnis.

- Atvykdamas į Kauną sakėte, kad jūsų svajonė – grįžti į NBA...


- Aš noriu patekti į NBA, tačiau dabar yra „Žalgiris“, Eurolyga ir mes turime padaryti viską, ką galime, kad laimėtume. NBA – mano pagrindinis tikslas, tačiau jis atidedamas kitam sezonui. Dabar mes žaidžiame čia ir mano tikslas yra pasiekti pergales. Niekas nežiūri į pralaimėtojus, visų dėmesys į tuos, kurie laimi. Aš noriu laimėti. Mes su komanda norime laimėti. Nugalėtojai yra apdovanojami, nugalėtieji negauna nieko.

Taip pat, man nepatinka, kad aš esu vienas iš geriausių. Aš noriu būti geriausias. Dabar pamirškime viską apie NBA. Niekas manęs nevadina geriausiu, niekas „Žalgirio“ nevadina geriausiu, o aš noriu, kad „Žalgiris“ būtų tas vardas, kurį išgirdę varžovai bijotų, išsigąstų ir kuris ryškiausiomis raidėmis būtų įrašytas krepšinio žemėlapyje.

Aktyviai dalyvauja socialinėje veikloje


183 cm ūgio gynėjas savo darbais garsėja ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų. Savo gimtinėje jis yra įsteigęs „Justin Dishin Dimes Foundation“ organizaciją, kuri skatina jaunimo užimtumą ir siekia sportą panaudoti kaip pagalbos priemonę tobulinant vaikų komandinio darbo ir socialinius įgūdžius.

„Šį paramos fondą įkūriau siekdamas padėti savo gimtojo miestelio Carbondale‘o vaikams. Aš pats patyriau sunkumus vaikystėje, augau didelėje šeimoje su vieniša motina ir senele, turėjau mokymosi sutrikimų ir tik didelių mano mokytojų ir krepšinio trenerių pastangų dėka aš nenuklydau šunkeliais, sugebėjau baigti mokslus. Tad norėdamas jiems atsidėkoti ir padėti vaikams, kurie taip pat patiria sunkumų, įsteigiau šį fondą. „JDD Foundation“ tikslas yra padėti jauniesiems atletams mokytis, siekti aukštumų sporto šakose, suteikti saugią vietą mokymuisi ir laisvalaikiui“, - taip apie savo fondą kalbėjo J.Dentmonas.

Savo gerais darbais jis džiugina vaikus ir kitoje Atlanto pusėje. Kartu su Martynu Pociumi J.Dentmonas tapo Eurolygos „One Team“ programos ambasadoriais ir bendrauja su Kauno socializacijos centro auklėtiniais.


„Man patinka pasidalinti savo sėkme su jaunimu. Aš net iki dabar turiu išsaugojęs aštuonis NBA žaidėjų autografus, kuriuos gavau dar būdamas vaiku. Jie mane labai įkvėpė ir šiuo metu stengiuosi duoti vaikams tai, ką galiu, tikiuosi paskatinti juos tobulėti. Labai svarbu kažką grąžinti bendruomenei. Kai pasieki savo tikslus, nori parodyti ir kitiems, kaip tai padaryti. Mano atveju, sunkus darbas ir atsidavimas leido man tapti tuo, kuo esu dabar. Tikiuosi, kad kai kuriuos iš jų savo pavyzdžiu įkvėpsiu dideliems darbams“, - taip apie savo tikslus už aikštės ribų pasakojo amerikietis.

alt




Kasparas Steponavičius, jaunasis Kauno „Žalgirio“ žurnalistas

{fcomment}

Video rekomendacijos: