Lietuvių širdis sudaužęs 1995-ųjų finalas – Š. Marčiulionis nepamiršo D. Nelsono žodžių

Lietuvių širdis sudaužęs 1995-ųjų finalas – Š. Marčiulionis nepamiršo D. Nelsono žodžių

Lietuvos krepšinio gimimo metai – 1922-ieji, o 1995-ieji prisimenami kaip pirmas realus šansas mūsų vyrams vėl laimėti Europos pirmenybes, tik šįsyk – jau po Nepriklausomybės atkūrimo. Nepavyko, bet finalas su Jugoslavija iki šiol prisimenamas kaip vienas kontroversiškiausių mačų Europos krepšinio istorijoje.



Lietuvos krepšinio šimtmečiui skirtame dokumentiniame filme „Oranžinė bažnyčia“, kuris visuose mūsų šalies kino teatruose pasirodys gruodžio 2 dieną, dėmesys skiriamas 1995 m. Europos čempionato finalo Atėnuose užkulisiams.

Tuomet lietuvius iki Europos čempionato finalo nunešė legendinis Arvydo Sabonio ir Šarūno Marčiulionio tandemas, o pastarasis tapo ir turnyro MVP.

Po 22,5 taško turnyre rinkęs Š. Marčiulionis iki šiol puikiai prisimena 90:96 pralaimėtą finalą Jugoslavijai, kuriame Lietuvos krepšininkai dėl teisėjų sprendimų buvo pasiruošę net nebaigti rungtynių.


„Tai buvo vienintelis kartas karjeroje, kai kalbi su teisėju ir jis sako, kaip man elgtis, kad komandai būtų geriau, jog jis prisidėtų prie pergalės, o po to viskas apsiverčia prieš tave antrajame kėlinyje“, – „Oranžinėje bažnyčioje“ prisiminimais dalinasi Š. Marčiulionis.

Gyvai finalą Atėnuose stebėjo ir Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) legenda bei buvęs Š. Marčiulionio treneris „Golden State Warriors“ klube Donas Nelsonas.

Savo sūnų Donnie Lietuvos rinktinės trenerių štabe ir Š. Marčiulionį aikštėje stebėjusi NBA lengeda negalėjo patikėti, kas vyksta ant parketo, o tai įstrigo į atmintį ir mūsų rinktinės lyderiui.

„Nelsonas vyresnysis, kuris buvo tose rungtynėse, sakė, kad nebuvo matęs, jog vienas švilpukas tiek lemtų ir galėtų apsukti visą mačą. Penki taškai būtų į vieną pusę ar kitą“, – sakė Š. Marčiulionis.

Kad kartėlis likęs iki šiol „Oranžinėje bažnyčioje“ pripažįsta ir tuomet tik pirmuosius rimtus savo žingsnius Europoje pradėjęs žengti Artūras Karnišovas.

„Galėjome laimėti tą Europos krepšinio čempionatą…“ – nusivylimo neslėpė dabartinis Čikagos „Bulls“ krepšinio operacijų viceprezidentas.

Tuometinis Jugoslavijos triumfas stipriai susijęs ir su besikeičiančiomis politikos jėgomis Europoje, o būtent „Oranžinė bažnyčia“ ir parodo nuolatinį krepšinio ryšį su į priekį judančiu žmonių gyvenimu.


„Kalbant apie Serbiją, ji bandė įrodyti pasauliui visais būdais, kad yra tokia nauja šalis. Ar jie pergalę pasiekė su autoritetų pagalba, ar be, čia kitas klausimas. Bet jie kovojo visomis įmanomomis priemonėmis – ir valdžia, ir visais kitais dalykais“, – pasakojo Š. Marčiulionis.

„Oranžinėje bažnyčioje“ bus prisiminti Lietuvos rinktinės išėjimo iš aikštės užkulisiai 1995 m. finale, taip pat savo pastebėjimais dalinsis šias rungtynes iš šalies žiūrėjusios mūsų šalies krepšinio ikonos – Šarūnas Jasikevičius ir Jonas Valančiūnas.

Jau gruodžio 2 dieną Lietuvos kino teatruose pasirodysianti „Oranžinė bažnyčia“ – dokumentinis filmas skirtas ne tik krepšinio fanams, bet ir kiekvienam lietuviui, norinčiam geriau suprasti savo tapatybės formavimąsi.


LTU.Basketball

Video rekomendacijos: