LKL startas: ką žada Lietuvos superklubų žaidimas?



Prieš savaitę prasidėjęs Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezonas jau spėjo sukurstyti sirgalių aistras bei atnešti krūvas klausimų. Žinoma, visų akys pirmiausia krypo į Lietuvos superklubus, jų demontruojamą krepšinį bei pasirodymus. Pirmąkart nuo pat lygos įkūrimo, galima drąsiai teigti, jog šiuo metu mūsų šalyje sąlygas diktuoja trys komandos: LKL čempionas Kauno „Žalgiris", iš duobės besikapstantis Vilniaus „Lietuvos rytas" bei geriausius laikus savo istorijoje išgyvenantis Klaipėdos „Neptūnas".



Klaipėdos „Neptūnas" (4/0) – 1-oji vieta

Turnyrinės lentelės viršūnėje įsitaisę uostamiesčio krepšininkai ir toliau įrodinėja, jog nebereikalo pernai tapo šalies vicečempionais. Eurolygos debiutantai LKL pirmenybes pradėjo nervingomis rungtynėmis prieš ambicingą Alytaus „Dzūkijos" kolektyvą, kurį po atkaklios kovos įveikė rezultatu 82:72. Toliau sekė triuškinančios pergalės prieš Mažeikių „Mažeikius" (110:64) bei Kėdainių „Nevėžį" (115:76), o savaitę klaipėdiečiai užbaigė Šiauliuose, kur rezultatu 90:80 parklupdė vietos „Šiaulių" desantą.



Itin lygiavertę sudėtį turinčio „Neptūno" gretose nė vienas žaidėjas aikštėje nepraleidžia daugiau 22 minutes. Žinoma, lyderio vaidmens, kaip ir pernai, įprastai imasi komandos senbūvis Martynas Mažeika, per pirmąsias ketverias rungtynes vidutiniškai pelnantis po 15,3 taško ir iš toli atakuojantis net 79 % (!) taiklumu.

Pasirengimo etape vietos aikštėje neradęs amerikietis Mustafa Shakuras, atrodo, palaipsniui tampa antruoju ekipos lyderiu – LKL čempionate legionierius įmeta po 14,5 taško, atlieka po 5,5 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 21,5 naudingumo balo bei pasižymi puikiu taiklumu iš visų zonų.

Savo darbą po krepšiais atlieka ir kamuolius gana pavyzdingai renka Simas Galdikas bei Egidijus Dimša, tačiau, deja, abu šie aukštaūgiai itin prastai atakuoja nuo baudų metimo linijos ir tikslą pasiekia mažiau nei 65 % jų mestų baudų metimų, todėl labai dažnai yra stabdomi pražangomis ir nesukelia labai daug galvos skausmo varžovų skautams.

Būtent tvirto, stabilaus ir taikliau baudas realizuojančio „centro" trūkumas yra pagrindinė puikiai subalansuoto „Neptūno" problema. Žinoma, „iššauti" bet kada gali Valdas Vasylius ar Donatas Zavackas, tačiau jie niekada pilnai nekompensuos tikro vidurio puolėjo stygiaus. Taip, klaipėdiečiai galėtų ieškoti pastiprinimo, tačiau kažin, ar per vasarą biudžetą padvigubinęs klubas yra pajėgus surasti dar pinigų, neįklimpdamas į didesnes skolas. Juk dabartinė „Žalgirio" situacija įrodo, kiek nemalonumų ir streso gali sukelti nereikalingos skolos.

Vilniaus „Lietuvos rytas" (3/0) – 2-oji vieta

Šį sezoną vilniečiai pradėjo pergalingai ir iškovojo tris užtikrintas pergales: svečiuose nugalėjo Alytaus „Dzūkijos" (86:73), Pasvalio „Pieno žvaigždžių" (87:69) ir Kėdainių „Nevėžio" (95:59) klubus.

„Lietuvos ryto" lyderis aiškus – nė vienas kitas komandos krepšininkas pagal statistinius rodiklius nė iš tolo neprilygsta po 21,3 naudingumo balo renkančiam Martynui Gecevičiui. Snaiperis per susitikimą išmeta net po 9 tritaškius ir juos realizuoja 52 % taiklumu bei pelno po 18,7 taško ir kartu su vis labiau prasiveržiančiu Gediminu Oreliku aikštėje dalinasi didžiausias laiko porcijas.


Tuo tarpu jau minėtas šiaulietis, atrodo, Vilniuje jaučiasi vis patogiau. Krašto puolėjo pozicijoje aiškių konkurentų neturintis krepšininkas pelno po 15,3 taško ir kelia vis daugiau klausimų – galbūt šis 24-erių metų talentas dar gali sužibėti ir tarptautinėje arenoje?

Stabiliai gerai rungtyniauja veteranas Mindaugas Lukauskis ir aukštaūgis Antanas Kavaliauskas, todėl apie šiuos krepšininkus nelabai yra ką ir kalbėti.

Tuo tarpu „Šiauliuose" žibėjęs Travisas Leslie, pasaulio čempionate Lietuvos rinktinės starto penkete rungtyniavęs Adas Juškevičius bei Prienuose „siautėjęs" Artūras Valeika kolkas neprimena savęs ir kelia abejonių. Tačiau pagerėjęs jų žaidimas gali suteikti vilčių, jog šį sezoną „Lietuvos rytui" neteks remtis dviejų ar trijų lyderių žaidimu.


Niūriausią įspūdį palieka legionieriai, o ypač – sunkiasvoris ukrainietis Kirilas Natiažka. Pastarasis juda lėtai bei sunkiai ir tik gavęs kamuolį, jei jį pavyksta sugriebti, gali sukelti šiokį tokį pavojų varžovų krepšiui. Iš už Atlanto atvykę Billy Baronas ir Michaelis Mooseris taipogi nežiba, tačiau jų naudingumo kreivė kyla ir, galbūt, po kurio laiko jiems pavyks įrodyti savo vertę.

Kauno „Žalgiris" (2/1) – 3-oji vieta

Kiek netikėta, tačiau daugkartinis šalies čempionas šiuo metu rikiuojasi tik 3-oje turnyrinės lentelės vietoje. Ir ne be reikalo – iš savo klaidų nepasimokęs „Žalgiris" neturėtų tikėtis, jog šiemet LKL vidutiniokai bus maloningesni nei pernai. Atrodo, jog praeitą sezoną Klaipėdos „Neptūnui", Prienų „TonyBet" (dabar „Prienai") ir Šiaulių „Šiauliams" taškus dalinę žalgiriečiai šiemet pasiekė naują lygmenį – savų žiūrovų akivaizdoje patirta nesėkmė prieš anaiptol ne patį turtingiausią ir geriausiai sukomplektuotą Utenos „Juventus" klubą.


Lygiose rungtynėse rezultatu 75:76 uteniškiams pralaimėję žalgiriečiai šiemet kolkas parklupdė tik Kėdainių „Nevėžį" (93:59) ir Panevėžio „Lietkabelį" (88:70).

Be legionierių rungtyniaujantį „Žalgirį" į priekį LKL čempionate veda nuo suolo kylantis jaunasis Lukas Lekavičius, per rungtynes pelnantis po 16,3 taško ir puikiai atakuojantis iš bet kurios aikštės vietos.

Eilėje pagal naudingumą toliau rikiuojasi krūva priekinės linijos žaidėjų – stabiliausiai rungtyniauja perspektyvusis Artūras Gudaitis bei veteranas Darius Songaila, o jiems puikiai talkina senbuviai Paulius Jankūnas bei Robertas Javtokas. Būtent aukštaūgių grandį, kaip galingiausią savo ginklą, išskiria ir kauniečių vyriausiasis treneris Gintaras Krapikas.


Tiesa, pačio stratego kėdė irgi nėra pati stabiliausia – dar vienas kitas netikėtas ar nelauktas pralaimėjimas ir prie „Žalgirio" vairo gali stoti dar pernai aikštėje bėgiojęs legendinis Lietuvos rinktinės įžaidėjas Šarūnas Jasikevičius.

Kauno komandos padėtis kolkas nepavydėtina – su finansine ekipos padėtimi nesusitvarkantys klubo vadovai yra priversti pinigų ieškoti svetimose kišenėse ir kuo skubiau skolas grąžinti praeityje „Žalgiryje" rungtyniavusiems žaidėjams. Finansinės bėdos, žinoma, psichologiškai veikia ir krepšininkus, todėl šiuo metu galime drąsiai teigti – kauniečių likimas nebeprognozuojamas.






BasketZone.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: