Gegužę – Lietuvos 3x3 krepšinio čempionato startas

Gegužę – Lietuvos 3x3 krepšinio čempionato startas

Organizatoriu nuotr.

Gegužės mėnesį startuos 2021-ųjų Lietuvos 3 x 3 krepšinio čempionatas. Tai bus pirmasis kartas šalies krepšinio istorijoje, kai dėl geriausios trijulių ekipos vardo rungsis profesionalios komandos. Čempionatui oficialiai suteiktas aukšto sportinio meistriškumo varžybų statusas.



„Yra noras, kad augtų profesionalūs 3 x 3 krepšininkai, o „penki prieš penkis“ žaidėjai galėtų išbandyti ir atrasti save čia, olimpinėje disciplinoje, – kalbėjo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. – NKL ir RKL žaidėjams tai bus būdas sportuoti ir uždirbti vasarą. Mūsų tikslas yra vystyti trijulių krepšinio kultūrą ir užaugti iki tokio lygio, kad 3x3 krepšinis turėtų savarankišką varžybų sistemą.“

Pirmenybes iš viso sudarys septyni etapai – šeši atrankos ir vienas finalinis. Atrankos etapai vyks Garliavos sporto ir kultūros centre visais gegužės savaitgaliais (1-2, 8-9, 15-16, 22-23, 29-30 dienomis) bei birželio 5-6 d.

Kiekviename atrankos etape komandoms bus dalinami įskaitiniai taškai, nuo kurių priklausys komandų pozicijos prieš finalinį etapą. Jis vyks birželio 19-20 d., o lemiamas čempionato kovas priims naujutėlaitė „Hoptrans“ lauko arena, talpinanti 1,5 tūkst. žiūrovų. Tikslus varžybose galinčių apsilankyti žiūrovų kiekis priklausys nuo pandeminės situacijos šalyje.


Čempionate bus žaidžiama dviejų meistriškumo lygio grupėse: ELITO ir PRO. PRO grupės finaliniame etape bus dalinami piniginiai prizai – penkios geriausios čempionato ekipos išsidalins 15 tūkst. eurų, o absoliutiems pirmenybių nugalėtojams atiteks ir kelialapis į FIBA „Masters“ serijos turnyrą.

„Čempionate bus žaidžiama dėl kelialapių į masterius ir challengerius, todėl galimybę pakovoti dėl pasirodymo ant pasaulinės scenos turės daug komandų, – teigė 3 x 3 krepšinio asociacijos įkūrėjas Rolandas Skaisgirys. – Mūsų darbas yra išvystyti ir kitas komandas iki tokio lygio kaip „Gulbelė“ ar „Juventus“. Tai yra svarbu, tai padės mums siekti pagrindinio savo tikslo – kad Lietuva taptų pirmaujančia šalimi šiame sporte. Taip pat norisi, kad žaidėjams dalyvavimas čempionate būtų siekiamybė.“

Čempionato PRO grupėje dalyvaus dešimt profesionalių komandų iš visos Lietuvos. Tarp jų – ekipos iš Marijampolės, Šakių, Kauno rajono, Kėdainių, Telšių, Vytauto Didžiojo universitetas ir šalies jaunimo rinktinės. Visas dalyvaujančių komandų sąrašas bus atskleistas artimiausiomis savaitėmis.

Ekipose išvysime didelę dalį Lietuvos olimpinės rinktinės kandidatų ir būrį šalies krepšinio gerbėjams gerai pažįstamų veidų. Dalyvių sąrašuose – aukščiausią vietą pasauliniame reitinge užimantis lietuvis Aurelijus Pukelis, geriausiu šalies trijulių krepšininku pernai pripažintas Darius Tarvydas, Europos bronzininkai Šarūnas Vingelis, Paulius Beliavičius, Marijus Užupis. Taip pat – rinktinės stovykloje dalyvavę Paulius Semaška, Šarūnas Beniušis, Žygimantas Šimonis, Aurimas Urbonas, Edvinas Šeškus bei anksčiau Lietuvai atstovavę Mintautas Bulanovas, Evaldas Džiaugys, Justas Nausėdas. Artėjant čempionatui, organizatoriai pristatys pilnas visų komandų sudėtis.

PRO grupės batalijos, kuriose dalyvaus 12 komandų, vyks sekmadieniais, tačiau prie jų kiekvienąkart prisijungs geriausios ELITO grupės ekipos, kurios dėl šios privilegijos kovos šeštadieniais. Šioje – ELITO grupėje užsiregistruoti galės visi norintys – tokią galimybę turės ir užsienio komandos, tarp kurių – Vokietijos ir Belgijos nacionalinės rinktinės kandidatų pagrindu sudarytos ekipos. Planuojama sulaukti ir svečių iš kaimyninės Latvijos, kuri pasaulio vyrų trijulių reitinge – penkta. Geriausia ELITO grupės komanda laimės kelialapį į FIBA „Challenger“ serijos turnyrą. Atskiroje pirmenybių grupėje varžysis ir moterų ekipos.

Lietuvos 3 x 3 krepšinio čempionato PRO grupės varžybas išskirtinai tiesiogiai transliuos naujos kartos televizija „Go3“.

Pasak vieno iš Lietuvos 3 x 3 krepšinio čempionato komentatorių Tautvydo Kubiliaus, praėjusi vasara tapo tikru proveržiu 3 x 3 krepšiniui Lietuvoje ir prie to itin prisidėjo Palangoje vykęs „Hoptrans 3 x 3“ turnyras, kuriame varžėsi aukšto lygio krepšininkai. Žiūrovams patiko tai, kad trijulių krepšinyje yra daugiau dinamikos, o rungtynių baigtys – kur kas sunkiau prognozuojamos.


„Panašu, kad artėjame prie to, kad vis daugiau profesionalių krepšininkų vasaromis save norės išmėginti būtent 3 x 3 krepšinyje, todėl Lietuvos čempionatas gali pateikti ir nemažai staigmenų. Utenos „Juventus“ krepšininkai tarsi parodė sėkmės formulę, kaip efektyviai galima persiorientuoti iš vienos krepšinio rūšies į kitą. Labai įdomu, ar tokių sėkmingų transformacijų pamatysime ir šią vasarą?“ – viltingai klausė T. Kubilius.





Krepsinionamai.lt

Video rekomendacijos: