Rusų sąmokslo teorija: už pasitraukimą iš kovos dėl olimpinio atrankos turnyro lietuviai Rusijai pažadėjo teisėjų palankumą?

Rusijos žiniasklaida jau kaltina šalies krepšinio federaciją, jog ši, nutarusi nekandidatuoti rengti olimpinį krepšinio atrankos turnyrą, pataikauja Lietuvai.

 „Kodėl Lietuva už pavadėlio vedžioja Rusiją?“ - nepatenkinta Lietuvos ketinimais rengti atranką šaukia rusų žurnalistai. „Mainais už atsisakymą kovoti dėl olimpinio atrankos turnyro Lietuva pasiūlė Rusijai palankų teisėjavimą varžybose. Bet ar pažadas bus įvykdytas, jei turnyre susikirs abiejų rinktinių keliai, o ant kortos bus kelialapis į Londoną?“ - rašo Rusijos spauda.

Pirmadienį pasibaigs paraiškų padavimo terminas surengti 2012 metų Londono olimpiados papildomą atrankos krepšinio turnyrą. Jei Lietuva jau visą savaitę šūkavo, kad paduos paraišką ir taps kandidate rengti šį turnyrą, tai Rusijos krepšinio federacijos vadovas Aleksandras Krasnenkovas ir federacijos generalinė sekretorė Natalija Galkina prasitarė, kad apie paraišką į FIBA pakalbės spalio 31-ąją.

Manyk, jau viskas nutarta – Rusija nusiplauna rankas nuo turnyro, o paskelbta pabendravimo su žiniasklaida data yra tik formalumas, rašo laikraštis Sport-ekspress“ . Jam antrina „Moskovskyj komsomolec“, „Eskpress gazeta“ ir kita rusų spauda.

Tačiau dar pavasarį Rusijos krepšinio federacijos vadovas A.Krasnenkovas, atsakydamas į klausimą, ar rinktinei neiškovojus tiesioginio kelialapio į olimpiadą, bus siekiama surengti atrankos turnyrą Rusijoje, nemirktelėjęs pasakė:„vienareikšmiškai taip“.

Tas „taip“ virto tyliuoju „ne“. Tuo tarpu su didžiausia pompastika pirmieji paraišką į FIBA nusiuntė Lietuvos atstovai – sumokėjo pirmuosius pinigus ir laukia, kada šios organizacijos vadovai gruodį paskelbs šalį nugalėtoja.

Kodėl? Todėl, kad išskyrus Rusiją niekas negali prilygti Lietuvai galimybėmis surengti atrankos varžybas. Vienas iš realesnių kandidatų - Puerto Rikas tikina, kad šalyje mylimas krepšinis, tačiau valstybė prisipažįsta, kad turi finansinių problemų. Kiti konkurentai – Makedonija, Pietų Korėja ir Venesuela net per nago juodymą negali priartėti prie minėtų dviejų kandidatų.

Nors kalbama apie Lietuvą ir Puerto Riką, abi šalys rėkte rėkia, kad vos tik panorėjusi, Rusija galėjo be vargo laimėti galimybę surengti turnyrą. Ir šis faktas yra labai svarbus. Kodėl Rusija pataikauja šalims, kurioms surinkti reikiamą sumą pinigų surengti varžybas yra rimta užduotis? Ir visų pirma – kodėl pataikaujama Lietuvai? Mes, rusai, neturime organizacinių sugebėjimų rengti tokio rango turnyrą?

Lietuvos pusė, matyt, galvoja būtent taip. Lietuvių federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas yra aiškinęs, kad rusai turi daug pinigų, tačiau neturi patirties rengti rimtus krepšinio turnyrus. Ir dar – susidomėjimas krepšinio varžybomis Rusijoje yra menkas. Dėl šios lietuvio pasisakymo dalies galėtume diskutuoti. Kai Lietuvos rinktinė Chimkuose žaidė kontrolinį mačą su rusų ekipa, arena buvo pilna – penki tūkstančiai vietų buvo užimta .

Bet palikime arenas ramybėje. Kodėl, kai reikia galvoti apie nacionalinę ekipą, jos interesus, Rusijos krepšinio federacija neria į krūmus . Arba teisingiau – ji kaip sraigė, slepiasi savo kiaute.

Peršasi mintis, kad situacija su federacijos sprendimais yra beveik sveiku protu nesuprantama, tačiau jos žingsniai – jau nuspėjami.

Rusų federacija siekia lietuvių rankomis prastumti savo rinktinę į Londono olimpiadą. Bet ar nenusvilsime pirštų?

Pagal oficialią informaciją, Lietuvos pusė kreipėsi į Rusijos krepšinio federaciją, kad ši nepaduotų prašymo rengti olimpinio atrankos turnyro. Tačiau neoficialiai, lietuviai savo prašymą „sustiprino“ pažadų žodžiais, kad per turnyrą Lietuvoje Rusijos rinktinė neturės jokių problemų su teisėjavimu. Manyk, tai vienas iš garantų, kad rusai įveiks atranką ir iškovos kelialapį į olimpiadą.

Tačiau niekas nekalbėjo apie tai, kas bus, jei kvalifikaciniame turnyre susikirs Lietuvos ir Rusijos rinktinių keliai. Kam tada bumbsės lietuviški būgnai ir kieno pusę pasirinks „prorusiškai“ nusiteikę teisėjai?

Situacija labai panaši į pasakėčią „Varna ir sūris“. Lietuvis M.Balčiūnas aiškina: „Rusija turi labai pajėgią komandą ir aš neįsivaizduoju, kad ji nepatektų į Londono olimpiadą“.

Lietuvos atstovo žodžiai rusams – tiesiog saldainis. Bet tai dabar...Tačiau kas bus, kai teks kaktomis susiremti su pataikaujančiais lietuviais siaurame turnyro ketvirtfinalio tiltelyje? Kai žais pasveikę Linas Kleiza ir Marijonas Petravičius, keikūnas Jonas Valančiūnas, o baubianti 15 tūkstančių žiūrovų minia vers teisėjus tapti netolerantiškiems rusų komandos atžvilgiu. Jei bus tokia situacija, rusai, kaip ta varna, gali ir pamesti geidžiamą sūrį.

Bet... Galima pasvarstyti, kad pasitraukti iš didžiojo žaidimo prašę lietuviai ir šią situaciją jau išgvildeno.

Jei Lietuva ir Rusija savo grupėse užimtų pirmąsias vietas, galimybė joms susitikti ketvirtfinalyje ar pusfinalyje yra lygi 66 procentams. Tam, kad šis procentas taptų visiškai mažas, turnyro rengėjams reikia šias komandas išskirstyti į grupes, kurios yra toliausiai viena nuo kitos – į priešingas puses.

Sakysime, į A bei D arba B ir C grupes... Tuomet šansų, kad lietuviai ir rusai susitiks - beveik nėra. Mat be pralaimėjimų žengiančios komandos finalo nežais – juk ir taip aišku, kad abi laimėjo kelialapius į Londoną. Pagal reglamentą atrankos varžybų finale nekovojama.

Toks scenarijus, žinoma, tenkintų abi puses... Ir tai jau bus tik lietuvių problema – kaip pašildyti burtų traukimo rutuliukus, jog traukiantysis burtus abi rinktines paskirstytų į reikalingas grupes.

Tai yra gerasis scenarijus. Tačiau ką reikės daryti, jei atrankos varžybas gavę lietuviai nenorės įvykdyti visų galimų pažadų ar nespręs problemų? Tada lietuvių problemos taps ir rusų problemomis. Ir galima sakyti, kad labai rimtomis problemomis...

 

lrytas.lt

Video rekomendacijos: