Kas pradangina Lietuvos krepšinio asmenybes?



Vilniaus „Lietuvos rytas“ praėjusią savaitę išgyveno pokyčių audrą ir patyrė pirmąjį pralaimėjimą Lietuvos krepšinio lygoje (LKL). Ilgai lauktoje Jono Valančiūno ir Donato Motiejūno klubų akistatoje lietuviai nebuvo pastumdėliai, o Kauno raj. „LSU-Atleto“ vyr. treneris Edas Nickus išreiškė nusivylimą kitais jaunaisiais Lietuvos žaidėjais. Tokiomis nuotaikomis šiuo metu gyvena šalies krepšinis.



Vilniaus komanda toliau ieško savojo veido

Šiek tiek daugiau nei tris mėnesius su vilniečiais dirbęs Aco Petrovičius savo tėvynainiams Kroatijoje turbūt jau kurį laiką guodžiasi, kad lietuviai nesuprato jo schemų ir taikomos taktikos. Panašia beletristika sugrįžęs į Vokietiją užsiiminėjo ir Aco pirmtakas Dirkas Bauermannas. Klubo direktorius Martynas Purlys apibūdindamas buvusio trenerio darbą kirto per skaudžiausią vietą: „Nežinau, apie kokią stabilizaciją galima kalbėti, kai per rungtynes praleisdavome daugiau nei 80 taškų.“ Taip, A. Petrovičius visada pasižymėdavo kaip puolimo šalininkas. Gynyba strategui buvo antraeilis dalykas ir šiuo atžvilgiu jis buvo visiška D. Bauermanno priešingybė. Tokį žaidimo stilių Aco propagavo ir praėjusiame Europos čempionate, kai dirigavo Bosnijos ir Hercegovinos rinktinei. „Lietuvos ryto“ atsakingi asmenys tikrai tai žinojo, tad kyla klausimas – ko iš kroato buvo tikimasi jį kviečiant į klubą?



„Lietuvos ryto“ bėdos ties eiliniu trenerio pakeitimu neprasideda ir nesibaigia. Jos yra kur kas gilesnės. Galbūt visa esmė yra pasirenkant žaidėjus ir trenerius? Juk negali tiek laiko nesisekti – galima prašauti kartą, du ar kelis, bet kai ta pati situacija kartojasi trečią sezoną iš eilės, verta rimtai susimąstyti. Pralaimėjimas Šiaulių „Šiauliams“ (84:89) tai patvirtina. Vadovaujant naujajam vyr. treneriui Dainiui Adomaičiui komanda praleido beveik 90 taškų. Per pastaruosius du savaitgalius rytiečiai sugebėjo pralaimėti Prienų „TonyBet“ (91:92) ir „Šiaulių“ klubams bei buvo per plauką nuo nesėkmės prieš Klaipėdos „Neptūną“ (90:88). Pirmieji varpai vietiniame fronte nuskambėjo dar paskutinę kalendorinės žiemos dieną. Tuomet Garliavoje vilniečiai sugebėjo išsigelbėti prieš „LSU-Ateto“ krepšininkus. (83:82).

Artėjantys LKL finalai šiemet bus įdomūs ne tik dėl galimai įvyksiančios Kauno ir Vilniaus komandų priešpriešos. Abiem šalies grandams tai bus vienintelė galimybė iškovoti trofėjų, todėl finalo seriją pralaimėjusi komanda šį sezoną galės drąsiai vadinti visiškai nenusisekusiu. Viskas arba nieko – toks principas vyraus gegužės mūšiuose.

Jonas ir Donatas – abiem kojomis ant žemės

NBA atkrintamosiose varžybose vietą užsitikrinę Toronto „Raptors“ ir Hjustono „Rockets“ klubai siekia kuo sėkmingiau užbaigti reguliarųjį sezoną ir lemiamą čempionato stadiją pradėti būdami pasiekę sportinės formos piką.

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį vykusi pastarųjų ekipų akistata paliko smagų įspūdį. J. Valančiūnas ir D. Motiejūnas sulaukė trenerių pasitikėjimo ir jį pateisino. Big V rezultatyvumu nusileido tik DeMarui DeRozanui, o D-Mo pagal surinktus taškus Hjustono ekipoje buvo ketvirtas.

Starto penkete rungtynes pradėjęs ir svarbiausiomis akimirkomis aikštėje buvęs „Raptors“ vidurio puolėjas J. Valančiūnas per 30 minučių pelnė 15 taškų, atkovojo 6 kamuolius, atliko rezultatyvų perdavimą, perėmė vieną kamuolį ir kartą suklydo. Pirmajame kėlinyje į aikštę žengęs „Rockets“ puolėjas D. Motiejūnas joje praleido beveik 23 minutes, per kurias surinko 13 taškų, atkovojo 5 kamuolius ir 3 kartus suklydo. Mūsiškio laiką ant parketo gerokai apribojo 5 asmeninės pražangos.

Sporto žiniasklaidos gigantas ESPN pasitelkęs šiuolaikines technologijas pabandė nuspėti būsimąsias poras pirmajame atkrintamųjų varžybų etape. JAV žurnalistų nuomone, realiausia, kad Toronto klubas (45/32) Rytų konferencijoje susitiks su Vašingtono „Wizards“ ekipa (40/37), o „Rockets“ (51/25) Vakaruose susiporuos su Oklando „Warriors“ (48/29).


Reguliarusis NBA sezonas finišuos balandžio 17 dieną.

Tai kur tos krepšinio asmenybės?

2012-aisiais Nacionalinę krepšinio lygą (NKL) laimėjęs „LSU-Atletas“ po šio sezono bus priverstas pasitraukti iš LKL pirmenybių. Sporto universiteto studentams liko sužaisti vos trejas rungtynes, o per 31 mačą vos 4 pergales sukrapštę žaidėjai nebeturi vilčių pakilti iš turnyrinės lentelės dugno. Komandos strategas po rungtynių su Panevėžio „Lietkabeliu“ išsakė viską, ką mano apie jaunuosius Lietuvos krepšininkus:


„Pasakykite, kuris dabar jaunas žaidėjas nori žaisti Eurolygoje? Kaip ir nelabai kas yra. Šiandien daugelis jaunų žaidėjų yra susitaikę su esama padėtimi, žaidžia Lietuvos pirmenybėse ir jiems to užtenka. Tų žvaigždžių trūkumas sukelia rimtas problemas. Jeigu dabar sutikčiau Šarūno Marčiulionio, Valdemaro Chomičiaus ar Šarūno Jasikevičiaus charakterio tipo krepšininką, galėčiau ramiai baigti trenerio karjerą. Reikia labai rimtai susėsti ir pasikalbėti. D. Motiejūnas, J. Valančiūnas – su jais viskas gerai, bet į juos žiūri amerikiečiai, o mes tik paskaitom.“

Apie krepšinio asmenybių trūkumą Lietuvoje kalbama jau nebe pirmus metus, o krepšinio pasaulyje besisukantys specialistai trenerio E. Nickaus išsakytoms mintims linkę pritarti. Visų pirma, leiskime vadovauti strategams iš Lietuvos. Juk užsienio specialistai visiškai nesuinteresuoti ugdyti jaunųjų lietuvių, jie siekia rezultato pasitelkdami legionierius, o toks, koks buvo Joanas Plaza, atsiranda kartą per 20 metų.

Gerai, Saulius Štombergas Kauno krepšininkams vadovauja nuo spalio mėnesio. Begalė pralaimėjimų Eurolygos „Top 16“ etape, tačiau jaunimas žaidžia. Artūras Gudaitis (13 taškų) pragariškoje Belgrado atmosferoje sugebėjo būti rezultatyviausiu komandos krepšininku. Praėjusį sezoną sunkiojo krašto puolėjo ir „centro“ pozicijose galintis žaisti Artūras dar rungtyniavo „Žalgirio“ dubleriuose, o dabar graibsto neįkainojamą patirtį Eurolygos arenose. Pralaimėti nepatinka niekam, tai yra skausmingas, bet galbūt tai teisingas kelias į ateities pergales. Galbūt iš „Žalgirio“ jaunimo taip ir neišaugs nė vienas tikras Eurolygos kalibro žaidėjas, bet nepabandę to niekada nesužinosime. „Lietuvos ryte“ vadovaujant A. Petrovičiui ant suolo puvo talentingas snaiperis Eimantas Bendžius. Dabar situacija keisis. Reikia tikėti, kad ilgam.


alt





Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: