V. Čeponis: „Vilniečiams bus veliniškai sunkiai įgyvendinama užduotis pasipriešinti žalgiriečiams“

Vilniaus „Rytas“ (1-4) prarado šansus žengti į kitą etapą FIBA Čempionų lygoje. Sostinės komanda išvykoje 74:81 (22:23, 14:28, 21:8, 17:22) nepasipriešino Atėnų „Peristeri“ (2-3) ekipai.



Aplamai Donaldo Kairio auklėtiniai šiemet rungtyniaudami LKL, KMT ir FIBA Čempionų lygoje iškovojo dešimt pergalių ir tiek pat patyrė pralaimėjimų. Tai prasčiausias LKL vicečempionų sezonas per visą klubo istoriją.

Apie „Ryto“ problemas pasisakyti nusprendė komentatorius Vaidas Čeponis. Kviečiame paskaityti (Tekstas neredaguotas):

„Kodėl „Rytą“ ištiko krachas Čempionų lygoje?


Vilniaus „Rytas“ apgailėtinai pasirodė Čempionų lygoje. Vienoje silpniausių turnyro grupių vilniečiai užims paskutinę vietą.

Taip, sostinės komandą kamavo traumos, koronavirusas, bet vis tiek ji galėjo sužaisti daug geriau. Juk „Peristeri“, VEF yra įveikiami varžovai.

Nesėkmę pirmiausia lėmė tragiška gynyba. „Rytas“ leido oponentams įmesti net 87,4 taško. Vilniaus ekipa varžovams leido pataikyti net 59 proc. dvitaškių ir 39,5 proc. tritaškių. Tai itin prasti skaičiai.

Ne tie klubai, kurie pralaimėjo visu penkis mačus, gynėsi geriau. Nikosijos „Keravnos Keo“ praleido po 86 taškus, Liublino „Start“ - 83,2, Bolonijos „Fortitudo“ - 81,8. Donaldo Kairio auklėtiniai surengė šiek tiek daugiau atakų, bet tai nieko nereiškia – ir daugelio žaidėjų asmeninė, ir komandinė gynyba buvo kiaura.

Iš dabartinių komandos krepšininkų blogaiausias plius minus rodiklis yra Goudelocko – minus 11,5. Lygiai toks pat ir Boatrighto (jis žaidė tik dvejas rungtynes), kuris irgi nepersistengia gynyboje. Laikyti vienu metu aikštėje abu šiuos amerikiečius labai rizikinga.

Goudelockas Čempionų lygoje pelnė po 14,5 taško, bet kas iš to. Gynyboje jis dažniausiai būdavo silpniausia komandos vieta. Štai vakar lemiamu momentu buvo bejėgis prieš Petteway. Kita vertus, labai keista, kad svarbiausiomis minutėmis būtent Goudelockas dengė individualiai pajėgiausia „Peristeri“ žaidėją. Tai rodo trenerių sutrikimą, nesugebėjimą priimti efektyvių sprendimų ekstremalioje situacijoje.

„Ryta“ yra labiau puolimo komanda, bet šio potencialo Europos fronte atskleisti nepavyko. Pagal pelnomus taškus (vid. 77,2) vilniečiai yra 23-ioje vietoje, pagal pataikymą iš žaidimo (43,5 proc.) – 27-oje, o pagal dvitaškių tikslumą – paskutinėje, 32-oje pozicijoje (46,7 proc.)!


Kairys labai akcentuoja greitąjį puolimą ir trumpesnes pozicines atakas, kad būtų galima atlikti labai daug metimų. Tačiau norint organizuoti kontratakas, reikia nusiimti kamuolius po savo krepšiu, perimti nemažai kamuolių. O „Rytas“ atkovotų kamuolių statistikos grafoje rikiuojasi vos 23-tas, o pagal pavogtus kamuolius – 24-25-tas.

Trumpos pozicinės atakos irgi nedavė vaisių – apie varganą pataikymą iš žaidimo jau rašiau. Tai susiję ir su prastai įžaidžiamu kamuoliu – dažnai nesusikuriamos normalios situacijos atakoms. Poziciniame puolime norėtųsi daugiau derinių ir įvairovės.

Manau, reikėtų į puolimą įtraukti daugiau žaidėjų. Štai Goudelockas ir Echodas kartu iš žaidimo vid. atakuoja net 24,5 karto. Beje, reikia pripažinti, kad Echodas puolime padarė pažangą, palyginti su praėjusiu sezonu. Ne tik priaugo rauemenų, bet ir praturtino savo techninį arsenalą.


Visi kiti krepšininkai į krepšį metė daug rečiau. Tarkim, Butkevičius, nors ir toli gražu nėra pozicinio puolimo monstras, mano nuomone, turėtų dažniau turėti kamuolį savo rankose – atlieka tik 4,5 metimo, pelno vos 5,5 taškelio, renka 8 naudingumo balus. Praėjusį sezoną Europos taurės varžybose Arnas sukaupdavo po 14 balų.

Čempionų lygoje blankiai pasirodė Uleckas (tik 0,8 taško), Radzevičius (4,0), Girdžiūnas (6,4), Bičkauskis (5,6; 17 proc. tritaškių). Manau, kad Uleckas, Radzevičius galėtų būti išnaudojami efektyviau. Tai krepšininkai, kurie turi potencialo puolime rodyti geresnius rezultatus. Uleckas Čempionų lygoje gaudavo tik 7,1 minutės. Tokia žaidimo trukmė kerta per žaidėjo pasitikėjimą.

Apie Bensoną net nešneku. Smarkiai abejoju, kad jis sugebėtų nuveikti kažką doro. Čepukaitis ar Matas Jucikas turbūt nebūtų blogiau.


Bėda ir ta, kad „Rytas“ sukomplektuotas taip, kad beveik nėra žaidėjų, kurie ir efektyviai pultų, ir gintųsi. Čia gal tik Ndouras išimtis. Tačiau jau paliko Vilniaus klubą.

Akivaizdu, kad pasiekti geresnių rezultatų Europoje trukdė ir prastas mikroklimatas. Kai kurie „Ryto“ lietuviai nepatenkinti tuo, kad Goudelockas, Boatrightas žaidžia per daug individualiai. Tačiau Goudelockui atrodo, kad jis per retai turi kamuolį ir tai išsakė viešai. Tokie pareiškimai prie tikrai nepsisideda prie geros chemijos sukūrimo komandoje.

Jie abu neslepia, kad ateityje nori patekti į pajėgesnį klubą ir uždirbti daugiau. O tam reikia solidžios statistikos, pirmiausia – nemenko pelnomų taškų skaičiaus. Jeigu Goudelockas neįdės gerokai daugiau pastangų gindamasis, jis tikrai nereikalingas sostinės ekipai.


Dabar išvis neaišku, ar ir kiti „Ryto“ legionieriai liks klube iki sezono pabaigos. Jeigu neliks, o tai realu – dar vienas papildomas galvos skausmas Kairiui. Lenkijoje, Estijoje jam sekėsi kur kas geriau nei Vilniuje.

Negailestinkos kritikos lavina stratego atžvilgiu sumažėtų nebent tuomet, jei vilniečiai iškoptų į LKL ir KMT finalą ir ten nors šiek tiek priešintųsi „Žalgiriui“. Tačiau šiuo metu tai atrodo veliniškai sunkiai įgyvendinama užduotis.

Dabar „Rytui“ svarbiausia perlipti keturiskart mažesnį biudžetą turinčio „Juventus“ barjerą KMT ketvirtfinalyje. Prognozuoju, kad ir tai padaryti nebus lengva. Jei vilniečiai nepatektų į taurės finalo ketvertą, neabejotinai turėtų būti kertamos kai kurių krepšininkų ar trenerių galvos. Gal tą reikėjo padaryti ir anksčiau“, - rašė V. Čeponis.






Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: