Pirmasis LKL sezono įspūdis: malonios staigmenos ir nusivylimai

alt



Praėjusią savaitę startavo 22-asis Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezonas. Klaipėdos „Neptūnas", Kėdainių „Nevėžis", Pasvalio „Pieno žvaigždės" ir Alytaus „Dzūkija" jau spėjo sužaisti po 2 susitikimus, o Šiaulių „Šiauliai" vis dar laukia savo pirmųjų rungtynių.



Kas labiausiai nustebino per 7 įvykusius LKL sezono mačus, kas paliko didžiausią įspūdį, sukėlė intrigą, o kas nuvylė?

„Dzūkija" kratosi autsaiderių etiketės



Alytaus „Dzūkija" praėjusį sezoną per 34 rungtynes įstengė iškovoti 11 pergalių ir turnyrinėje lentelėje aplenkė tik iš lygos jau pasitraukusį Kauno rajono „LSU-Atleto" klubą. Norėdama išlikti elitiniame divizione Pietų Lietuvos sostinės ekipa privalėjo keisti sudėtį iš pagrindų. Juolab kad vasarą nesnaudė ir kitos komandos.

Kad iš klaidų buvo pasimokyta, parodė dvi pirmosios rungtynės prieš Eurolygoje netrukus debiutuosiantį „Neptūną" ir praėjusiais metais ten žaidusį Vilniaus „Lietuvos rytą". Šių klubų strategai Kazys Maksvytis ir Virginijus Šeškus po išvargtų pergalių gerų žodžių dzūkams negailėjo ir apibūdino juos kaip komandą, kuri iškovos ne vieną skambią pergalę.

„Labai jaudinausi, gal net per daug. Jie labai tvarkingai ginasi. Patikėkite manimi, Alytuje bus be galo sunku žaisti visiems", – kalbėjo vilniečių strategas.

Kita vertus, po pralaimėjimų kristi į euforiją kažin ar reikia. Realistiškai vertinant „Dzūkijos" startą, galima teigti, kad klubas paleido bent vieną puikų šansą sezono pradžioje pagauti vieną iš vadinamųjų grandų ir taip įsirašyti neplanuotą tašką. Nagrinėjant dviejų pastarųjų susitikimų statistiką, į akis krenta geras tritaškių pataikymas. Juos alytiškiai mače su „Neptūnu" metė 47 procentų taiklumu (10/24), su „Lietuvos rytu" – 50 procentų tikslumu (7/14). Varžovai neatsiliko ir kartu sudėjus į „Dzūkijos" krepšį atseikėjo 24 taiklius tritaškius. Vis tik, prieš įvardijant alytiškius, kaip būsimą tritaškininkų komandą, reikėtų būti atsargiems.

Rungtynėse su „Neptūnu" svečiai kovą po krepšiu pralaimėjo net 24:41, o baudas metė tik 55 proc. tikslumu (6/11). Dar kraupiau atrodo baudų pataikymas mače su „rytiečiais" – 8/20 (40 proc.). Dvylika garantuotų taškų, kuriuos sumetus galutinis rezultatas galėtų būti praktiškai lygus. Tiesa, metant Adamui Lapetai ar Miralemui Halilovičiui, jau žinai, kad tik švaistai savo laiką žiūrėdamas į jų pastangas pataikyti į lanką.

Jeigu lenkas ir bosnis šį savo trūkumą sugeba kompensuoti sėkmingu žaidimu baudos aikštelėje, tai ruso Aleksandro Kliuevo žaidimas kol kas nė kiek neįtikina. 16 minučių, klaida, pramestas dvitaškis, atkovotas kamuolys ir - 5 naudingumo balas per dvejas rungtynes.

Akivaizdu, kertiniais „Dzūkijos" lyderiai bus universalusis Vilmantas Dilys, reikalingos patirties sukaupę ir dar nepasenę Osvaldas Mačernis bei Giedrius Gustas, amerikietiškos dvasios įnešantis įžaidėjas Michaelis Andre Dixonas ir tik ką prie komandos prisijungęs Artūras Jomantas.


{youtube width="500"}Oy8VGRHJTAI{/youtube}

„Nevėžio" legionieriai bando prasimušti langą į Europą

Gerai, pirmąsias „Nevėžio" rungtynes su su Kauno „Žalgiriu" galima nurašyti į formalumų stalčių. Tik paskutinėmis savaitėmis paskubomis komandą subūrę kėdainiškiai neturėjo jokių iliuzijų ir realių galimybių pasigalynėti netgi be Jameso Andresono ir Maaliko Waynso žaidusiais žalgiriečiais.


Norisi išsamiau aptarti jų antrąsias rungtynes svečiuose su „Pieno žvaigždėmis". Pasvaliečiams tai taip pat buvo antrosios sezono rungtynes. Pirmose Manto Šerniaus auklėtiniai tapo dar didesniais vyrais, taip sakė pats treneris, kuomet po pražangų gausa pasižymėjusių rungtynių Utenoje įveikė vietos „Juventus".

Atrodė, kad pavyzdingai komplektacijos darbus atlikę pasvaliečiai, nors ir su dvigubai mažesniu biudžetu, neturės didelio vargo su finansinių problemų kamuojamu „Nevėžiu", tačiau nieko panašaus neįvyko. Pirmojoje rungtynių dalyje sąlygas dar diktavo šeimininkai, tačiau po didžiosios pertraukos pienininkai neatlaikė „Nevėžio" diktuoto tempo ir rungtynių intriga išnyko dar ketvirtojo kėlinio viduryje.

Iš 95 „Nevėžio" pelnytų taškų 3 legionieriai (Thomas Ray Davisas (8), Roderickas Rodney Camphoras (16) ir Marcusas Phillipas Monroe (16)) pelnė 40. Rezultatyviausias kėdainiškių žaidėjas šiame mače buvo vidurio puolėjas Vaidotas Volkus (23 taškai, 9 atkovoti kamuoliai, 34 naudingumo balai). Jam talkino 8 taškus pelnęs Ignas Ramašauskas, tačiau tuo „Nevėžio" puolimo arsenalas ir baigiasi. Ar šių penkių atletų pastangų viso sezono metu užteks?


Ne paslaptis, kad „Nevėžio" legionieriai, kaip ir likę ekipos krepšininkai, žaidžia už minimalią algą. Amerikiečių tikslas labai paprastas – per kelis mėnesius užsirekomenduoti ir pasikelti savo rinkos kainą. Nereikia abejoti, gavę pirmą progą pabėgti iš Kėdainių, jie tą ir padarys, todėl dar iki Naujųjų ekipa gali vėl virsti panašia ne į komandą, o į skęstantį laivą. Tačiau kol kas „Nevėžis" atrodo geriau nei tikėtasi ir nusipelno tik komplimentų.

{youtube width="500"}RIWcwtpvyeA{/youtube}

„Prienai" tęsia Šeškaus pradėtą darbą


Prienų „Prienai" įveikė garsių žaidėjų nestokojantį Panevėžio „Lietkabelį" ir tai, ko gero, – didžiausia pirmosios LKL savaitės staigmena.

Mažai kam iki šiol žinomas Dominykas Milka į panevėžiečių krepšį sumetė 20 taškų, atkovojo 12 kamuolių ir, surinkęs 25 naudingumo balus, tapo geriausiu rungtynių žaidėju. NCAA D2 divizione anksčiau tobulėjusiam aukštaūgiui tai buvo pirmosios rungtynės profesionalo karjeroje. 16 taškų prie „Prienų" sėkmės pridėjo greičiausiai naujuoju komandos simboliu tapsiantis Arnas Labuckas. Dar neseniai NKL čempionate žaidę Vidmantas Sragauskis ir Paulius Vaitiekūnas surinko po 13, o praėjusį sezoną RKL (!) pirmenybėse žaidęs Laurynas Jacevičius pridėjo 11 taškų ir 6 atkovotus kamuolius.

Tokia debiutantų sėkme „Prienų" treneris Tadas Stankevičius nė kiek nesistebėjo: „Ne, manęs nenustebino jaunųjų krepšininkų indėlis. Jie čia atvyko norėdami įrodyti, kad gali žaisti aukščiausioje lygoje, todėl panašaus jų pasirodymo buvo galima tikėtis."


„Prienų" fenomenas vėl buvo tolimi šūviai. Šeimininkai pataikė 9 iš 17 tritaškių (53 proc.). Tuo metu „Lietkabelio" strategas Mindaugas Budzinauskas nebėgo nuo atsakomybės ir prisiėmė visą kaltę dėl gana netikėto pralaimėjimo.

Kaip ir tikėtasi, panevėžiečių vežimą į priekį tempė Ivanas Neliubovas (20 taškų), Dainius Šalenga, (17 taškų ir 4 perimti kamuoliai), Darius Griškėnas (12 tšk.), Žygimantas Jonušas (11 tšk.) ir Žygimantas Janavičius (7 tšk. ir 9 rezultatyvūs perdavimai).

Tautvydas Lydeka, Darrickas Leonardas, Jawanas Lamontas Carteris ir Evaldas Žabas žaidė žemiau savo galimybių ribų.


{youtube width="500"}BFivzlCvFDY{/youtube}

Didžiausios šios savaitės intrigos

Šią savaitę LKL čempionate bus sužaista 14 mačų, o 5 dvikovos įvyks jau antradienį. Bene įdomiausias mačas paskutinę rugsėjo dieną vyks Panevėžyje, kur „Lietkabelis" sieks reabilituotis mače su „Dzūkija". Savo ruožtu alytiškiams atėjo laikas ne tik demonstruoti neblogą žaidimą, bet ir pradėti rinkti pergales.


Intriga turėtų kvepėti „Šiaulių" ir „Prienų" susitikime. „Lietuvos rytas" Pasvalyje išbandys „Pieno žvaigždžių" raumenis, „Neptūnas" Klaipėdoje patikrins „Nevėžio" Amerikos legioną, o jubiliejų atšventęs „Žalgiris" namuose susitiks su visada ambicingu „Juventus" klubu.

Triuškinančiu pralaimėjimu prieš „Neptūną" startavę Mažeikių „Mažeikių" krepšininkai savo mundurą šeštadienį skalbs Šiauliuose.

Gero krepšinio niekada nebūna per daug!


{youtube width="500"}sI42AMkgn3Y{/youtube}



Balys Šmigelskas | Alfa.lt


{fcomment}

Video rekomendacijos: