K. Maksvytis: apie debiutą, varžovus žalgiriečius rinktinėje ir M. Kuzminską (VIDEO)

K. Maksvytis: apie debiutą, varžovus žalgiriečius rinktinėje ir M. Kuzminską (VIDEO)

Jau šią savaitę Kazio Maksvyčio treniruojama Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pradės pasaulio krepšinio čempionato atrankos turnyro kovas. Lapkričio 26 dieną lietuviai Klaipėdoje susitiks su Bulgarija, o 29-ąją išvykoje kausis su Čekijos komanda.



Pasirengti šioms akistatoms mūsų ekipa turės kelias dienas. Apie tai ir apie į rinktinę kviečiamus žaidėjus rinktinės vyriausiasis treneris K. Maksvytis papasakojo pirmadienio popietę surengtoje spaudos konferencijoje.

Praėjusią savaitę paskelbėte sutrumpintą kandidatų sąrašą, kuriame – 15 pavardžių. Kodėl Jame yra Vytenis Čižauskas, o ne, tarkime, Kristupas Žemaitis ar Šarūnas Vasiliauskas?

– Visi šie žaidėjai buvo išplėstiniame sąraše, kurį išsiuntėme į FIBA. Vytenis konkuravo su Žemaičiu, Vasiliausku, Doviu Bičkausku, galbūt net su Žygimantu Janavičiumi. Bet pasirinkau Vytenį. Manau, jis neteisingai nustumtas į krepšinio paraštes. Nemažą vaidmenį turėjo ir jo praeitis nacionalinėje jaunimo rinktinėje. Žinau, kad jis gali vadovauti komandai, kaip gali elgtis kritinėse situacijose. Pripažinkime, kad tie visi kandidatai nebuvo ryškūs, nebuvo vieno dominuojančio.


V. Čižauskas bus pagrindinis įžaidėjas per abejas rungtynes?

– Pagrindinis įžaidėjas turėjo būti Vaidas Kariniauskas. Bet jis iškrito iškrito dėl traumos. O įžaidėjais dar gali būti ir Mindaugas Girdžiūnas, ir Tomas Dimša, ir Arnas Velička.

Pirminiame sąraše buvo trys žalgiriečiai, dabar jų nebelikę. Kaip vertinate šią situaciją?

– Manau, šį klausimą labiau reikėtų spręsti nacionaliniu lygmeniu. Pavyzdžiui, Rusijoje didelė dalis finansavimo eina iš federacijos, todėl ten yra susitarimas – kai klubai nežaidžia rungtynių, išleidžia savo žaidėjus į rinktinę. Čia mums nepavyko susitarti, tai situacijai nepadėjo ir padėtis „Žalgirio“ klube – trenerio, žaidėjų pasikeitimai. Yra kaip yra, o aš, treneris, norėjau turėti geriausius žaidėjus rinktinėje.

Ar Mindaugas Kuzminskas galės prisidėti per antrąsias rungtynes su Čekija?

– Taip, galės. Kai sužinojome, kad Rusijos klubai išleis savo žaidėjus antroms rinktinių rungtynėms, susisiekėme su Mindaugu. Su rinktinės treneriais diskutavome, ar reikia žaisti tais žaidėjais žaidėjais, kurie gali padėti per visas „lango“ rungtynes, ar kviesti ir tuos, kurie gali padėti tik per vienas rungtynes, nes jie gali ir „pagadinti“ žaidimą. Nusprendėme, kad žaisti turi visi geriausieji.

Kokiomis sąlygomis „Zenit“ jį išleidžia?


– Klubas jį išleidžia 27 dieną. Klubo sąlyga – krepšininkas turi spėti prisijungti prie prasidedančios treniruočių stovyklos, tad jis į Sankt Peterburgą išskris kitą dieną po rungtynių su Čekija.

O kaip dėl kito „Zenit“ krepšininko Artūro Gudaičio? Jis nenorėjo žaisti rinktinėje?

– Mes norėjome, kad rinktinėje būtų žalgiriečiai, kad būtų Barselonoje rungtyniaujantis Rokas Jokubaitis. Kai išgirdome daug ne, savo iniciatyva išlindo Kuzminskas. O dėl Gudaičio net nebuvo svarstyta. Kiek žinau, praėjusiais metais treneris jo į rinktinę neišleido.


Regimantą Miniotą taip pat norėjote matyti rinktinėje?

– Jis šiek tiek pakoregavo mūsų planus. Jis turėjo būti mūsų penkioliktuke, bet sutiacijai pasikeitus (krepšininkui grįžus į „Žalgirį“ – red.), teko sutrumpintą sąrašą kiek pakoreguoti.

Turite tris vidurio puolėjus. Kaip ketinate juos visus panaudoti?


– Trys vidurio puolėjai atsirado, kai iš sąrašo iškrito Miniotas. Turi būti krepšininkų, kurie gali žaisti ir ketvirtoje, ir penktoje pozicijose. Manome, kad greičiausiai į galutinį dvyliktuką pateks du vidurio puolėjai, bet šie trys aukštaūgiai bus panaudojami per treniruotes.

FIBA „langai“ – metas, kai rinktinę reikia parengti per labai trumpą laiką. Kiek realu, kad pavyks savo krepšinio filosofiją žaidėjams įdiegti per tas kelias treniruočių dienas?

– Man, treneriui, tai nedėkinga situacija. Šį vakarą turėsime nevisavertę treniruotę, kurioje dalyvaus tik vienuolika žaidėjų. Antradienį prisijungs likę kandidatai. Mes, treneriai, susirinkome anksčiau. Nusprendėme žaidėjų neperkrauti informacija, pateikti tik tą, kuri būtų tinkama žaidžiant su konkrečiais varžovais. Labai sunki užduotis perteikti trenerio filosofiją per tris keturias dienas. Gal kiek padės tai, kad daugumą šių žaidėjų – maždaug pusę iš jų – esu treniravęs arba rinktinėse, arba klubuose. Galbūt tai šiek tiek pagelbės, bet nemanau, kad iki galo sugebėsiu savo filosofiją perteikti.


Galite išsamiau pakomentuoti pirmuosius varžovus? – Pirmas rungtynes žaisime su bulgarais. Tai gal kiek palengvins situaciją, nes mano („Parma“) komandai FIBA Europos taurės turnyre teko žaisti su dviem Bulgarijos komandomis. Bulgarija žaidžia laisvą krepšinį, paremtą greitomis atakomis ir improvizacijomis. Labai priklausys, ar jiems padės legionieriai. Nežinome, ar atvyks Dee Bostas, nuo jo labai daug priklauso.

Čekijos komanda yra stipresnė, nes tie patys žaidėjai ir treneris kartu yra jau ne pirmą „langą“ ir ne pirmą olimpinį ciklą. Čekija pavojinga, nes aukšti žaidėjai gali pataikyti iš toli. Nežinome, ar jai padės vidurio puolėjai, kurie žaidžia Japonijoje. Jei jie atvyktų, žaidimas taptų labiau klasikinis.

Manau, bus daug agresyvios gynybos, daug greito puolimo. Daug priklausys nuo to, kokius žaidėjus Čekija surinks.








Saulius Ramoška | Alfa.lt

Video rekomendacijos: