M. Kuzminskas – apie krepšininko kelią ir besikeičiančią MKL

M. Kuzminskas – apie krepšininko kelią ir besikeičiančią MKL

FIBA nuotr.

Per spalvingą savo karjerą Mindaugas Kuzminskas rungtyniavo jau septynių valstybių komandose. Profesionalo karjerą pradėjęs „Sakaluose“, krepšininkas „laiptelis po laiptelio“ buvo pasiekęs ir aukščiausią tašką krepšinio pasaulyje – NBA. Visgi, patys pirmieji žingsniai, kaip ir daugeliui šalies žaidėjų buvo sudėti būtent Moksleivių krepšinio lygoje.



Dabar Graikijoje karjerą leidžiantis krepšininkas džiaugiasi, kad moksleiviams Lietuvoje sudarytos ženkliai geresnės sąlygos.

„Skirtumai yra milžiniški, viskas žengia į priekį. Anksčiau net negalėjom pagalvoti, kad bus vedama statistika. Gal ten tik paskutiniais metais atsirado…“, – mintimis dalijosi M. Kuzminskas.

Paklaustas apie MKL laukiančią „Žvaigždžių dieną“ krepšininkas prisiminė, kad per karjerą teko dalyvauti trijų šalių renginiuose, bet geriausi prisiminimai liko iš šventės jauname amžiuje: „Būtent Moksleivių krepšinio lygoje viskas vyko labai organiškai, labai natūraliai. Galų gale vaikai žaidžia šiek tiek rimčiau ir manau, kad tokios dienos vaikų amžiuje yra smagios ir reikalingos.“


Apie krepšininko kelią, besikeičiančią MKL bei žavesį „Žvaigždžių dienos“ konkursuose tinklalapiui mkl.lt kalbėjo vienas geriausių šalies krepšininkų Mindaugas Kuzminskas.

Mindaugai, Jūsų profesionalo karjera klostėsi labai nuosekliai. Pradedant nuo žemiausio lygio, žingsnelis po žingsnelio pasiekėte ir NBA. Visgi, kaip prisimenate savo pirmuosius žingsnius? Ar visada viskas ėjosi taip sklandžiai?
– Pats savo krepšininko kelią pradėjau nuo Moksleivių krepšinio lygos. Buvo įvairių etapų. Ypatingai pradžioje, kuomet nelabai sekasi, atrodo, kad krepšinis ne tau. Panašioje situacijose esantiems vaikams galiu palinkėti nepasiduoti, dirbti toliau ir, jeigu krepšinis neatneš jums profesionalo karjeros, bet bent jau atneš bendruomeniškumo jausmą, komandinį darbą, begalę draugų. Man krepšinis gyvenime davė labai daug, tikiuosi, taip pat duos ir jums.

Kaip Jūsų akimis per šį laiką evoliucionavo Moksleivių krepšinio lyga?

– Aš manau, kad skirtumai yra milžiniški, viskas žengia į priekį. Anksčiau net negalėjom pagalvoti, kad bus vedama statistika. Gal ten tik paskutiniais metais atsirado. Dabar kiek pats seku MKL, tai ir statistika būna, ir video transliacijos, kuomet tėveliai gali per atstumą pasižiūrėti. Manau, kad lyga yra gerame kelyje. Tikiuosi, kad tai padės išauginti dar daugiau profesionalių krepšininkų, kurie ateityje galės padėti ir Lietuvos rinktinei.

Per karjerą teko aplankyti nemažai šalių. Ar dažnai teko dalyvauti „Žvaigždžių dienose“? Kaip vertinate tokio pobūdžio renginius?
– Kaip dalyvis, esu dalyvavęs trijų šalių „Žvaigždžių dienose“, esu taip pat dalyvavęs ir moksleivių „Žvaigždžių dienoje“ ir galiu nuoširdžiai pasakyti, kad šioje buvo smagiausia ir įdomiausia, nes kas liečia profesionalų krepšinį, nesu aš didelis palaikytojas tokių dienų. Dažniausiai vyksta sezonas, nelabai kas nori ten žaisti ir kurti „šou“, o būtent Moksleivių krepšinio lygoje viskas vyko labai organiškai, labai natūraliai. Galų gale vaikai žaidžia šiek tiek rimčiau ir manau, kad tokios dienos būtent vaikų amžiuje yra smagios ir reikalingos.

Didžiausioje MKL metų šventėje šiemet laukia ne tik „Visų žvaigždžių“ rungtynės, bet ir begalė kitų konkursų jauniesiems talentams (Snaiperio, Bauduko, 2×2, Oro karalius ir kt.). Kas labiausiai lemia sėkmę tokiuose turnyruose?
– Konkursų žavesys yra tas, kad neturi didelės teisės klysti. Jeigu keli metimai nesukris, tai nors ir tu esi ryškus favoritas, labai greitai atsiras tas, kuris pataikys ir užims tavo vietą. Tuose konkursuose žaviausia, kad nebūtinai laimi tas, kas potencialiai, tuo metu yra stipriausias.


Šiemet renginys pirmą kartą vyks Avia Solutions Group arenoje. Ar naudinga jauniesiems krepšininkams išbandyti save tokio lygio „scenoje“?
– Aš pats atsimenu, kuomet tik turėdavau galimybę apsilankyti aikštelėje, didelėje arenoje – atrodo įspūdis neišdildomas. Tuo pačiu įsivaizduoji, kas būtų, jei arena būtų perpildyta žiūrovų? Man atrodo tai labai sveikintinas žingsnis, būtent jauniesiems mūsų krepšininkams ir krepšininkėms suteikti galimybę parungtyniauti tokioje arenoje, kur, duok Dieve, kažkurie iš jų rungtyniaus ir ateityje.

Gal turėtumėte palinkėjimą ar patarimą vaikams rungtyniaujantiems Moksleivių krepšinio lygoje?
– Šiaip palinkėčiau tiesiog pasimėgauti. Visą laiką save apkrauname, kad reikia būtinai laimėti, kad reikia rodyti maksimalius rezultatus, o būtent šita diena yra atsipalaidavimui. Tad atsipalaiduokite, o vėliau siekite savo tikslų, niekada nepasiduokite. Net kai būna sunkios akimirkos, žinokite, kad visą laiką sekanti diena būna šviesesnė. O pačiai lygai, darykite tai, ką darote, auginkite krepšininkus ir krepšininkes. Stenkitės dėl jų, kiek galima, nes tai yra mūsų rinktinių ateitis.

MKL.lt

Video rekomendacijos: