Paskui Š. Jasikevičių į Barseloną išvykęs J. Grainys: nebuvo jokio noro palikti „Žalgirį“

„Barcelonos“ krepšinio komandos vyriausiuoju treneriu tapęs Šarūnas Jasikevičius kartu su savimi iš Kauno „Žalgirio“ išsiveža ir visą būrį trenerių, tarp jų ir ilgametį Lietuvos čempionų fizinio rengimo trenerį Justiną Grainį.



Dešimtmetį „Žalgiryje“ dirbusiam J. Grainiui ši vasara kaip niekad įtempta. Jis tik praėjusį savaitgalį baigė darbus Lietuvos krepšinio rinktinėje, kuri dalyvavo turnyre Estijoje, o jau rugpjūčio 5 d. išvyks į Katalonijos sostinę.

„Barcelona“ sezoną pradės rugsėjo 4–6 d. Katalonijos taurės turnyre, o 12–13 d. vyks Ispanijos Supertaurės turnyras, kur pusfinalyje „Barca“ susitiks su šalies čempione Vitorijos „Baskonia“.

Lietuvos sporto universiteto (LSU) alumnas, Treniravimo sistemų bakalauro ir Sporto fiziologijos ir genetikos magistro studijas baigęs J. Grainys džiaugiasi, kad vis daugiau Lietuvos fizinio rengimo trenerių dirba garsiuose Europos klubuose ir turi galimybę stažuotis stipriausioje pasaulyje krepšinio lygoje NBA.


„Nesvarbu, kokia yra trenerio tautybė. Yra visos galimybės patekti į NBA. Sunku patekti, bet įmanoma“, – sako NBA klubuose Niujorko „Knicks“, Bostono „Celtics“ ir Bruklino „Nets“ stažavęsis J. Grainys.

Ar nustebino Š. Jasikevičiaus pasiūlymas kartu keltis į „Barceloną“, ar šio kvietimo tikėjotės?

– Buvome kalbėję, kad būtų smagu kartu tęsti darbus. Tačiau jokių konkrečių susitarimų nebuvo. Darbavausi „Žalgirio“ klube, turinčiame ypatingas sąlygas, puikiai bendradarbiaujantį personalą ir tikrai nebuvo jokio noro palikti tokią organizaciją, kuriai pats atidaviau dešimtmetį. Bet, atsiradus tokiam pasiūlymui, teko priimti šį sprendimą ir vykstu į Barseloną.

Ar darbas vieno iš Eurolygos favoritų yra aukščiausias laiptelis, ant kurio gali užkopti fizinio rengimo treneris iš Lietuvos?

– Išties džiaugiuosi šiuo pasiekimu, bet pirmiausia reikia nuveikti kokį nors darbą, tada galėsime kalbėti apie pasiekimus. Eurolygoje daug pasiekė Evaldas Kandratavičius, kuris fizinio rengimo treneriu dirbo Maskvos CSKA, dabar Maskvos srities „Chimki“. Į „Žalgirį“ grįžęs Sigitas Kavaliauskas dirbo Kinijos čempionų klube. Mes turime gilias krepšinio tradicijas ir Lietuvos krepšinio treneriai gauna garsių užsienio klubų pasiūlymus bei kartu kviečiasi fizinio rengimo trenerius, su kuriais yra gerai susidirbę. Tikrai yra daug aukšto lygio lietuvių fizinio rengimo specialistų, kurie dirba ne tik krepšinyje.

Visi Jūsų išvardyti treneriai yra LSU alumnai. Daugelis jų yra perėję LSU dėstytojo Alekso Stanislovaičio ir LSU Garbės daktaro Aleksandro Kosausko mokyklas – kiek šie garsūs treneriai prisidėjo prie to, kad fizinio rengimo treneris būtų vertinamas ne ką mažiau negu kiti treneriai?

– Didžiuojuosi, kad galėjau mokytis iš šių legendinių specialistų. Abu jie buvo mano mokytojai. Didžiulis jų indėlis, jog tarptautinėje rinkoje Lietuvos fizinio rengimo specialistai yra tikrai gerai vertinami. Šviesios atminties A. Stanislovaitis buvo tas žmogus, kurio paskatintas aš pasirinkau šias studijas ir kuris nuolat mokė savo auklėtinius ir man padėjo netgi tada, kai jau dirbau treneriu. Turime stiprų Lietuvos sporto universitetą su kvalifikuotais dėstytojais, kurie suteikia pagrindus atletinio rengimo srities specialistams ir LSU galima laikyti jų rengimo kalve.


Stažavotės trijuose NBA klubuose – „Knicks“, „Celtics“ ir „Nets“, ar įmanoma lietuviui fizinio rengimo treneriui patekti į stipriausią pasaulio lygą, ar ten europiečiai yra vertinami?

– Nesvarbu, kokia yra trenerio tautybė. Yra visos galimybės patekti į NBA. Aišku, jeigu esi užsienietis, pageidaujama, kad būtum dirbęs mažesnėse sporto organizacijose Jungtinėse Amerikos Valstijose, kad būtum ten baigęs universitetą ir tavo anglų kalba būtų nepriekaištinga. Sunku patekti į NBA, bet įmanoma.

Kiek prie komandos sėkmės prisideda fizinio rengimo treneris? Koks jo pagrindinis darbas pasirengimo sezonui metu ir jau įsibėgėjus sezonui ar atėjus lemiamoms kovoms?


– Nemanau, kad galime skirstyti, kiek prie komandos gerų rezultatų prisideda viena ar kita grandis. Tik jungtinis visų grandžių – krepšinio trenerių, fizinio rengimo trenerių, medicinos darbuotojų ir klubo administracijos darbas gali duoti gerų rezultatų. Visus su treniruočių procesu susijusius klausimus kartu derina krepšinio ir fizinio rengimo treneriai bei medicinos personalas.

Aišku, vyriausiasis treneris yra atsakingiausias už komandos rezultatus, todėl natūralu, kad jis turi žinoti, kas kiekvienoje grandyje yra daroma ir kodėl tai yra daroma. Vyrauja stereotipas, kad fizinio rengimo trenerio darbas yra tik per pasirengimą sezonui. Taip, didžiausias krūvis mums tenka būtent tada, tačiau ir viso sezono metu mes turime reguliuoti žaidėjams tenkantį krūvį, nes vieni žaidėjai rungtyniauja daugiau, kiti mažiau.

Natūralu, kad reikia palaikyti visų sportinę formą, todėl sezono metu daugiau vyrauja krūvio individualizacija. Profesionalūs sporto klubai vis labiau akcentuoja atletinio rengimo indėlį į visą treniruočių procesą. Investuojama į naujas technologijas, kurios padeda valdyti treniruočių procesą, o jų analizavimas ir krūvio koregavimas pagal gautus duomenis, jau yra fizinio rengimo specialistų darbas.





LSU

Video rekomendacijos: