NBA uždanga kyla: ​įdomiausios naujojo sezono komandos



Ateinančią naktį trejomis rungtynėmis startuos naujasis NBA sezonas. Krepšinio mėgėjų laukia daug žadantis reguliarusis sezonas ir kaip visada didžiules aistras sukeliančios atkrintamosios varžybos.



Didžiausias dėmesys krypsta į kelias komandas – titulą ginsiančią San Antonijaus „Spurs“, į elitą siekiančias sugrįžti Klivlando „Cavaliers“, Čikagos „Bulls“ ir Dalaso „Mavericks“.

Sumaišyti kortas šiems klubams pasiryžę Los Anždelo „Clippers“, Portlando „Trail Blazers“, Oklahomos „Thunder“ ir kitos ekipos.



Alfa.lt pateikia komandų pristatymus, kurių žaidimą šiemet bus sekti įdomiausia.

Rytų konferencija

Čikagos „Bulls“: tiesos akimirka

Kai 2011-aisiais Derricko Rose'o vedami „buliai“ pasiekė konferencijos finalą ir tik jame 2:4 pripažino Majamio „Heat“ krepšininkų pranašumą, atrodė, kad Čikagos miesto laukia smagūs laikai.

Kitą sezoną Rytuose Torno Thibodeau auklėtiniai vėl buvo pirmi, tačiau netekę D. Rose'o sugebėjo pralaimėti jau ketvirtfinalio seriją Filadelfijos „76ers“ ekipai. Nuo to laiko „Bulls“ tik kartą peržengė pirmąjį atkrintamųjų barjerą, kai 2013 m. sugebėjo įveikti Bruklino „Nets“.

Šiemet Čikaga vėl puoselėja milžiniškas ambicijas ir jos turi pagrindo. Komanda pastaraisiais metais išmoko žaisti be D. Rose'o, tačiau galutinai įsitikinome, kad „buliams“ rimtai pretenduoti į čempionų titulą be šio įžaidėjo tiesiog neįmanoma. Jeigu jauniausias visų laikų naudingiausias žaidėjas išliks sveikas ir demonstruos stabilius rezultatus, Pau Gasolio ir Nikola Mirotičiaus atvykimas įgis daug daugiau prasmės. Lygiai taip pat, kaip ir jau užkietėjusių komandos narių – Joakimo Noah, Jimmy Butlerio, Tajaus Gibsono ir Kirko Hinricho egzistencija.

Klausimas: gynyboje „Bulls“ demonstruojamos pastangos kelia pagarbą, o D. Rose'o perdavimai ir prasiveržimai žavesį. Įžaidėjas dėl traumų praleido du iš eilės sezonus, todėl šis turėtų tapti tiesos akimirka tiek jam, tiek visam Čikagos krepšiniui. D. Rose'as atves „Bulls“ bent jau į Rytų konferencijos finalą arba liūdnai pripažins faktą, kad traumos sugadino jo karjerą.




Klivlando „Cavaliers": labiausiai lepinama dėmesiu

Vos tik į Ohajo valstiją grįžęs LeBronas Jamesas iš karto išplatino laišką, kuriame ragino aistruolius nesitikėti NBA čempionų vardų jau artimiausią sezoną.


„Jeigu ne patirtis, kurią įgavau gyvendamas ir žaisdamas Majamyje, nebūčiau galėjęs priimti šio sprendimo. Nenoriu palikti jokių neaiškumų. „Heat“ komandoje atmosfera buvo puiki, aš pasitraukiu ne dėl išgalvotų konfliktų. Pasibaigus sezonui susimąsčiau, kaip svarbu, kad mūsų su Savannah vaikai augtų gimtajame mieste. Matyti „Cavaliers“ vadovo laiškus ir švilpiančius sirgalius nelengva. Galėjau pasakyti, kad nebenoriu su jais turėti jokių reikalų. Tačiau siekiu įžvelgti ir kitą pusę. Noriu būti pavyzdžiu savo vaikams ir mažiesiems sirgaliams. Žinau, kad nėra šansų jau kitąmet laimėti NBA čempionatą. Esu realistas, tai bus ilgas procesas. Mano kantrybė jau patikrinta. Taigi čia sugrįžtu ne tik dėl krepšinio“, – dar vasarą atviravo L. Jamesas.Geriausias planetos krepšininkas pajėgiausioje pasaulio lygoje darbuosis su Eurolygą šiemet laimėjusiu Davidu Blattu. Tik laiko klausimas, kada šis duetas atras pergalių formulę. LeBronas ir D. Blattas turi nepaprastai aukštą krepšinio intelektą ir, siekdami bendro tikslo, sugeba į reikalus įtraukti kitus komandos narius.

Kyrie Irvingas ir Kevinas Love'as nėra vieninteliai žmonės, kurių prisibijos varžovai. „Cavaliers“ marškinėlius vilkės Shawnas Marionas, Andersonas Varejao, Pasaulio taurėje kietu žaidimu įsiminęs australas Matthew Dellavedova ir į žvaigždžių elitą kopiantis Dionas Waitersas.

Klausimas: L. Jamesas ir D. Blattas yra realistai, bet tuo pat metu jie puikiai supranta, kad „Cavaliers“ potencialas – didžiulis. Ketverius metus – tiek, kiek komandoje nebuvo LeBrono – „kavalieriai“ nesugebėjo patekti tarp aštuonių stipriausių konferencijos komandų. Ši juoda linija šiemet tikrai nutrūks. O kas laukia atkrintamosiose, kuriose per savo karjerą nėra žaidę nei K. Love'as, nei K. Irvingas?




Niujorko „Knicks“: besivaduojantys iš skandalų

Jeigu aukščiau aptartos komandos varžysis dėl pirmųjų vietų, tai niujorkiečiai sieks žemiškesnio tikslo – sugrįžti į atkrintamąsias varžybas. Paskutinį kartą jose „Knicks“ buvo 2012–2013 m. sezone, o nuo to laiko nutekėjo jau daug vandens.


Pastaraisiais metais Niujorko komanda garsėjo ne geru žaidimu, o skandalais šalia aikštės. Į įvairius nemalonumus nuolat įsipainiodavo J. R. Smithas, o pernai čia žaidęs Metta World Peace... Na, su juo ramu tiesiog nebūna. Jis dabar žaidžia Kinijoje pasivadinęs The Pandas Friend. Klubo vadovu tapęs Philas Jacksonas kaipmat ėmėsi konkrečių veiksmų – prisiviliojo treneriu tapusį, ilgus metus NBA žaidėjų atstovo pareigas ėjusį Derricką Fisherį, išlaikė pagrindinę komandos žvaigždę Carmelo Anthony, pasikvietė atakų organizatorių Jose Manuelį Calderoną.

Dar daugiau nuveikti legendiniam Los Andželo „Lakers“ ir „Bulls“ treneriui sutrukdė „Knicks“ varžantys milžiniški kontraktai. Didieji pasikeitimai planuojami ateinančią 2015-ųjų vasarą, o kol kas teks vargti savo gretose turint egocentrišką Andrea Bargnani ir nuslopusį Amare'ą Stoudemire'ą. Didesni pagalbininkai prasimušti į atkrintamąsias C. Anthony turėtų būti Timas Hardaway JR, Pablo Prigioni, Quincy Acy ir Imanas Shumpertas.

Klausimas: D. Fisheris „Knicks“ ekipoje bandys įdiegti trikampio puolimo schemą. Tai reiškia, kad C. Anthony ir J. R. Smithui teks peržengti per save ir prisiminti, ką reiškia perdavimas komandos draugui. Pavyks?




Toronto „Raptors“: lietuviui – galimybė prisidėti prie istorijos

Praėjusį gruodį Rudy Gay'ui palikus Kanadą, „dinozaurų“ reikalai ėmė išsyk taisytis. Vienas geriausių lygos vadybininkų Masai Ujiri sumaniai rekonstravęs „Raptors“ sudėtį sugebėjo klubą išvairuoti taip, kad šis reguliarųjį sezoną baigė garbingoje trečioje Rytų konferencijos vietoje. Tik Paulo Pierce'o blokas Kyle'ui Lowry užkirto kelią Jono Valančiūno klubui į pusfinalį.


Šiemet „Raptors“ sudėtyje drastiškų pasikeitimų neįvyko, o pati organizacija tikrai norės bent jau pakartoti geriausią pasiekimą istorijoje - klubui tik kartą pavyko patekti į kitą atkrintamųjų etapą – tai įvyko dar 2001-aisiais.

Komandoje pagrindiniais smuikais toliau grieš K. Lowry, DeMaras DeRozanas, prie ekipos prisijungęs Louisas Willamsas kontroliniame mače jau spėjo tapti pergalingo metimo autoriumi. Trečiasis J. Valančiūno sezonas NBA lygoje turėtų būti kertinis „centro“ karjeroje. „Raptors“ į lietuvį investavo daug laiko ir pinigų, todėl apčiuopiamus darbo vaisius norėtų pamatyti jau dabar.

Klausimas: J. Valančiūnas praėjusį sezoną atliko žingsnį į priekį – už padidėjusį trenerio pasitikėjimą vidurio puolėjas atsilygino išaugusiais statistiniais rodikliais – vidutiniškai pelnė po 11 taškų (ankstesniame sezone 9) ir sugriebdavo po 9 kamuolius (ankstesniame sezone 6). Specialistai pastebi, kad, norint tapti išties elitiniu NBA „centru“, J. Valančiūnui reikia ne tik žybtelėti atskirose rungtynėse, bet ir tapti stabiliam. To verkiant reikia ir „Raptors“. Ar taip ir bus?




Vašingtono „Wizards“: nenori būti vidutiniokais

Vidutiniokė, trokštanti prasimušti į pirmąjį NBA ešeloną. Taip galime trumpai apibūdinti „burtininkus“, kurie subūrė pajėgiausią sudėtį per pastarąjį klubo dešimtmetį. Johnas Wallas išgyvena savo karjeros zenitą, jam puikiai talkina Bradley Bealas, o prie komandos vasarą prisijungė visuomet savai ekipai visą širdį, protą ir jėgas atiduodantis Paulas Pierce'as.


„Nenoriu būti su vidutiniokais“, – ištarė puolėjas, palikdamas Bruklino „Nets“ gretas. Abejonių nekyla – P. Pierce'as į „Wizards“ žvelgia ne kaip į „senelių prieglaudą“, o realią galimybę sukelti triukšmo. Tai parodė ir kontrolinės rungtynės.

Klausimas: patekti į atkrintąmasias „Wizards“ turėtų be vargo, o jose gali būti visko. Svarbų vaidmenį vėl atliks veterano P. Pierce'o patirtis ir jo kovotojo instinktai?



Vakarų konferencija

Dalaso „Mavericks“: brėkštantis renesansas

Tokios stiprios pergalių nuojautos Dalaso „kaubojai“ nematė nuo auksinių 2011-ųjų. Į komandą grįžo Tysonas Chandleris, ją papildė jėgų kupinas Chandleris Parsonsas, patyręs vilkas Richardas Jeffersonas ir pūstažandis Raymondas Feltonas. Šie vyrukai prisijungė prie Dirko Nowitzkio, Monta Elliso ir Gali Mekelio kompanijos.


Sumanumu Rickas Carlisle'as gali lygiuotis net su Greggu Popovičiumi. Būtent todėl „Mavericks“ sugebėjo mesti rimčiausią iššūkį San Antonijaus „Spurs“ klubui praėjusio sezono atkrintamosiose, kur ketvirtfinalio serijoje prireikė visų septynerių rungtynių.

2010–2011 m.sezone buvo kalbama apie „Heat“, „Bulls“, „Lakers“, Bostono „Celtics“, Oklahomos „Thunder“ ir kitų klubų triumfą, tačiau komandinį žaidimą ir dvasią demonstravusi Dalaso ekipa turėjo savų planų.

Klausimas: Vakarų konferencija vėl bus žudikiškai konkurencinga, bet itin sustiprėję „Mavs“ pasiruošę renesansui. Kiek toli jis sieks?




Hjustono „Rockets“: primadonų grožio salonas

Komanda įdomi nebent dėl to, kad joje žaidžia mūsų tautietis Donatas Motiejūnas. Šalia lietuvio – primadonų trio: Dwightas Howardas, Jamesas Hardenas, o dabar jau ir Jasonas Terry. Šiems žaidėjams visada buvo svarbiau parodyti save, demonstruoti išpuoselėtus raumenis, barzdą ar išskirtinį judesį po taiklaus tritaškio.


Apie J. Terry L. Jamesas yra atsiliepęs taip: „Džiaugiuosi, kad pavyko įdėti būtent per Jasoną. Visi žino, kad jis kalba per daug.“

Praėjusiame sezone „Rockets“ ketvirtfinalio seriją sugebėjo ištempti iki šešių mačų, o „raketas“ galutinai paskandino Portlando „Trail Blazers“ lyderis Damianas Lillardas. Kalbant atvirai, lietuvio klubui su esama politika nėra jokių galimybių žengti toliau nei pirmasis atkrintamųjų etapas. Paprasčiausiai pavienės žvaigždės titulų nelaimi net NBA lygoje. Minėtasis trejetas toliau puikuosis savimi, žiūrovai toliau šaipysis iš J. Hardeno gynybos, D. Motiejūnas sužais apie 15–20 įsimintinų rungtynių, o, atėjus svarbiausiems momentams, sės ant suolo.



Los Andželo „Clippers“: gal pagaliau pavyks?

Chriso Paulo ir Blake'o Griffino duetas Angelų mieste gyvuos jau ketvirtąjį sezoną. Per pirmuosius tris šie nepaprastai talentingi krepšininkai sukūrė begalę gražių atakų ir ekipai padėjo patekti tarp aštuonių pajėgiausių NBA klubų.

Žinoma, tuo pasitenkinti niekas nenori. Praėjusį sezoną prie ekipos vairo stojo aukščiausios klasės strategas Docas Riversas, o susikompromitavusį rasizmo tema Donaldą Sterlingą savininko kėdėje pakeitė buvęs „,Microsoft“ generalinis direktorius Steve'as Ballmeris.


Milžiniškus turtus sukaupęs amerikietis yra vienas iš didžiausių krepšinio entuziastų savininkų tarpe. Šiam žmogui tikrai rūpi pats žaidimas, ne vien generuojamos pajamos. S. Ballmeris klube sukurs neabejotinai geresnę atmosferą nei D. Sterlingas.

Klausimas: profesionalų karjera bėga greitai, todėl kiekvieni nenusisekę metai yra skaudūs. Pernai apmaudžios Ch. Paulo klaidos neleido „Clippers“ peržengti „Thunder“ barjero. Jeigu buvo pasimokyta iš skaudžių nesėkmių, šiemet gali ateiti triumfo valanda.



San Antonijaus „Spurs“: nemirštanti klasika

Neįtikėtinai gražus krepšinis ir, rodos, nesenstantys krepšinio klasikų trio – Tony Parkeris, Manauelis Ginobili ir Timas Duncanas. Pastarieji krepšininkai žaisdami jau laimėjo 4 titulus, tačiau niekada nėra to padarę dukart iš eilės. Tai, ko gero, vienintelė likusi motyvacija, kuri „Spurs“ intelektualus veda į priekį.

Apie šį magišką trejetą galime kalbėti į valias, tačiau Greggo Popovičiaus orkestre savo partijas patikimai atlieka Marco Belinelli, Patty Millsas, Tiago Splitteris, Danny Grangeris, Mattas Bonneris, Borisas Diaw. Ką jau kalbėti apie naudingiausią NBA finalo serijos žaidėją Kawhi Leonardą.


Galbūt tai paskutinis T. Duncano sezonas. Apgintas titulas puikiai vainikuotų įspūdingą „centro“ karjerą.

Klausimas: besiklausant aplinkinių kalbų, atrodo, kad visi tik ir laukia „Spurs“ susenimo. Puikiai savo kūnus prižiūrintys atletai šiemet vėl bus tarp pagrindinių pretendentų į titulą. Kas pajėgūs juos sustabdyti?



Los Andželo „Lakers“: Kobe vėl meta iššūkį kritikams

Komanda paskutinį sezoną buvo visiškai demotyvuota. Vos 27 pergales iškovojusi ekipa liko toli nuo atkrintamųjų varžybų. „Lakers“ į priekį vėl pasiryžęs vesti Kobe Bryantas. Daugelis specialistų jau abejoja 36-erių gynėjo dabartiniais sugebėjimais. Traumų išvargintas atletas bandys pakilti ir dar kartą nutildyti kritikus.

Nors sezono išvakarėse komanda neteko Steve'o Nasho, Kobe aikštėje galės pasikliauti Jeremy Lino, Xaviero Henry, Carloso Boozerio ir Nicko Youngo sugebėjimais.


Klausimas: „Lakers“ patekimas tarp 8 stipriausių Vakarų konferencijos komandų būtų svarus pasiekimas. Klubas tikrai pajėgus pasivaržyti dėl šios galimybės.



Memfio „Grizzlies“: amžinai pavojingi


„Grizliai“ 2013-aisiais pasiekė konferencijos finalą, tačiau ten buvo negailestingai sutaršyti „Spurs“ (0:4). Pernai Memfio klubas užkūrė rimtą pirtį „Thunder“ krepšininkams.

Šiemet ekipa tradiciškai vėl bus pavojinga. Zachas Randolphas, Kostas Koufos, Marco Gasolis, Tony Allenas, Mike'as Conley, Nickas Calathes, Vince'as Carteris – pavardės pažįstamos beveik visiems krepšinio mėgėjams.

Klausimas: pernai „Grizzlies“ įsibėgėjo labai lėtai. Jeigu klubas pateks į atkrintamąsias, ten vėl bus pajėgus sukelti šurmulio.




Portlando „Trail Blazers“: dar labiau subrendę ir išalkę

Gal kažkam skamba neįtikėtinai, bet pernai Portlando vaikinai pirmą kartą nuo 1999-2000 m. sezono sugebėjo peržengti pirmąjį atkrintamųjų varžybų barjerą. Taip, pirmą kartą nuo tada, kai „Blazers“ aprangą dar vilkėjo pats Arvydas Sabonis.


Superinis startinis penketas ir sudėtingi rebusai treneriui sprendžiant kuo juos pakeisti. Šiemet situacija bus kiek kitokia - LaMarcusas Aldridge'as, D. Lillardas, Nicolas Batumas, Victoras Claveras, Robinas Lopezas, Joelis Freelandas, veteranas Steve'as Blake'as ir iš veido jau pavargęs Chrisas Kamanas.

Klausimas: niekas Portlande negalvoja apie stipriausiųjų aštuntuką. Visi mąsto apie kur kas daugiau. Tačiau tam Vakaruose teks įveikti labai rimtus varžovus. Ar tam „Blazers“ jau pribrendo?



Oklando „Warriors“: galimybių ribos pasiektos?

Stephenas Curry Oklando ekipą į pergales veda nuo 2009-ųjų, tačiau pastarasis sezonas buvo nuviliantis – simpatišką krepšinį žaidžianti komanda nesugebėjo peržengti ketvirtfinalio barjero. Nors galinėtis su Los Andželo „Clippers“ menkas juokas, „Warriors“ pribrendo didesnėms pergalėms.

S. Currry turi patikimus pagalbininkus – Klay'ų Thompsoną, Andre Iguodala, Davidas Lee, vis dar parako turi Andrew Bogutas.


Klausimas: naujasis ekipos treneris Steve'as Kerras sieks pagerinti savo pirmtako rezultatus, tačiau naujas strategas dažnu atveju įneša ir destrukcijos. Ar nelaukia skaudus nusivylimas?



alt










Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: