Žmogus, kuriam D. Sabeckio skrydis į „Žalgirį“ nebuvo netikėtas: nežinau, kur yra jo tobulėjimo ribos


Naujausio Kauno „Žalgirio“ pirkinio, 26-uosius gyvenimo metus skaičiuojančio Donato Sabeckio, karjera nė iš tolo neprimena panašaus amžiaus krepšininkų kelio iki pajėgiausios Lietuvos ekipos.


Kol jo vienmečio Edgaro Ulanovo laukia jau penktasis sezonas vilkint žaliai-baltą aprangą, o į jo piniginę ateinantį sezoną kapsės rekordinė – apie pusę milijono eurų siekianti – suma, D. Sabeckis tik dabar pravėrė „Žalgirio“ duris. Ir tą padarė netradiciniu keliu.

Daugelis Kauno ekipą papildančių lietuvių paprastai būna užlipę ilgais „Žalgirio“ piramidės laiptais. Nuo krepšinio mokyklų, iki „Žalgirio“ dublerių, silpnesnių Lietuvos krepšinio lygos komandų, o galiausiai ir pagrindinės ekipos – tokiu keliu ėjo tiek E. Ulanovas, tiek Artūras Milaknis, tiek LKL ekipas į Ispanijos ir Vokietijos klubus iškeitęs ir ten stažavęsis Marius Grigonis.

Tuo tarpu D. Sabeckis dar prieš penkerius metus, būdamas 20-ties, atstovavo Regioninės krepšinio lygos (RKL) ekipai – žaidė Birštono „JAZZ Diremtoje“. Prieš kiek daugiau nei dvejus metus įžaidėjas vis dar priklausė Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) žaidžiančiai Marijampolės „Sūduvai-Mantingai“. Ir tik dabar, po dvejų metų „Šiauliuose“, 198 cm gynėjas atliko patį didžiausią šuolį karjeroje – pasirašė sutartį su „Žalgiriu“.





Nors „Šiaulių“ dirigentui Antanui Sireikai praėjusiame sezone suteikus D. Sabeckiui visą įmanomą laisvę kaunietis žibėjo LKL pirmenybėse bei balandžio 2-ąją dvigubu dubliu (11 taškų ir 12 rezultatyvių perdavimų) svariai prisidėjo ir prie pergalės prieš patį „Žalgirį“, po sezono niekas nė negalėjo numanyti, jog kita jo karjeros stotele taps stipriausia gimtojo miesto ekipa. Niekas, išskyrus geriausiai krepšininką pažįstančius žmones.

style="display:block; text-align:center;" data-ad-layout="in-article" data-ad-format="fluid" data-ad-client="ca-pub-9232533877213603" data-ad-slot="8854447420"> //




„Aš tikėjau, kad po tokio praėjusio sezono kita Donato stotelė bus kažkuris didysis Lietuvos klubas, – nė kiek nesuabejojęs tikina ne vieną sezoną D. Sabeckį Birštone ir Marijampolėje muštravęs treneris Marius Kiltinavičius. – „Rytas“ jau sezono metu bandė jį įsigyti, o sandoriui neįvykus Donatas tik dar labiau pagerino savo žaidimą. Man jo sutartis su „Žalgiriu“ tikrai nebuvo netikėta – aš labai juo tikiu.“

Kas jau kas, o M. Kiltinavičius, ko gero, geriausiai gali papasakoti apie šio žaidėjo galimybes. Būtent vadovaujamas šio trenerio D. Sabeckis atliko net du savo karjeros šuolius – iš pradžių Birštoną iškeitė į Marijampolę, o po nuostabaus pasirodymo 2016-ųjų NKL finalo ketverte, pakėlė sparnus ir į LKL klubą.

„Kas šitas žvėriukas?“, – D. Sabeckiui terorizuojant varžovų gynybą tų metų NKL finale aplinkinių klausė tribūnose sėdėjęs Arvydas Sabonis. 13 taškų per paskutinį kėlinį į „Žalgirio“ dublerių krepšį suvertęs įžaidėjas gavo naudingiausio žaidėjo titulą, o meditacijos pamokas Marijampolės klube užpatentavęs M. Kiltinavičius geriausiai žino, kas padėjo jam atlikti tokį kokybinį šuolį ir tapti LKL lygio žaidėju.



„Tais metais Donatui pavyko atsikratyti kelių anksčiau jam trukdžiusių dalykų. Pirmiausia, jis ėmė geriau save kontroliuoti rungtynių metu – anksčiau jis kartais būdavo per daug „karštas“ ir jautrus, nesugebėjo valdyti emocijų. O taip pat jam itin padėjo ir tai, jog pagaliau galėjo pasijusti tikru įžaidėju – iki tol treneriai nebuvo iki galo įsitikinę dėl tikrosios jo pozicijos“, – tikina M. Kiltinavičius.

//




Būtent tapdamas tikru įžaidėju bei aikštės generolu D. Sabeckis sužibėjo ir persikėlęs į „Šiaulius“. Nors pirmasis sezonas LKL tiek jam, tiek ir visai Saulės miesto ekipai nebuvo rožėmis klotas, pernai jis kartu su Laurynu Biručiu tapo bene grėsmingiausiu duetu visose pirmenybėse.

6,9 rezultatyvaus perdavimo vidurkį turėjęs krepšininkas buvo neprilygstamas tarp visų lygos žaidėjų, o pavasarį, galutinai „apsitrynęs“ A. Sireikos schemose, kaunietis savo „saldainiukais“ komandos draugus ėmė vaišinti praktiškai be perstojo – per dešimties rungtynių atkarpą kovo ir balandžio mėnesiais D. Sabeckis rinko net po 9,9 rezultatyvaus perdavimo.

https://www.youtube.com/embed/CRpbZxgeFhc"; frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen>


Kas lėmė, jog dar prieš kelerius metus tikrosios savo pozicijos neatradęs krepšininkas per tokį trumpą laiką tapo vienu geriausių kamuolio skirstytojų šalyje?

„Jis turi labai didelį privalumą prieš kitus įžaidėjus – ūgį, – iki 198 cm išstypusio krepšininko savybes vertino M. Kiltinavičius. – Jo ūgis jam leidžia labai efektyviai ir teisingai priimti sprendimus žaidžiant „du prieš du“ – Donatas paprasčiausiai turi galimybę iš aukščiau matyti aikštelę ir būdamas aukštesnis už oponentą skaityti varžovų gynybos veiksmus.“

Tad kol daugelis 25-26 metų krepšininkų jau yra susikūrę savo komforto zoną ir apsirūpinę solidžiomis sutartimis, D. Sabeckis, panašu, tik pradeda savo kelią į krepšinio olimpą. Pernai į LKL vidutiniokų žaidėjais perpildytą Lietuvos rinktinę nė nekviestas žaidėjas dabar mėgins užsirekomenduoti trečiąją vietą praėjusio sezono Eurolygoje užėmusioje ekipoje bei nustelbti net ir gerokai seniau plačiajai krepšinio visuomenei pažįstamus bendraamžius ar net jaunesnius krepšininkus.


„Donatas – ypač vėlyvo brendimo krepšininkas. Manau, kad tai ir lėmė, jog apie jį visi išgirdo žymiai vėliau negu apie kitus jo kartos žaidėjus, – vėlyvą D. Sabeckio brandą pabrėžė ir M. Kiltinavičius. – Nuolat augdamas jis sugeba išsitraukti vis naujų ginklų – pavyzdžiui, dabar jis labai gerai pradėjo žaisti nugara į krepšį, kas gali tapti labai rimtu jo ginklu.“

Galbūt prieš priimdamas sprendimą keltis į Lietuvos čempionų stovyklą D. Sabeckis konsultavosi ir su jam iškilti padėjusiu treneriu?

„Mes su Donatu visada palaikėme labai artimus santykius. Jis man – labai brangus, – tikina M. Kiltinavičius. – Per tarpą tarp sezonų daug laiko praleidžiame individualiose treniruotėse, o ir sezono metu nevengiame bendrauti – susiskambiname ir pasidaliname tiek džiaugsmais, tiek sunkumais.“


Tobulėti nesustojančią D. Sabeckio medžiagą savo rankomis jau išminkė tiek M. Kiltinavičius, tiek A. Sireika, o dabar darbo su juo imsis ir vienu geriausių Europos trenerių jau laikomas Šarūnas Jasikevičius. Ką jis dar gali išspausti iš šio žaidėjo?

„Tikiu, kad Šarūnas maksimaliai išnaudos visas stipriąsias Donato savybes. Manau, kad jis padarys viską, jog D. Sabeckis tobulėtų – tikrai nežinau, ar jo tobulėjimas turi ribas“, – itin teigiamai apie ilgametį savo auklėtinį atsiliepė kitąmet naujai įkurto Palangos klubo vyriausiuoju treneriu būsiantis M. Kiltinavičius.

//




style="display:none;" data-ad-client="ca-pub-9232533877213603" data-ad-slot="3472783777"> //




alt



style="display:block" data-ad-format="fluid" data-ad-layout-key="-a0-16+1s+4t-8b" data-ad-client="ca-pub-9232533877213603" data-ad-slot="5015274760"> //














Marius Milašius | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: