Didžiausių NBA nevykėlių paradas

alt



NBA lygoje esame įpratę girdėti frazę – svarbiausia patekti į atkrintamąsias varžybas, o po to įmanoma viskas. Deja, kai kurioms komandoms to padaryti nepavyksta jau daugiau nei dešimtmetį. Beveik įpusėjus stipriausios pasaulio krepšinio lygos reguliariajam sezonui naujienų portalas Alfa.lt siūlo pasižvalgyti po istorijos užkaborius ir pamatyti komandas, kurioms patekimas tarp 8 stipriausių konferencijos komandų yra neįmanoma misija.



Rytų konferencija

Klivlando „Cavaliers": be LeBrono jie tiesiog apgailėtini



Be LeBrono Jameso Ohajo komanda yra tiesiog apgailėtina. Sunku tuo patikėti, tačiau be Karaliaus „Cavaliers" į atkrintamąsias paskutinį kartą buvo prasimušę 1997–1998 m. sezoną. Netgi 2003-aisiais debiutavęs LeBronas tik trečiajame sezone sugebėjo atvesti šiuos nevykėlius į šį seniai regėtą pasiekimą.

Iki pat L. J. išvykimo į Majamį 2010 m. „Cavaliers" kartą žaidė NBA finale ir dukart pasiekė konferencijos finalą. Išvykus geriausiam pasaulio krepšininkui, Klivlando klubas vėl merdėjo 4 metus. Atkrintamųjų jiems nepavyko pasiekti net gavus pirmuosius naujokų biržos šaukimus – Kyrie Irvingą (2011 m.) ir Anthony Bennettą (2013 m.).

Šiemet LeBronas vėl vilki „Cavaliers" marškinėlius ir neabejotinai padės šiam klubui vėl prasimušti tarp 16 pajėgiausių NBA komandų. Klubo garbę gina minėtasis K. Irvingas, Kevinas Love'as, Shawnas Marionas, J. R. Smithas ir Timofejus Mozgovas. Su tokiais žaidėjais ir treneriu Davidu Blatu būti tarp NBA autsaiderių tiesiog neįmanoma. Vis tik LeBronas „Cavaliers" komandoje amžinai nežais. Bus įdomu stebėti, kiek tęsis Klivlando ekipos nesėkmių serija po Karaliaus eros.

Detroito „Pistons": išviję Smithą ir bandantys atsigauti

Chauncey Billupsas, Richardas Hamiltonas, Željko Rebrača, Benas Wallace'as, Rasheedas Wallace'as. Prisimenate šiuos veikėjus? Su jais roko miestu vadinamas Detroitas 2004 m. NBA finale parklupdė Shaqo ir Kobe Bryanto vedamą Los Andželo „Lakers" ir džiaugėsi čempionų žiedais.

Po to sekė 4 solidūs sezonai, kai klubas kartą pateko į NBA finalą ir triskart žaidė Rytų konferencijos finale. Senoji gvardija pasitraukė ir 2009-ųjų pavasaris išlieka paskutiniu laikotarpiu, kai „Pistons" gerbėjai mėgavosi atkrintamosiomis.

28 pergalės. Toks yra pastarųjų 5 metų ekipos pasiekimų vidurkis reguliariajame sezone. Šiuo metu Detroitas Rytuose žengia vos 12-tas. Skamba daugiau negu tragiškai? Šioje vietoje skubame pagirti šią komandą. Atsikratę Josho Smitho, „Pistons" iškovojo 7 pergales iš eilės ir taip pasiekė ilgiausią seriją per 6 metus. Tai – gana rimtas signalas, kad šie krepšininkai nenurims ir sieks nutraukti liūdną 5 metų seriją, o balandį šį klubą vėl matysime atkrintamųjų beprotybėje.


Niujorko „Knicks": visiškas nesusipratimas

Franko Sinatros apdainuotas miestas atkrintamosiose žaidė ne taip ir seniai (2012–2013 m.), tačiau į šį „garbingą" sąrašą pateko dėl kitų motyvų. Toks miestas kaip Niujorkas yra vienas patraukliausių investuotojams, rėmėjams, galų gale – gerbėjams. Klubas turi puikias tradicijas ir infrastruktūrą, bet per 13 pastarųjų sezonų atkrintamąsias pasiekė tik 4 kartus. Dar daugiau – pirmąjį atkrintamųjų etapą, neskaičiuojant 2013-ųjų, kai 4:2 buvo įveiktas Bostono „Celtics", „Knicks" peržengė gūdžiais 2000-aisiais. Paskutinį kartą klubas čempionų titulą iškovojo 1972–1973 m. sezoną. Gėda ir ne kitaip.

Visiškai nepanašu, kad ši klaiki statistika bent kiek pasitaisys šiemet. Niujorkas šiuo metu yra absoliučiai blogiausia NBA lygos komanda. Dereko Fisherio auklėtiniai savo sąskaitoje turi vos 5 pergales ir 33 pralaimėjimus.


„Knicks" gerbėjai ir mes, žaidėjai, mirštame. Nė nesapnavau, kad Kalėdas sutiksime iškovoję tik 5 pergales ir 26 kartus pralaimėję. Nesitikiu, kad kas nors mus užjaus, ir nesiruošiu nieko pats užjausti. Vienintelis dalykas, kurio man gaila, – mūsų gerbėjų, kurie turi stebėti šią agoniją", – dar gruodžio pabaigoje kalbėjo Carmelo Anthony.

Krepšinio operacijų prezidentu tapęs legendinis Philas Jacksonas daro viską, kad „Knicks" atsigautų, tačiau atkrintamųjų jiems teks palaukti dar bent metus.

Toronto „Raptors"


Klubas žaidžia 20-ąjį savo sezoną ir šiemet yra tarp Rytų konferencijos lyderių. Ekipa pernai pirmą kartą po 5 metų pertraukos pateko į atkrintamąsias, savo vietą jau seniai čia rado ir Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas.

Paklausite, kas su šiuo klubu blogai. Per 19 sezonų tarp 16 stipriausių ekipų „dinozaurai" buvo prasimušę vos 6 kartus. Iš nelogiškų „Raptors" žaidėjų ir trenerių sprendimų ir veiksmų buvo juokiamasi iki 2013-ųjų gruodžio.

Tuomet į Sakramentą buvo išsiųstas be saiko krepšį atakavęs Rudy Gay'us ir Kanadoje prasidėjo krepšinio atgimimas. Ekipa išsyk šovė tarp Rytų konferencijos lyderių ir išlieka tokie šiemet. Dėl to labiausiai dėkoti reikėtų vienam geriausių NBA lygos vadybininkų Masai Ujiri. Taigi dabar „Raptors" yra patraukli ir daug žadanti komanda, bet istorijos faktų neištrinsi.


Vakarų konferencija

Sakramento „Kings": savanaudžių ir „nervininkų" rinkinys

Tokios aukštumos, kurias buvo pasiekę Predragas Stojakovičius, Mike'as Bibby, Dougas Christie, Vlade Divacas, Hedo Turgoklu ir Chrisas Webberis, išlieka neįveikiamos dabartinei „Kings" žaidėjų kartai. 2002-aisiais Vakarų konferencijoje vyko viena labiausiai intriguojančių ir bene skandalingiausia serija NBA istorijoje. Ją su teisėjų pagalba 4:3 laimėjo „Lakers".


2003 m. į pramoninį Sakramento miestą atvyko Darius Songaila, tačiau „Kings" saulė jau buvo pradėjusi leistis. Dvejus metus iš eilės jie nužygiavo iki konferencijos pusfinalio, tiek pat kartų suklupo jau pirmajame atkrintamųjų etape. 2006-ieji žymi paskutinį „Kings" pasirodymą tarp 16 stipriausių NBA komandų. Per 8 sezonus Sakramento krepšininkai sirgalius vidutiniškai pergalėmis nudžiugindavo po 28 kartus.

Nereikia būti naivuoliu ir tikėtis, kad konkurencingoje Vakarų konferencijoje „karaliams" jau šiemet pavyks patekti į pirmąjį aštuntuką. Taip, čia žaidžia Izraelio rinktinės žvaigždė Omri Casspi, lietuvių kilmės kanadietis Nikas Stauskas, savanaudis R. Gay'us ir galingai sudėtas, bet sunkiai save aikštėje kontroliuojantis DeMarcusas Cousinsas, tačiau to maža.

Minesotos „Timberwolves": dešimtmetis be atkrintamųjų – ilgiausia serija visoje lygoje


1989 m. įsikūręs klubas pasižymi ypač ilgomis serijomis. Pirmuosius 7 sezonus ekipa likdavo už atkrintamųjų borto, o prasidėjus Kevino Garnetto erai čia Minesota pabuvojo 8 kartus iš eilės. 2004 m. K. Garnetto, Michaelo Olowokandi, Samo Cassello ir Latrello Sprewello vedami „vilkai" netgi pasiekė Vakarų konferencijos finalą.

Tuomet vėl sekė iki šiol besitęsianti liūdnų metų serija. 10 sezonų – tiek šaltoji Minesota nematė atkrintamųjų varžybų aistrų ir tai yra didžiausia šiuo metu besitęsianti serija visoje NBA lygoje. Nepadėjo nei Kevino Love'o, nei J. J. Barea, Ricky Rubio, nei Aleksejaus Švedo, nei Nikola Pekovičiaus, nei Andrejaus Kirilenko paslaugos.

Dabar „Timberwolves" į pergales bando atvesti du pirmieji NBA naujokų biržos šaukimai – A. Bennettas (2013) ir Andrew Wigginsas (2014). Kol kas sekasi nekaip – klubas su 5 pergalėmis ir 29 pralaimėjimais Vakaruose yra paskutinis.


Pastaba: į sąrašą sąmoningai neįtrauktas Finikso „Suns" klubas. Nors jis atkrintamosiose paskutinį kartą žaidė 2010-aisiais, klubo vadovybė demonstruoja protingus sprendimus žaidėjų selekcijoje ir nuolat grasina pirmajam Vakarų konferencijos aštuntukui. Praėjusį sezoną „Suns" per 82 mačus iškovojo 48 pergales, tačiau net ir tokio rezultato patekti į atkrintamąsias buvo maža. Ericas Bledsoe, Goranas ir Zoronas Dragičiai, Archie Goodwinas Geraldas Greenas ir Isaiah Thomasas tikrai yra verti tai pasiekti. Galbūt šiemet?

alt






Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: