Lietuvos krepšinio federacija: visiškas neaiškumas, nuostoliai ir žinių laukimas



„Šiais metais Lietuvoje buvo suplanuoti trys didžiausi renginiai – „FIBA Europe“ generalinė asamblėja Vilniuje, Europos jaunimo vaikinų krepšinio čempionatas Klaipėdoje ir olimpinis atrankos krepšinio turnyras Kaune. Dėl pirmų dviejų renginių dar nieko nežinome, o atrankos turnyras į Tokijo olimpiadą yra nukeltas“, – dėl koronaviruso pandemijos susidariusią dabartinę situaciją portalui Alfa.lt komentavo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Jis tikino gyvenime tiek nekalbėjęs telefonu, kiek tenka šiuo metu.

„Kasdien palaikome ryšius su Tarptautine krepšinio federacija. Vakar kalbėjomės, rytoj kalbėsimės. Kol kas reikia pakentėti ir išlaukti. Balandžio viduryje viskas turėtų susidėlioti“, – sakė pašnekovas.

Kokios naujienos jus pasiekia iš FIBA?



– Visi laukia, kokią kitų metų olimpinių žaidynių datą paskelbs Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK). Nuo to priklausys, kada teoriškai galėtų būti rengiami olimpiniai atrankos krepšinio turnyrai. Dabar apie tai galime tik filosofuoti. FIBA negali užbėgti už akių TOK ir paskirti savo turnyrų datų. Matyt, bus ieškoma kompromiso, nes kitąmet panašiu metu turi vykti ir pasaulio lengvosios atletikos, ir plaukimo čempionatai, taip pat Europos vyrų krepšinio čempionatas. O dar nepamirškime Europos futbolo čempionato, kuris yra vienas stipriausių komercinių turnyrų. Tik sužinoję olimpinių žaidynių datą galėsime ką nors prognozuoti.

Balandžio viduryje dar vyks virtualus „FIBA Europe“ valdybos posėdis. O šią savaitę – ketvirtadienį ir penktadienį – vyksta FIBA valdybos posėdis.

Tačiau nekalbama, kad olimpiniai krepšinio atrankos turnyrai bus visiškai atšaukti?

– Jie perkeliami. Bent jau kol kas. Po FIBA posėdžio bus daugiau aiškumo. Turime įvairių minčių, bet jos improvizacinės.

Nukėlus Kaune birželį turėjusį vykti atrankos turnyrą, LKF dėl to patirs namažai nuostolių?

– Ir nuostolių, ir nepatogumų. Pirmiausia reikia sužinoti naujas datas, tada reikės persirašyti visas sutartis. Juk buvome rezervavę ir „Žalgirio“ areną, ir viešbučius, ir draudimai sumokėti. Šioje situacijoje nėra laimėtojų. Nuostolių patiria visi. Bet reikia į tai žiūrėti kaip į iššūkį ir su juo susitvarkyti.

Esate minėjęs, kad Kaune surengti atrankos turnyrą reikės apie 3 mln. eurų. Panaši suma sudaro nuostolius?


– Ne. Yra dar ir starto mokestis. O surengti tokį turnyrą kainuoja apie 1 mln. eurų. Dabar sunku ką nors pasakyti apie nuostolius. Turime susiskaičiavę A, B ir C variantus. Bet daug kas ne nuo mūsų priklauso. Priklauso nuo būsimų olimpinių žaidynių datos.

Starto mokestį – 2,2 mln. Šveicarijos frankų – jau buvote sumokėję?

– Taip. Bet dar nežinome, ar jis gali būti sugrąžintas. Daug neaiškumų. Dirbame kiekvieną dieną, variantų daug, bet ne viskas priklauso nuo FIBA.


Gal kas nors girdėti apie kitų metų Europos vyrų krepšinio čempionatą? Jis gali būti nukeltas?

– Balandžio viduryje „FIBA Europe“ savo posėdyje apie tai diskutuos. Visi atliekame namų darbus. Žemyno pirmenybes organizuos keturios valstybės.

Ar turite informacijos, kiek buvo parduota bilietų į olimpinį krepšinio atrankos turnyrą Kaune?


– Skaičius žinome, bet dabar nenorime erzinti žmonių, kurie įsigijo bilietus. Yra du keliai – grąžinti bilietus arba palikti juos galioti kitiems metams. Ažiotažas dėl bilietų buvo didelis.









Saulius Ramoška | Alfa.lt


{fcomment}

Video rekomendacijos: