Šviesiausios viltys lietuviškame krepšinyje



Iki pirmosios nacionalinės vyrų rinktinės stovyklos ir jaunimo (iki 20 metų) Europos čempionato starto liko vos savaitė. Naujienų portalas Alfa.lt nutarė pasinaudoti savotiška tyla prieš galingą vasaros krepšinio audrą ir atkreipti dėmesį į tai, kas dažniausiai lieka žiniasklaidos ir mėgėjų periferijoje.



Jaručio darbas Utenoje

Prieš kurį laiką apžvalgoje užsiminta apie atgimstančią moterų rinktinę ir to priežastis – vyriausiąjį trenerį Mantą Šernių, įžaidėjų savybes lavinantį Vytautą Valiulį ir aukštaūges paslapčių mokantį Marijoną Petravičių. Ką gi, lietuvaitės atrankoje į 2015-ųjų čempionatą iškovojo penkias pergales, pralaimėjo tik kartą ir į Senojo žemyno pirmenybes pateko kaip stipriausia grupės komanda. M. Šernius yra užsiminęs, kad jo tikslas – atvesti komandą į 2016-ųjų Rio de Žaneiro žaidynes. Tam Europoje reiks pasirodyti itin solidžiai. Stebėsime, palaikysime, tikėsime.



Šį kartą norėčiau pratęsti mūsuose nepopuliaraus moterų krepšinio temą ir panagrinėti tai, ką Utenoje su šio miesto komanda daro buvęs oranžinio kamuolio profesionalas Rolandas Jarutis. Savo laiku su Vilniaus „Lietuvos rytu“ ULEB taurę laimėjęs įžaidėjas daugiau nei pusmetį eina „Utenos“ klubo direktoriaus pareigas. Darbo vaisiai – akivaizdūs.

Ežerų krašto komanda praėjusį sezoną Lietuvos moterų krepšinio lygoje (LMKL) neblizgėjo. Uteniškės su devyniomis pergalėmis ir 19 pralaimėjimų tarp aštuonių ekipų liko šeštos ir pasirodymą pirmenybėse baigė ketvirtfinalyje, kur serijoje iki dviejų pergalių 2:0 pripažino Marijampolės „Sūduvos“ pranašumą.

„Reikalai su Utenos komanda dar tik prasideda. Laukia tikrai labai daug ir sunkaus darbo. Tačiau tokiame gražiame mieste moterų krepšinis privalo būti, tam turime puikias infrastruktūros galimybes. Apie darbus norėčiau kalbėti tada, kai bus konkretūs susitarimai su rėmėjais. Manau, jie tikrai padės klubui išlikti ir siekti rezultatų. Kol kas mano mintys susijusios tik su moterų komanda. Sutikau padėti, nes Utena yra verta turėti tiek vyrų, tiek moterų krepšinį. Stengiuosi kuo aktyviau dalyvauti krepšinio virtuvėje. Veiklos tikrai netrūksta, norėtųsi, kad kuo greičiau pasiektume ir apčiuopiamų rezultatų“, – lapkritį naujienų portalui Alfa.lt kalbėjo R. Jarutis.

Kas vyksta dabar? Utena pradėjo formuoti kito sezono gaires dar tada, kai kitose komandose vyrauja štilis. Kitą sezoną klubas žais Europos taurėje, o miesto garbę gins tokios žaidėjos kaip Kristina Alminaitė, Eglė Šikšniūtė, Rita Žilinskaitė ir daugeliui gerai pažįstama ilgametė rinktinės atakų organizatorė Rima Valentienė. Snaiperė taip pat dirbs vyr. trenerio Alfredo Vainausko asistente. Strategas dar 2013-aisiais vadovavo Rusijos moterų rinktinei, o tokia kėdė už gražias akis nesuteikiama. Panašu, tai tik gražios ir kryptingos strategijos pradžia. Komandos direktorius R. Jarutis turi viską, ko reikia, – komunikabilumą, krepšinio vadybos supratimą, pažintis, charizmą. Vystosi Prienų klubo atitikmuo moterų fronte?

Matkevičius – „Celtics“ organizacijoje

Trumpiausiomis birželio naktimis mus pasiekė puiki žinia – Lietuvos rinktinės skautas Benas Matkevičius iš Maskvos CSKA persikėlė į Bostono „Celtics“. Šis žingsnis džiaugsmingas dėl kelių priežasčių. Prie pajėgiausioje planetos lygoje besidarbuojančių Artūro Karnišovo, Tomo Balčėčio (abu Denverio „Nuggets“), Alvydo Pazdrazdžio (Dalaso „Mavericks“) ir Žydrūno Ilgausko (Klivlando „Cavaliers“) prisijungė dar vienas lietuvis. Dar didesnis džiaugsmas – tapimas komandos dalimi, kuri per visą NBA istoriją yra iškovojusi daugiausiai čempionų titulų (17 kartų). Vos 31-erių metų sulaukęs skautas gavo šansą dirbti iš pagrindų atsinaujinusiame kolektyve, o jauniausias lygos strategas Bradas Stevensas (37 metai) Beną tikrai palaikys.

Tiesa, skirtingai nei Lietuvos rinktinėje ar CSKA klube, lietuvis ant atsarginių suolelio šalia Jono Kazlausko ar Ettore Messinos nesėdės. Tiesioginės jo pareigos – jaunųjų talentų paiešką Europoje. Prieš dešimtmetį nuo to pradėjo A. Karnišovas. Šiandien jis – „Nuggets“ generalinio vadybininko Timo Connelly asistentas. B. Matkevičius neslepia – jis viską gyvenime pasiekė sunkiu darbu ir beprotišku reiklumu sau pačiam. Išsamaus interviu su naujuoju „Celtics“ skautu naujienų portale Alfa.lt ieškokite artimiausiomis dienomis.


Lietuvos jaunimo rinktinės

Kiekvieną vasarą su didžiausiu malonumu stebiu Europos ir pasaulio čempionatuose Lietuvai atstovaujantį jaunimą. Nuo šešiolikmečių iki paskutinės pakopos į vyrų krepšinį – dvidešimtmečių rinktinės. Ten taip pat tikras krepšinis, tikros emocijos ir tikros pergalės. Žinoma, toli gražu ne visi jaunimo rinktinių narių ar netgi jų lyderių tampa profesionalais, juolab žymiais atletais. Toli pavyzdžių ieškoti nereikia. 2009-aisiais šešiolikmečių vežimą iki Europos čempionato finalo nutempęs Tauras Jogėla praėjusią vasarą į dvidešimtmečių rinktinę pateko tik kaip 12-as žaidėjas. Pastarąjį sezoną puolėjas užbaigė Panevėžio „Lietkabelyje“. Suprastėjusiam Tauro žaidimui daug įtakos turėjo sudėtingos ir žaidėją išvarginusios traumos.

Neįmanoma nuspėti, ar savo amžiaus grupėje pirmu ryškumu žibantys jaunuoliai po penkmečio pravers Lietuvos grandų ar pajėgių Eurolygos klubų duris. Čia ryškiomis išimtimis jau tada buvo Donatas Motiejūnas ir Jonas Valančiūnas. 2002-aisiais Europos dvidešimtmečių čempionatas vyko Lietuvoje. Tuomet asmenybėmis neišsiskyrę šeimininkai užėmė penktąją vietą, o mūsiškių komandos lyderiais buvo Simas Jasaitis, Tomas Delininkaitis, Aurimas Kieža ir Saulius Kuzminskas. Pirmieji du tapo vyrų rinktinės kalibro žaidėjai, kitas duetas Lietuvos krepšinio lygos (LKL) marškinėlių dydžio neišaugo.


Liepa ir rugpjūtis atneš naujų vėjų

Praėjusią vasarą labiausiai įstrigo Mariaus Grigonio taiklumas, veržlumas ir Martyno Paliukėno sumanumas. M. Grigonį šiemet išvysime jau labai greitai – Tomo Masiulio vadovaujama rinktinė, kuri pernai pasipuošė pasaulio čempionato bronza, pasirodymą Senajame žemyne pradės liepos 8-ąją. Neabejoju, kad per artimiausius mėnesius mūsų dėmesį kokybišku ir daug žadančiu žaidimu atkreips ne vienas iki tol mažai girdėtas jaunuolis. Kalbu ne tik apie Tomą Dimšą, Donatą Tarolį ar Justą Tamulį.

Į kovą Europoje liepos pabaigoje stos ir dar vieno Eurolygos čempiono komanda. Saulius Štombergas vadovaus gabiausiems šalies aštuoniolikmečiams. Rugpjūčio 20–30 Latvijoje jėgas išmėgins jauniausieji – šešiolikmečiai. Jiems vadovaus Julius Pranevičius, o vienu iš trenerio asistentų dirbs Edvinas Justa. 25-erių treneris su pagrindiniais rinktinės žaidėjais iškovojo praktiškai visus įmanomus titulus. Šarūno Marčiulionio akademijos absolventas trenerio darbo ėmėsi dar 2008-aisiais ir šiuos vaikius užsiaugino. Sveikintina, kad Lietuvos krepšinio federacija (LKF) suteikia šansą jauniems ir savo potencialą jau įrodžiusiems treneriams.


Kęstutis Kemzūra, Rūtenis Paulauskas Mindaugas Brazys, Arvydas Gronskis, jau minėti B. Matkevičius ir V. Valiulis. Tai tik dalis nuostabių asmenybių ir žmonių, kurie anksti suvokė, jog savo prasmingu darbu krepšiniui jie gali duoti daugiau būdami šalia aikštės. Ši vasara bus ne tik išbandymas jauniesiems žaidėjams, bet ir pradedantiems treneriams ir skautams. Kuo anksčiau, tuo geriau.

alt





Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: