K. Maksvytis: „Tikimės, kad nuo pirmos dienos į rinktinę galės atvykti mažiausiai 90 proc. žaidėjų“

K. Maksvytis: „Tikimės, kad nuo pirmos dienos į rinktinę galės atvykti mažiausiai 90 proc. žaidėjų“

LKL nuotr.

Šaltinis: LTOK.lt „Olimpinė panorama“

Nuo nepriklausomybės atkūrimo septyneriose olimpinėse žaidynėse iš eilės dalyvavusi Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė 2020 m. Tokijo žaidynes turėjo praleisti, nes per papildomą atrankos turnyrą namuose liko antra. Šiais metais į 2024 m. Paryžiaus žaidynes per papildomą atrankos turnyrą Lietuvos rinktinę bandys grąžinti Kazys Maksvytis.



Paryžiaus olimpiniame vyrų krepšinio turnyre liko vos keturi nežinomieji: po papildomų atrankos turnyrų liepos 2–7 d. Europoje ir Amerikoje paaiškės paskutiniai jo dalyviai. Keturiuose atrankos turnyruose dalyvaus 24 komandos, o teisę dalyvauti žaidynėse gaus tik nugalėtojai.

Neseniai darbo Kauno „Žalgiryje“ netekusio ir visą dėmesį į nacionalinę komandą sutelkusio K.Maksvyčio treniruojama Lietuvos rinktinė varžysis Puerto Rike, San Chuano mieste. Turnyrą lietuviai pradės A grupėje su Meksikos ir Dramblio Kaulo Kranto komandomis. B grupėje varžysis Italija, Bahreinas ir Puerto Rikas. Po dvi grupių rinktines pateks į pusfinalį, kurio nugalėtojai ir rungsis dėl olimpinio kelialapio.

Iki olimpinės atrankos – dar beveik pusmetis, o rinktinės dar laukia ir atranka į Europos čempionatą. Ar jau mąstote apie, galima sakyti, pagrindinį šio sezono tikslą? – „Olimpinė panorama“ paklausė K.Maksvyčio?


– Pagrindinis tikslas – patekti į žaidynes. Jau turime pasirengimo atrankai planą ir, galima sakyti, esame susidėlioję draugiškas rungtynes, pasikalbėję su visais svarbiausiais žaidėjais. Vežimą vasarai ruošiame žiemą.

Atranką į Tokijo olimpines žaidynes lietuviai žaidė namie, bet kelialapio neįstengė iškovoti. Ar žaisti toli nuo namų yra pranašumas, ar trūkumas?

– Jei neklystu, iš aštuonių kartų tik sykį šeimininkai pateisino viltis ir laimėjo atranką, tad tendencija tokia, kad namie ar per didelis spaudimas, ar dar kas nors pakenkia, nors atrodytų, kad savo aikštėje žaisti geriau.

Kiek procentų duotumėte, kad atranką Puerto Rike laimės Lietuva?

– Matematiškai skaičiuojant, 16–17 proc. Tiek pat turi visos tame turnyre žaisiančios komandos. Vertinant realiai, žinoma, kad tų procentų turime daugiau nei kitos komandos, bet sportas tuo ir įdomus, kad prognozės ne visada pasiteisina.

Kurias komandas laikytumėte pagrindinėmis varžovėmis dėl olimpinio kelialapio?

– Nenorėčiau nuvertinti nė vienos, bet, remiantis FIBA reitingu, sudarytu pagal praėjusius sezonus, tai būtų Italijos rinktinė, šeimininkų Puerto Riko rinktinė, su kuria esame žaidę draugiškas rungtynes, bet tada ji neturėjo visų geriausių žaidėjų. Jei surinks NBA žaidėjus, Meksika irgi turės nemažą potencialą. Mes arba viena šių rinktinių, manau, ir turėtų laimėti kelialapį.


Kokie didžiausi iššūkiai laukia A grupėje, kurioje žaisite su Meksika ir Dramblio Kaulo Krantu?

– Varžybų formatas mums palankus, nes teoriškai turime galimybę suklysti – į kitą etapą išeina dvi geriausios komandos. Tačiau abu A grupės varžovai pavojingi. Kalbant apie Dramblio Kaulo Krantą galima priminti, kad Afrikos komandos dažniausiai būna fiziškos, turi daug pajėgių žaidėjų, būna daug kontakto. Meksika, su kuria žaidėme pasaulio čempionate, bet tada ji neturėjo visų talentingiausių krepšininkų, yra labiau nenuspėjama: žaidžia greitai, žaidimas dažnai paremtas emocijomis. Žaidžiant tik vienas rungtynes, tai gali būti svarbus veiksnys.

Ar per pasirengimo atrankai ciklą daugiau dėmesio skirsite treniruotėms, ar remsitės kontrolinėmis rungtynėmis?


– Šiek tiek daugiau kaip per dvi savaites sužaisime trejas rungtynes, tad, sakyčiau, bus balansas: ir treniruočių ne per daug, ir rungtynių ne per mažai. Norėtume daugiau treniruočių, bet dėl vėlai besibaigsiančių nacionalinių čempionatų negalime pradėti anksčiau.

Į pirmąją treniruočių stovyklą planuojame rinktis birželio 17-ąją. Tada dar gali būti nesibaigęs NBA čempionatas, jei kuri nors lietuvių atstovaujama komanda eitų iki finalo. Teoriškai tuo metu dar gali vykti Ispanijos, Prancūzijos, Graikijos čempionatai, tad treniruočių stovyklos datos ankstinti negalime. Tikimės, kad nuo pirmos dienos į rinktinę galės atvykti mažiausiai 90 proc. žaidėjų.

Planuojame žaisti dvejas draugiškas rungtynes Europoje su Slovėnijos rinktine. O vienas rungtynes, nors tai iki galo dar nėra nuspręsta, ketiname žaisti Amerikos žemyne. Norime ten nuvykti anksčiau, kad priprastume prie laiko pokyčių.


Atranka baigsis liepos 7-ąją, o Paryžiaus žaidynės prasidės liepos 26-ąją. Ar rengsite skirtingą taktiką atrankai ir olimpinėms žaidynėms, jei patektumėte? Galbūt šiems turnyrams planuotumėte ir skirtingą rinktinės sudėtį?

– Pirmiausia galvojame apie atranką ir norime turėti žvirblį rankoje: laimėti kelialapį į žaidynes. Tada jau bus galima kalbėti ir apie jas.

Taip, sunku dukart iš eilės per tokį trumpą laiką pasiekti sportinės formos piką. Jei patektume į žaidynes, per tą mažiau kaip trijų savaičių pertrauką reikėtų ir pailsėti, ir vėl pasirengti varžyboms. Bet mes norime patekti į tokią sudėtingą situaciją.


Dabar pirmiausia žiūrime į atranką, bet ir atrankoje, ir olimpinėse žaidynėse turėtų žaisti geriausi krepšininkai.

Lietuvos rinktinė dėl olimpinio kelialapio varžysis Puerto Rike, o Pirėjuje (Graikija) dėl vienintelio kelialapio grumsis Slovėnija, Naujoji Zelandija, Kroatija, Graikija, Dominikos Respublika, Egiptas; Rygoje (Latvija) – Latvija, Sakartvelas, Filipinai, Brazilija, Juodkalnija, Kamerūnas; Valensijoje (Ispanija) – Ispanija, Libanas, Angola, Lenkija, Suomija, Bahamos. Kaip manote, kurios kitų atrankos turnyrų rinktinės turėtų patekti į žaidynes?

– Graikija, Latvija, Bahamos.

LTOK.lt „Olimpinė panorama“

Video rekomendacijos: