Ž.Ilgauskui - NBA eksperto komplimentai: „Pripažinkime - jis vienas geriausių žaidėjų „Cavaliers“ istorijoje“

Jei į „Cleveland Cavaliers“ klubą pažvelgtume gilesniu žvilgsniu, klubo istorijoje nerastume faktų, vertingesnių nei gali pasigirti garsiausiausios NBA komandos. Klivlando ekipa, į NBA šeimą įstojusi 1970 metais, iki šiol nelaimėjo nieko vertingo, neskaitant 2007-ųjų, kai žaidė NBA finale. 40 metų krepšinio Ohajo valstijoje - beveik vien tik skausmas. Ar tikrai?

Nepaisant nesėkmių, „Cavaliers“ turi savo nepaneigiamą vertybę - žaidėjus, pelniusius pripažinimą visoje lygoje.

Kas tie 5 geriausi „Cavaliers“ visų laikų krepšininkai?

5. Žydrūnas Ilgauskas („Cavaliers“ atstovavo 1997-1999, 2000-2010).

Ką nuveikė „Cavaliers“ labui: Didysis Z visą karjerą ištikimai tarnavo tik šiam klubui. Jis visų laikų klubo lyderis pagal sužaistas rungtynes lygoje. Jis atkovojo daugiau kamuolių nei bet kuris kitas „Cavs“ žaidėjas istorijoje.

Jis blokavo daugiausia varžovų metimų ekipos istorijoje. Ir visa tai nepaisant fakto, kad lietuvis patyrė sunkią traumą, atlaikė ne vieną operaciją ir praleido krūvą rungtynių. Jis dukart buvo išrinktas į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes, o debiuto metais spindėjo NBA naujokų mače.

Jis liko su komanda ir jos pakilimo, ir nuosmukio metais. Kaip tik todėl, kai Z drauge su LeBronu Jamesu persikėlė į Majamį ir grįžo į Klivlandą kaip „Heat“ žaidėjai, lietuvis buvo sutiktas ovacijomis, tuo tarpu LeBronas pasitiktas deginant 23-uoju numeriu pažymėtus jo buvusius marškinėlius.

Ž.Ilgauskas teoriškai buvo „Washington Wizards“ narys 2010 m. vasarį, kai buvo nublokštas ten per sandorį, po kurio „Cavaliers“ gavo puolėją Antawną Jamisoną. „Wizards“ ir lietuvio santykiai nesusiklostė vien todėl, kad Z žinojo, jog jo namai - Klivlande. Jis kantriai išlaukė 30 dienų, kad galėtų nekliudomas grįžti į „Cavaliers“, jau paskutiniam savo sezonui čia.

4. Larry Nance'as (1988-1994)

Ką nuveikė „Cavaliers“ labui: L.Nance'as savo pirmuosius 7 sezonus lygoje vilkėjo „Phoenix Suns“ marškinėlius, o likusius 6 - „Cavs“. Ir mes galėtume spėti, kad jei būtų žaidęs Klivlande visą karjerą, jis būtų pakilęs kur kas aukščiau šiame sąraše.

Juk savo įsimintiną laimėjimą NBA dėjimų konkurse jis pasiekė 1984-aisiais, dar būdamas „Suns“ nariu.

Bet po „Cavs“ vėliava jis nuveikė taip pat nemažai. Du iš trijų jo pasirodymų „Visų žvaigždžių“ rungtynėse įvyko jau perėjus į „Cavaliers“. Kaip ir visi trys patekimai į geriausiai besiginančių lygos žaidėjų komandą. Jo įsigijimas 1988 m. pastūmėjo „Cavs“ aukštyn Rytų konferencijos hierarchijoje.

L.Nance'as ir Bradas Daugherty yra laikomi geriausiu puolėju duetu, kurį Klivlando ekipa kada nors turėjo. Ir, žinoma, L.Nance’o priklausęs 22-asis numeris, kuriuo buvo pažymėti jo marškinėliai, „Cavs“ klube amžiams liks tik jo.

Klivlando klubui reikėjo pasukti galvą, kad prisiviliotų L.Nance'ą ir, iš esmės, sandoris pasiteisino. Bet ir kita nuomonė turi savo argumentų, nes „Suns“ sandorio dėka gavo neprilygstamą įžaidėją Keviną Johnsoną, o Fynikso klubo gautas NBA biržos šaukimas pas juos nukreipė ir puikų snaiperį Daną Majerle.

3. Bradas Daugherty (1986-1994)

Ką nuveikė „Cavaliers“ labui: Net sunku įsivaizduoti, kokia būtų buvusi B.Daugherty karjera, jeigu ne nugaros skausmai, privertę jį trauktis vos 28-erių. Bet ir per tuos 8 trumpučius sezonus NBA lygoje jis nuveikė tiek, kad be abejonės patenka į „Cavs Top 5“ sąrašą.

Paskaičiuokime: jis 5 kartus buvo išrinktas į „Visų žvaigždžių“ rinktinę, o 1992 metais pateko į 3-ąjį NBA geriausių žaidėjų penketą. Per pirmąjį sezoną jis pateko į NBA geriausių naujokų rinktinę, o iki šiol lieka „Cavs“ lyderiu pagal gynyboje atkovotus kamuolius (Ž.Ilgauskui priklauso bendrai atkovotų kamuolių ir kamuolių, atkovotų puolime rekordai).

Atsisveikindamas su krepšiniu jis buvo visų laikų rezultatyviausias Klivlando ekipos žaidėjas, bet jo pozicijas išjudino jaunuolis iš pirmosios šio sąrašo pozicijos. Vertinant bendrai, jo dosjė yra įspūdinga, nors nė viename sezonų jis nepasiekė stulbinamų rodiklių.

Pastaruoju metu B.Daugherty dirba NCAA krepšinio analitiku, bet dažniau jį galima išgirsti per ESPN televiziją komentuojant NASCAR lenktynes. Po pasitraukimo iš NBA jis tapo „Liberty Racing“ komandos bendrasavininkiu.

2. Markas Price'as (1986-1995)

Ką nuveikė „Cavaliers“ labui: Kai mąstai apie geriausius visų laikų NBA žaidėjus, įsivaizduoji fiziškai galingą atletą, galintį efektingai įkrauti kamuolį ir pataikyti iš bet kurios aikštės vietos. Markas Price'as galėjo įmesti iš bet kur. Bet likusių žvaigždės kriterijų jis visiškai neatitinka. Ir jis vis tiek yra antras geriausias „Cavs“ žaidėjas istorijoje.

Keturis kartus patekęs į geriausių NBA žaidėjų komandą, tiek pat kartų dalyvavęs žvaigždžių mačuose, M.Price'as iki šiol lieka lyderis pagal pataikytus tritaškius ir pagal rezultatyvius perdavimus. Taikliarankis yra antras pagal baudų pataikymą, kuris per 12 metų NBA lygoje siekė stulbinamą 90,4 proc. Iš toli gynėjas šaudė vidutinišku 40 proc. taiklumu. Taip, iš toli jis buvo mirtinai pavojingas. Jis pats buvo „Cavaliers“ visą dešimtmetį, todėl pakilo iki 2-osios pozicijos sąraše.

Dabar M.Price'as yra paklausus metikų treneris. Per pastaruosius 5 metus jo paslaugomis naudojosi „Grizzlies“, „Hawks“ ir „Celtics“ klubai.

1. LeBronas Jamesas (2003-2010)

Ką nuveikė „Cavaliers“ labui: Vos keli NBA žaidėjai suteikė tiek daug vilčių savo klubų fanams, taip įkvėpė jų dvasią, tik tam, kad vėliau sudaužytų jų širdis. L.Jamesas yra šios srities magas. Nesvarbu, ką Klivlendo aistruoliai jaučia jam perėjus į „Miami Heat“, ginčytis, kad LBJ yra geriausias visų laikų „kavalierius“ būtų kvaila.

Per 7-erius sezonus su „Cavs“ LeBronas tapo absoliučiu klubo lyderiu pagal žaistas minutes, atliktus ir pataikytus metimus, atliktus tritaškius, atliktus ir pataikytus baudų metimus, perimtus kamuolius ir svarbiausia - pelnytus taškus. Jis 6 kartus buvo išriktas į geriausią NBA komandą, tiek pat sykių žaidė „Visų žvaigždžių“ rungtynėse. Tiesa, dar jis du kartus tapo naudingiausiu visos lygos žaidėju!

„Karalius“ nuvedė savo ekipą į vienintelį klubo istorijoje NBA finalą 2007-aisiais ir jis yra vienintelis „Cavs“ istorijoje žaidėjas, tapęs rezultatyviausiu NBA sezono žaidėju (2008). Jis, žinoma, jau pirmaisiais metais NBA lygoje 2004-aisiais buvo išrinktas geriausiu lygos naujoku, jis dusyk buvo išrinktas į geriausiai besiginančių NBA žaidėjų komandą. Jis jau yra trečias NBA istorijoje rezultatyviausių (pagal taškų vidurkį) žaidėjų sąraše.

Mylėkite jį arba nekęskite, bet šis vaikinas yra kiečiausias, kada nors gyvenęs Klivlande.

Kiek daug pasako faktas, kad LeBronas yra sąrašo viršūnėje, nepaisant to, kad jis Klivlande - vienas nekenčiamiausių žmonių. Taip, jis paliko Klivlandą 2010-ųjų vasarą, bet žinote kaip sakoma: „Kartais galva nusveria širdį“. Ir tai vienas iš tų atvejų.

 

lrytas.lt

Video rekomendacijos: