Eurolyga: Kauno „Žalgiris“ – Maskvos CSKA (apžvalga)

Spalio 17 d., naujoje Kauno "Žalgirio" arenoje prasidės 2011-12 metų Eurolygos sezonas. Pirmojoje Eurolygos dvikoje susikaus amžini priešininkai ir nesutaikomi varžovai - Kauno "Žalgiris" ir Maskvos CSKA.

Šį sezoną ekipos jau buvo susitikusios A.Gomelskio taurės varžybose Rusijoje, kur 69:61 pergalę šventė šeimininkai.

 

Rungtynių reikšmė

Nei viena komanda geriau už Maskvos CSKA nežino, ką reiškia ankstyva nesėkmė reguliariajame Eurolygos sezone. Pirmųjų varžybų pralaimėjimas praėjusiame sezone nutraukė CSKA aštuonerių metų seriją, kai komanda papuldavo į geriausiųjų ketvertuką. Praėjusiais metais ekipa suklupo net nepasiekusi Top 16 etapo. Kauno „Žalgiris“ šį etapą pasiekė, bet taip pat pralaimėjo pirmąsias sezono rungtynes namie. Artėjantis abiejų ekipų susitikimas, kaip prognozuojama, turėtų būti intriguojantis. Abiems reikalinga pergalė, turint omenyje visos B grupės pajėgumą. Iliaso Zouroso vadovaujamam „Žalgiriui“ tai bus dvigubas iššūkis, nes tai – pirmosios Eurolygos varžybos naujoje „Žalgirio“ arenoje.

Komandų pokyčiai prieš 2011/2012 sezoną

Į Kauno „Žalgirį“ šį sezoną grįžo sirgalių mylimas Marko Popovičius, prieš tai rungtyniavęs Kazanės „Uniks“ ekipoje, taip pat atvyko Sonny Weemsas, Ty Lawsonas, Milovanas Rakovičius. Komandą papildė ir Lietuvos nacionalinės rinktinės narys Robertas Javtokas, prieš tai žaidęs Ispanijoje, Valensijos „Power Electronics“ klube.


Į Maskvos CSKA grįžo pastaruosius 10 metų NBA rungtyniavęs Andrejus Kirilenko. Rusų komandos gretas taip pat papildė Milošas Teodosičius, Darjušas Lavrinovičius, Evgenijus Voronovas, Antonas Ponkrašovas, po metų pertraukos grįžęs į komandą, ir Sammy Mejia.  

Traumos

Kauno ekipa tikisi savo gretose turėti Milovaną Rakovičių, dėl traumos negalėjusį rungtyniauti pirmuose LKL mačuose su Vilniaus „Sakalais“ ir Palangos „Naglio“ komandomis. Roto virusu buvo apsinuodiję gynėjai Mantas Kalnietis ir Marko Popovičius, tačiau tikimasi, jog rytojaus rungtynėms krepšininkai jau bus pasiruošę.


Tuo tarpu Jono Kazlausko vadovaujamos CSKA puolėjas Andrejus Vorontsevičius yra patyręs nugaros sužeidimą, o Viktoras Chriapa kenčia nuo kelio traumos. Taip pat Darjušas Lavrinovičius susižeidęs ranką. Tikimasi, jog Saša Kaunas bus pasirengęs grįžti į aikštelę po to, kai ilgą laiką žaidimą turėjo stebėti už jos ribų.

 Mikrodvikovos


Įdomiausia mikrodvikova numatoma tarp įžaidėjų Milošo Teodosičiaus ir Manto Kalniečio. M.Teodosičius žinomas kaip CSKA puolimo lyderis, tačiau negarsėja gynybiniais sugebėjimais.

Robertui Javtokui teks užduotis sustabdyti varžovų centro puolėją Nenadą Krstičių. Sonny Weemsas kol kas yra rezultatyviausias „Žalgirio“ žaidėjas Lietuvos krepšinio lygoje, todėl tikėtina, kad jam pavyks pasižymėti ir šiose rungtynėse. Tuo pat metu žaidėjas turės apsiginti nuo veterano Ramūno Šiškausko, sugrįšiančio į gimtąją šalį, vilkint priešininkų stovyklos marškinėlius.

 

Įdomūs faktai: „Žalgiris“
  • Šiemet Iliasas Zourosas pakeitė CSKA trenerį Joną Kazlauską Graikijos nacionalinės rinktinės vyriausiojo trenerio pareigose.
  • Tomas Delininkaitis pataikydavo bent po vieną tritaškį pastaruosiuose aštuoniuose Eurolygos mačuose.
  • Marko Popovičius rungtyniavo drauge su CSKA centru Dimitrijumi Sokolovu 2008-2009 metų sezone Kazanės „Unics“ ekipoje.
  • M.Popovičius pataikydavo bent po vieną tritaškį 22 Eurolygos rungtynėse iš eilės. Paskutinės varžybos, kuriose žaidėjas nesugebėjo pelnyti tritaškio, buvo 2006 metų lapkritį, atstovaujant „Žalgiriui“, kuris tą dieną namie susirėmė su CSKA.
  • M.Popovičius paskutiniai 12 baudos metimų Eurolygos rungtynėse buvo taiklūs.
  • Robertas Javtokas buvo Ramūno Šiškausko, dabar rungtyniaujančio CSKA, komandos draugas, kai abu žaidė Vilniaus „Lietuvos Ryto“ ekipoje 1999-2004 metais. Žaidėjai kartu dukart iškovojo Lietuvos krepšinio lygos čempionų titulą ir kartą laimėjo Šiaurės Europos krepšinio lygą. R.Javtokas ir R.Šiškauskas vėliau vėl žaidė kartu Atėnų „Panathinaikos“ 2006-2007 metais, kai pirmąkart tapo Eurolygos čempionais.
  • R.Javtokas taip pat žaidė su CSKA aukštaūgiu Darjušu Lavrinovičiumi 2008-2009 metų sezone Maskvos „Dinamo“ komandoje.
  • R.Javtokas praėjusį sezoną pasiekė 15 taškų ir 7 atkovotų kamuolių rekordą, kai lapkričio mėnesį padėjo savo komandai Valensijos „Power Electronics“ 82-57 sutriuškinti CSKA.
  • R.Javtokas pradeda savo penktąjį Eurolygos sezoną su penkta skirtinga ekipa.
  • Ty Lawsonas ir Sonny Weemsas debiutuos Eurolygoje.

 

Įdomūs faktai: CSKA
  • Jonas Kazlauskas, būdamas „Žalgirio“ vyriausiuoju treneriu, nuvedė jį iki vienintelio Eurolygos čempionų titulo 1999 metais.
  • J.Kazlauskas treniravo „Žalgirio“ centrą R.Javtoką, nepilnus tris sezonus tarp 2001 ir 2004 metų „Lietuvos Ryto“ ekipoje.
  • Penki CSKA žaidėjai – Viktoras Chriapa, Andrejus Kirilenko, Antonas Ponkrašovas, Aleksejus Švedas ir Andrejus Vorontsevičius – padėjo Rusijos nacionalinei rinktinei iškovoti bronzos medalį Lietuvoje vykusiame EuroBasket 2011. Tai iki šiol buvo jų paskutinis apsilankymas „Žalgirio“ arenoje.
  • Būdami Lietuvos nacionalinės rinktinės nariai, D.Lavrinovičius ir R.Šiškauskas kartu rungtyniavo su „Žalgirio“ žaidėjais R.Javtoku, P.Jankūnu ir M.Kalniečiu Europos ir Pasaulio čempionatuose, Olimpinėse žaidynėse. R.Šiškauskas, D.Lavrinovičius ir P.Jankūnas visi padėjo Lietuvos komandai iškovoti bronzos medalius EuroBasket 2007.
  • D.Lavrinovičiui trūksta dviejų blokų, kad užimtų dešimtąją vietą tarp Eurolygos žaidėjų. Per visą savo karjerą krepšininkas yra atlikęs 96 blokus.
  • R.Šiškauskui reikia 14 taškų, kad aplenktų Stambulo „Fenerbahce Ulker“ puolėją Mirsadą Turkčaną ir užimtų dvidešimtąją vietą tarp rezultatyviausių Eurolygos krepšininkų.
  • R.Šiškauskas pradeda sezoną su 1497 taškais.
  • Nenadas Krstičius grįžta į Eurolygą po septynerių metų pertraukos. Per paskutines savo rungtynes Eurolygoje 2004 metų vasarį jis surinko 25 taškus žaisdamas už Belgrado „Partizan“ prieš Atėnų AEK.
  • A.Kirilenko grįžta į Eurolygą po dešimties metų, praleistų NBA.
  • Evgenijus Voronovas debiutuos Eurolygoje.

 

Trenerių komentarai


Iliasas Zourosas, Kauno „Žalgirio“ vyriausiasis treneris:

„Maskvos CSKA – viena geriausių komandų Eurolygoje. Visi žino jų sudėtį. Taip pat visiems žinoma, jog jų tikslas – pasiekti finalinį Eurolygos ketvertą. Turime kovoti ir aikštelėje atiduoti viską, ką tik galime. Dar vis nežinome, ar Mantas Kalnietis ir Marko Popovičius padės mums, nes prieš porą dienų jie buvo apsirgę. Tikiuosi, jog bent vienas jų bus pasirengęs rungtyniauti. Esu labai patenkintas, jog visi bilietai į šias varžybas naujojoje „Žalgirio“ arenoje jau parduoti, - tai reiškia, kad sirgaliai mus palaikys. CSKA sudėtis – lyg „Visų žvaigždžių“ komandos. Jie susigrąžino Viktorą Chriapą, prisijungė Andrejus Kirilenko. Milošas Teodosičius, Nenada Krstičius, Jamontas Gordonas, Šiška – galima vardinti ir vardinti. Turime sužaisti komandinį žaidimą, kietai ir agresyviai gintis, būti susikoncentravę visas 40 minučių.“

Jonas Kazlauskas, Maskvos CSKA vyriausiasis treneris:

"Šios komandos – istorinės priešininkės. Visi pamena jų kovas aštuoniasdešimtaisiais, sovietinio režimo laikotarpio metu. Jam pasibaigus, komandos nesiliovė demonstruoti savo pajėgumo: pirmiausia „Žalgiris“ laimėjo Eurolygą, tada CSKA tai padarė dukart. Kiek žinau, bilietai į šias rungtynes jau seniai išpirkti. Ruošiamės sunkioms varžyboms. „Žalgiris“ šį sezoną surinko puikią komandą, todėl mūsų laukia įtempta kova.“

Žaidėjų komentarai


Paulius Jankūnas, „Žalgirio“ puolėjas: „Nepaisant kai kurių problemų, mūsų komanda yra gerai nusiteikusi prieš Eurolygos startą. Mums garbė pradėti naują Eurolygos sezoną stebint visai Europai. Esame sujaudinti pradėdami rungtyniauti naujojoje „Žalgirio“ arenoje. Nuostabus jausmas žinoti, kad tave iš taip arti stebi daugiau nei 15 tūkstančių krepšinio aistruolių. Susiremsime su labai stipriais varžovais – Maskvos CSKA. Kiekvienas jų žaidėjas mums žinomas. Žaidėme prieš juos Eurolygoje ir Europos čempionate, todėl žinome, kad galime su jais varžytis, net jei tai ir bus labai įtemptos rungtynės. Mums reikia dar šiek tiek laiko pasitreniruoti. Būtų gerai turėti dar vieną savaitę treniruotėms, bet yra taip, kaip yra. Turime sustiprinti žaidimą ir pasiekti savo maksimalių galimybių ribą, bet prižadame, jog šiose rungtynėse atiduosime save visu šimtu procentų.“


Darjušas Lavrinovičius, CSKA puolėjas: „Žinoma, bus malonu sugrįžti į Kauną ir žaisti mylimiems sirgaliams, kurie taip stipriai mane palaikė, kai žaidžiau „Žalgiryje“. Mūsų laukia rimtos varžybos. Tai pirmosios Eurolygos varžybos šį sezoną, todėl abi komandos stengsis užbaigti jas gerai nusiteikusios.“

 

Galimi starto penketai


„Žalgiris“: Ty Lawsonas, Mantas Kalnietis, Sonny Weemsas, Palius Jankūnas, Robertas Javtokas.


CSKA: Aleksejus Švedas, Milošas Teodosičius, Ramūnas Šiškauskas, Darjušas Lavrinovičius, Nenadas Krstišius.

Rungtynių teisėjai


Christosas Christodoulou (Graikija), Olegs Latisevs (Latvija) ir Milija Vojinovičius (Serbija)

 

 

 BasketZone.lt

Video rekomendacijos: