Išskirtinė Ch. Webberio istorija: bėdos universitete, „Fab Five“, nelemta minutės pertraukėlė ir skandalas (VIDEO)



Vienas geriausių savo eros sunkiųjų krašto puolėjų bei žmogus, nuolat įsiveliantis į keistas istorijas. Žinoma, kad tai – buvusi NBA žvaigždė Chrisas Webberis.

Pažintis su krepšiniu, „Fab Five“ ir nelemta minutės pertraukėlė

Augti Ch. Webber‘iui teko viename iš pavojingiausių JAV miestų – Detroite. Nemažą įtaką formuojantis būsimo krepšininko charakteriui padarė tėvai. Jie nuolatos skiepijo, jog labai svarbu sunkiai dirbti vardan užsibrėžto tikslo bei būti disciplinuotam. Tai labai pravertė vėliau skinantis kelią į NBA lygą. Chris‘as krepšinio link buvo pastūmėtas savo tėvo baigus penkias klases, kadangi jis išsiskyrė iš savo bendraamžių ūgiu. Nors kiti vaikai jį erzino dėl jo nerangumo, Chris‘as nepasidavė ir valandų valandas treniravosi su savo treneriu. Tai atnešė didelių dividendų – Ch. Webber‘is atvedė savo mokyklą į tris valstijos čempionų titulus ir buvo pripažintas geriausiu metų žaidėju iš visų JAV vidurinių mokyklų.

Atėjus apsisprendimo metui, kurį universitetą pasirinkti, Chris‘as nusprendė atstovauti Mičigano universitetui. Jis, kartu su Jalen‘u Rose‘u, Juwan‘u Howard‘u, Jimmy King‘u ir Ray Jackson‘u, sudarė „Fab Five“. Šis penketas taip pramintas buvo dėl besąlygiško pasitikėjimo savo jėgomis, „trash talk“ (įžeidžiančios kalbos, norint išvesti varžovą iš pusiausvyros) ir dėl didelių, ilgų šortų, kurie įnešė hip-hop‘o atmosferos į žaidimą. „Fab Five“ kartu žaidė dvejus metus ir abukart pasiekė NCAA finalą, tačiau nė karto nepavyko laimėti lemiamų rungtynių. Ypač skaudus buvo 1993 m. finalas prieš Pietų Karolinos universitetą. Tuomet Mičigano universitetui atsiliekant 2 taškais ir likus 11 sekundžių iki pagrindinio laiko pabaigos, Ch. Webber‘is paprašė minutės pertraukėlės. Kadangi komanda jau nebeturėjo likusių minutės pertraukėlių, krepšininkas buvo nubaustas technine pražanga. Varžovai sumetė abi baudas ir šventė pergalę. Tai buvo vienas iš katastrofiškiausių epizodų per visą studentų krepšinio istoriją.



Atletas buvo sugniuždytas nesėkmės ir žadėjo kitais metais ištaisyti šią klaidą. Tačiau NBA atstovai nuolatos atakavo krepšininką – žadėjo didelę algą ir žvaigždės statusą. Ch. Webber‘is galiausiai nusprendė palikti universitetą ir pradėti profesionalo karjerą.

Karjera NBA ir lygą sudrebinęs skandalas

208 cm ūgio krepšininkas 1993 m. NBA naujokų biržoje buvo pašauktas pirmasis. Amerikietį pašaukė „Orlando Magic“, tačiau iš karto iškeitė į „Golden State Warriors“ klubą. Ch. Webber‘is pasirašė neįtikėtinai ilgą – net 15 metų kontraktą, kurio vertė siekė 75 mln. dolerių. Tiesa, su išlyga, jog po metų kontraktas gali būti nutrauktas. Nors jau debiutiniame sezone puolėjas demonstravo puikius rezultatus (17,5 tšk., 9,1 atk. kam., 2,2 bl.) ir laimėjo geriausių metų naujoko titulą, kitame sezone teko keltis į „Washington Bullets“(vėliau pakeitė pavadinimą į „Wizards“) dėl nesutarimų su treneriu. Vašingtone Chris‘ui teko rungtyniauti su universiteto laikų draugu ir garsiojo penketo „Fab Five“ nariu – J. Howard‘u. Nors asmeniniai krepšininko rodikliai dar pagerėjo, geriausias karjeros tarpsnis buvo, kuomet žaidėjas persikėlė į Sakramentą. Ironiška, kadangi atletas iš pradžių nenorėjo keltis į „Kings“.

Ch. Webber‘is tik atvykęs tapo kertiniu „Karalių“ žaidėju. Jau pirmajame sezone naujoje komandoje, vidutiniškai po 13 kamuolių per mačą nusiimdavęs atletas, nutraukė D. Rodman‘o dominavimą tarp geriausių kovotojų dėl atšokusių kamuolių. Tačiau Chris‘ui norėjosi ne tik asmeninių pasiekimų, bet ir kartu su komanda triumfuoti lygoje. Tą padaryti Sakramento komanda buvo pajėgi, kadangi turėjo subalansuotą sudėtį ir rodė komandinį žaidimą. 2001/02 m. sezone komanda kovėsi Vakarų konferencijos finale prieš „Los Angeles Lakers“. Nors „Sacramento Kings“ pirmavo serijoje 3-2, tačiau pralaimėjo du mačus iš eilės ir į NBA finalą nepateko. Ši serija įsiminė kaip viena skandalingiausių per visą lygos istoriją.

Ypač įsiminė 6-osios serijos rungtynės, kuomet keisti teisėjų švilpukai privertė išsibauduoti pagrindinį „Kings“ centrą V. Divac‘ą ir leido Los Andželo klubui vien ketvirtajame rungtynių kėlinyje stoti prie baudų metimo linijos net 27 kartus. Šios rungtynės sukėlė didžiules kalbas, jog yra palaikomas „Lakers“ klubas, taip norint pakelti žiūrimumo reitingus ir parduoti daugiau bilietų. Buvęs NBA teisėjas T. Donaghy, kuris vėliau buvo įsivėlęs į kitą lažybų skandalą, teigė, kad šios rungtynės buvo nulemtos NBA vadovų. Jis pareiškė, kad du iš trijų šiame mače teisėjavusių arbitrų, vykdė tam tikrus nurodymus ir taip savo švilpukais įtakojo mačą. Aišku, tuometinis NBA lygos vadovas D. Stern‘as viską neigė. Pats Chris‘as, puikiai žaidęs atkrintamosiose, po mačo teigė, kad jie neturėjo šansų šiose rungtynėse. Netgi varžovų treneris Ph. Jackson‘as po laimėtos serijos pripažino, kad Sakramento komanda buvo geresnė ir jie nusipelnė pergalės.

Daugelis sporto apžvalgininkų ir sirgalių laikė „Sacramento Kings“ tikraisiais čempionais. Tai buvo arčiausias taškas Ch. Webber‘io karjeroje siekiant patekti į NBA finalą. Po šio skandalo sekė sunkus išbandymas. Amerikietis patyrė sunkią kelio traumą, dėl kurios praleido beveik metus be krepšinio. Chris‘as teigė, kad tai buvo bene sunkiausias metas jo karjeroje. „Pinigai nepadaro manęs laimingo. O krepšinis padaro“ – yra pripažinęs atletas. Po šios traumos Ch. Webber‘is nebebuvo toks mobilus ir atletiškas. Tai buvo kertinis taškas jo karjeroje. Persikėlus į Filadelfiją, vėliau Detroitą ir Oklandą, žaidėjo kūnas atlaikė vis mažiau NBA rungtynių, rezultatai prastėjo ir dėl nuolatinių bėdų dėl kelio teko paskelbti apie krepšininko karjeros pabaigą.

Bėdos universitete ir veikla po profesionalaus krepšinio


Ch. Webber‘is buvo įsipainiojęs į ne vieną skandalingą istoriją. Rungtyniaudamas universitete krepšininkas buvo apkaltintas, jog neteisėtai priimdavo komandos rėmėjo pinigus. Į tai netgi buvo įsivėlusi ir Chris‘o šeima. Iš pradžių tai neigęs, vėliau atletas prisipažino. Tai atšaldė santykius tarp „Fab Five“ narių, o vėliau sekęs garsusis „time out“ tik dar labiau padidino atotrūkį. Nors vėliau penketo narių santykiai pagerėjo, šis nuosmukis buvo gera pamoka.

Antrojo laipsnio užpuolimas, marihuanos laikymas, pasipriešinimas sulaikant – visai tai puikuojasi Ch. Webber‘io biografijoje. Galbūt dėl šių dalykų šiam amerikiečiui taip ir nepavyko išbėgti į aikštę su JAV rinktinės marškinėliais. Chris‘as ne kartą pripažino, kad padarė klaidų, tačiau jeigu reikėtų rinktis viską iš naujo, jis nedvejodamas parduotų sielą ir žaistų NBA lygoje.

Nustojęs profesionaliai žaisti, amerikietis neatitrūko nuo krepšinio ir pradėjo dirbti NBA analitiku TNT televizijoje. Buvęs žaidėjas greitai įsiliejo į naujas pareigas ir pradėjo naują savo karjeros etapą. Per savo 15 metų karjerą NBA lygoje, Chris‘as pasiekė 20,7 tšk., 9,8 atk. kam. ir 4,2 rez. perd. vidurkius. Nors Ch. Webberio karjeroje buvo daug sunkių akimirkų, niekas neprivers suabejoti, jog jo žaidimas NBA buvo vertas aukso žiedo.


Ch. Webber‘io žaidimo epizodai:



Garsioji „minutės pertraukėlė“:



        server: 'lv.adocean.pl',
        id: 'gouhMgbCzOC7RJHfz5poJZYB8e.FTmcHlG13YN3Urwb.R7',
        consent: null
    });
// ]]>













Krepsiniopasaulis.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: