Ar praeities nuopelnai suteikia teisę įžeidinėti teisėjus ir pertraukinėti trenerį?



Kauno „Žalgirio“ įžaidėjų Šarūno Jasikevičiaus ir Justino Dentmono lemiamu metu padarytos klaidos į Lietuvos krepšinį atnešė dar neregėtas Lietuvos krepšinio lygos (LKL) atkrintamąsias. Kokias išvadas galime daryti po vilniečių pasiektos pergalės? Ko laukti ketvirtfinalio serijose? Apie tai – šios savaitės apžvalgoje.



Didžiausią rezonansą tradiciškai sukeliantys mačai tarp „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ šįkart pasižymėjo ne tik ypatinga susitikimo svarba ir jo atomazga. Rungtynės atskleidė įdomių detalių, kurias verta panagrinėti išsamiau.

Epizodas numeris 1: „Lietuvos ryto“ vyr. treneris Dainius Adomaitis Kaune ne itin pasitikėjo savo geriausiu snaiperiu Martynu Gecevičiumi ir sunkiaisiais krašto puolėjais – Juanu Palaciosu ir Dariumi Songaila. Galbūt tai buvo taktinis manevras – neleidžiant į aikštę šio trejeto išmušti iš vėžių žalgiriečius, kurie neabejotinai buvo kruopščiai parengę įvairias gynybos sistemas. Skaičiai palyginimui: J. Palaciosas pirmose rungtynėse su „Žalgiriu“ gruodžio mėnesį žaidė 32 minutes, o šeštadienį – vos 12 (sezono vidurkis 25 minutės). D. Songaila pirmajame susitikime su kauniečiais ant parketo praleido 24,33 minutės (sezono vidurkis 19 minučių). Tuo metu šeštadienio mače veteranas žaidė 15 minučių M. Gecevičius gruodį „Siemens“ arenoje rungtyniavo 29 minutes (sezono vidurkis 22,41 minutės). Kaune snaiperis bėgiojo 16 minučių ir nė karto nemetė iš toli. Vilniečiai susitikimą pradėjo prastai, turėjo 17 taškų deficitą, bet sugebėjo laimėti (86:84) be ypatingų trijulės pastangų. Išvada – „Lietuvos rytas pajėgus laimėti prieš dabartinį „Žalgirį“ net ir nepanaudodamas visų savo turimų rezervų.



Epizodas numeris 2: Zabianas Dowdellas iki savaitgalio mačo Lietuvos pirmenybėse buvo sužaidęs 16 rungtynių. Per jas vidutiniškai amerikietis rinkdavo po 5 taškus, o sėkmingiausiai jam susiklostė mačas su Kėdainių „Nevėžiu“ (11 taškų). Prieš „Žalgirį“ Zabianas sužaidė geriausias sezono rungtynes – 18 taškų, 3 rezultatyvūs perdavimai (vienas iš jų – puikiai iškištas kamuolys Antanui Kavaliauskui paskutinę sekundę). Toks pasirodymas nuo įžaidėjo galvos išsklaidė susikaupusius debesis dėl nykaus žaidimo nuo pat atvykimo į Vilnių pradžios. Ankstesnių sezonų LKL finalo serijose ypatingą vaidmenį atlikdavo būtent jose tikra staigmena varžovams tapdavę žaidėjai. Panašu, kad šiemet tai įvyks pusfinalyje iki 2 pergalių.

Epizodas numeris 3: Tituluočiausio ir vyriausio žalgiriečio Š. Jasikevičiaus charakteris komandai kainavo pergalę. Daugybę Eurolygos finalo ketvertų matęs veteranas nesulaikė liežuvio, toli pasiuntė arbitrą Tomą Jasevičių ir taip „Lietuvos rytui“ dovanojo nuostabų šansą persverti rezultatą. Beje, po rungtynių Šaras sakė, jog antroje rungtynių pusėje komanda „paduso“. Galbūt šiuos žodžius visų pirma reikėtų taikyti sau? Jei vadovaujant Sauliui Štombergui dar buvo galima ginčytis, kas atlieka tikrojo trenerio funkcijas, formaliai jas pradėjus eiti Gintarui Krapikui viskas tapo akivaizdu. Įsivaizduojate, kad žemiau esanti situacija galėtų pasikartoti Željko Obradovičiaus ar Jono Kazlausko komandoje? Galų gale, ar praeities nuopelnai ir karštas charakteris suteikia teisę šitaip elgtis?



Epizodas numeris 4: „Žalgirio“ įžaidėjas Justinas Dentmonas į „Lietuvos ryto“ krepšį įmetė 16 taškų, (3/9 tritaškiai), atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir suklydo net 6 kartus. Įspūdis dvejopas. Nuotaikų kaitas nuolat išgyvenančiam krepšininkui pavyko įtikinti teisėjus skirti pražangą Renaldui Seibučiui ir paskutinėmis sekundėmis metė 3 baudos metimus. Amerikietis anksčiau yra minėjęs: „Kai matau, kad prieš mane gali prasižengti, visuomet metu į krepšį. Kol kas teisėjai baudos metimų neskiria, bet tai kažkada tikrai įvyks.“ Nors J. Dentmonas pasiekė savo ir privertė už galvų imtis „Lietuvos ryto“ žaidėjus, viskas pasibaigė Justino klaida. Įžaidėjas esant lygiam rezultatui prieš Z. Dowdellą gynėsi itin aplaidžiai – neužsiėmė pozicijos, nė nebandė užtverti kelio oponentui, o tik bėgo šalia. Taip „Lietuvos ryto“ darbas buvo ypač palengvintas.

Sąmokslo teorijos baigtos – metas istoriniam pavasariui

Jau dabar aišku, kad balandžio 30 startuosiančiose LKL atkrintamosiose bus atvertas naujas istorijos puslapis. Utenos „Juventus“, Prienų „TonyBet“, Klaipėdos „Neptūnas“, Šiaulių „Šiauliai“. Viena iš šių komandų artimiausiais mėnesiais tikrai debiutuos didžiajame LKL finale. Kas turi daugiausia šansų? O gal dar vieną staigmeną pateiks Pasvalio „Pieno žvaigždės“?

„Lietuvos rytas“–„Nevėžis“: kardinalūs pokyčiai, rezultatas – tas pats


Prieš sezoną rimtų ambicijų dėl LKL bronzos turėję kėdainiškiai į atkrintamąsias pateko tik paskutinę minutę. Ilgą laiką negavę algų komandą paliko tokie startinio penketo žaidėjai kaip Vilmantas Dilys, Tyrone'as Brazeltonas, Arvydas Šikšnius, Valdas Dapkus, Simas Buterlevičius. Paskutinėse sezono rungtynėse su pasvaliečiais „Nevėžio“ strategas Gintaras Leonavičius vertėsi 6 krepšininkų sugebėjimais. Po 40 minučių rungtyniavo Vidas Ginevičius, Tauras Jogėla, Šarūnas Kulevičius ir Gintaras Leonavičius jaunesnysis. Likusį mačo krūvį pasidalijo Povilas Butkevičius ir Darius Šilinskis. Visgi be atlyginimo žaidžiantys krepšininkai sugebėjo patekti į atkrintamąsias ir savo paskutines sezono savaites pabandys apsunkinti gyvenimą tik į auksą nusitaikiusiems reguliaraus sezono nugalėtojams.

Abejas rungtynes „Lietuvos rytas“ šiemet laimėjo (78:61 ir 67:64). Antrajame susitikime Vilniuje rytiečiai turėjo daug vargo ir tai lyg turėtų sufleruoti apie galimus serijos siurprizus. Visgi komandų situacija kardinaliai skirtinga. „Lietuvos rytas“ tik ką laimėjo prieš „Žalgirį“, visi sostinės žaidėjai sveiki ir pasiruošę svarbiausioms kovoms. Tuo metu „Nevėžis“ į rungtynių paraišką gali įtraukti tik 8 žaidėjus, iš kurių 2 įvykius aikštėje greičiausiai stebės nuo atsarginių žaidėjų suolelio. Realybė graudi, bet ją reikia pripažinti. Klubo direktorius sezono išvakarėse teigęs, kad jo ekipa susirinko tikrai ne saulėgrąžų gliaudyti, dabar gali džiaugtis, kad klubas įvykdė minimalų uždavinį ir pateko atkrintamąsias. Iš aštuntosios pozicijos, kaip ir praėjusį sezoną.

„TonyBet“–„Juventus“: intrigos daugiau nei atrodo


Keturios prieniškių pergalės reguliariajame sezone (92:75, 74:64, 77:76, 88:80), laimėta Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) taurė ir sukaupta patirtis. Tai yra neabejotini Virginijaus Šeškaus komandos pliusai, tačiau jie pergalės šioje serijoje prieš Utenos klubą toli gražu negarantuoja.

„Juventus“ yra kovinga komanda. Sezono pradžios rezultatais nusivylę klubo vadovai išsiskyrė su Vitoldu Masalskiu, diriguoti komandai stojo kitas buvęs krepšininkas Virginijus Sirvydis. Nors rezultatai it mostelėjus burtų lazdele nepagerėjo, komanda pradėjo grasinti netgi lygos lyderiams. „Lietuvos rytui“ uteniškiai pernelyg nepasipriešino, tačiau dvikovose su „Žalgiriu“, „Neptūnu“ ir tuo pačiu „TonyBet“ intrigos netrūko. Be to, nemažą dalį rungtynių „Juventus“ pralaimėjo po abejotinų arbitrų sprendimų. Klubas įpusėjus sezonui pasistiprino pajėgiu amerikiečiu Jeremy Hazelliu, kuris greitai adaptavosi ir tapo vienu komandos lyderių. Užtikrintai atrodo Averonas Kelvinas Matthewsas, Keyronas Sheardas, Nikita Barinovas. Vis dėlto tai nėra vien legionierių vedama ekipa. Svarbų vaidmenį Utenoje atlieka krepšininko brandą pasiekęs Adas Viskontas, o visada sėkmingai sužaisti gali Karolis Petrukonis, Edgaras Stanionis, Saulius Kulvietis.

„Juventus“ strategas netgi turi ilgesnį lygiavertiškų keitimų suolelį, todėl ši serija pretenduoja tapti itin sensacinga. Utenos klubas, kaip ir Prienai, turi unikalų šansą – patekti į lygos finalą. Viskas dar įspūdingiau atrodo „Juventus“ atveju. Vos iš septintosios vietos atkrintamosiose startuojantis klubas gali užsikabinti sidabro medalius


Komanda sportinės formos piką pasiekė laiku, tačiau dėl „TonyBet“ garbės iš paskutiniųjų kausis Martynas Linkevičius, Mindaugas Lukauskis, Artūras Valeika, Žygimantas Janavičius, Vaidas Čepukaitis ir Paulius Ivanauskas. Ar alinančio sezono pabaigoje jiems užteks jėgų?

„Neptūnas“–„Šiauliai“: nepabūgę grandų

Dar viena ketvirtfinalio pora, sukelianti daugiau klausimų negu atsakymų. Abu klubai reguliariajame sezone pasidalijo po pergalę. Ir vieni, ir kiti jau žino, ką reiškia įveikti grandus. Klaipėdiečiai abu kartus nukalė „Žalgirį“ ir buvo per žingsnį nuo pergalės LKF taurės pusfinalyje prieš „Lietuvos rytą“. Šiauliečiai žalgiriečius LKL pirmenybėse sugebėjo įveikti pirmieji, o prieš kelias savaites saulės miesto atstovai namuose pamokė ir vilniečius.


„Šiaulių“ sezonas klubo metraštyje jau įrašytas auksinėmis raidėmis. Ekipa pirmą kartą istorijoje iškovojo Baltijos krepšinio lygos (BBL) taurę. Sezono pradžioje daug sudėtimi eksperimentavę Gedimino Petrausko auklėtiniai trainiojosi LKL turnyrinės lentelės dugne, tačiau po Naujųjų šiauliečiai virto rimta jėga bet kuriam varžovui.

Savo ruoštu „Neptūno“ strategas Kazys Maksvytis prasitarė, kad prieš prasidedant atkrintamosioms mato pagrindo nerimauti. Klubas tik paskutinę sekundę išsigelbėjo rungtynėse su „Nevėžiu“, ko nepavyko padaryti reguliaraus sezono finiše su Prienų klubu. Gali būti, kad stabilų žaidimą vietiniuose frontuose visą sezoną demonstravęs klubas taip ir liks be trofėjaus. Abi komandos turi daug vienodo kalibro žaidėjų, rungtyniauja akiai patraukliu stiliumi. Bus tikrai įdomu.

„Žalgiris“–„Pieno žvaigždės“: pasvaliečiai neturi ko prarasti


Pasvaliečiai laimėjo 16 iš 17 rungtynių namuose, tačiau jau ketvirtfinalyje yra priversta išmėginti vis dar nenukarūnuoto LKL čempiono jėgą. Žvelgiant turnyrine prasme, ši pora turėtų būti lygiausia, mat susitinka 4 ir 5 vietas užėmę klubai. Galbūt taip ir bus, nors daugelis jau dabar yra linkę laidoti Rimanto Grigo vadovaujamą komandą.

Ilgą laiką buvo sunku suvokti, kaip Lietuvos čempionato finalas gali apsieiti be vieno iš grandų, tačiau tai jau įvyksianti neišvengiamybė. Dabar turbūt daugeliui net galvoje netelpa mintis, kad žalgiriečių gali nebūti ir finalo ketverte. Tokia mąstysena suprantama. Visų pirma, „Žalgiris“ yra įsiutęs ir ši serija būtų palanki proga susigrąžinti pasitikėjimą savimi. Be to, abi tarpusavio akistatas šį sezoną laimėjo kauniečiai.

Kita vertus, žvėris, priremtas prie sienos, visada yra pats pavojingiausias. Artūras Jomantas, Žygimantas Jonušas, Egidijus Dimša, Rolandas Alijevas ir Dovydas Redikas tikrai nėra prastesni krepšininkai už daugelį žalgiriečių, todėl rimtos intrigos bent jau vienose rungtynėse turėtume sulaukti. Pasvaliečiai neturi ko prarasti, o kauniečiams pralaimėjimas šioje serijoje prilygtų ne fiasko, o visiškam žaidimo ir vadybos krachui. Kauniečių koziris – aukštaūgiai. Roberto Javtoko ir Pauliaus Jankūno patirtis po krepšiu gali tapti pagrindiniu serijos akcentu.



alt






Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}


Video rekomendacijos: