Lenkijos rinktinės vyr. treneris: „Mūsų žaidimo lygis pakyla rungtyniaujant prieš tokius varžovus“

Lenkijos rinktinės vyr. treneris: „Mūsų žaidimo lygis pakyla rungtyniaujant prieš tokius varžovus“

FIBA nuotr.

Vasario 22 d. Vilniuje Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pradeda kovas 2025 m. Europos čempionato atrankos varžybose. Pirmasis mūsiškių varžovas – Lenkijos rinktinė. Jūsų dėmesiui interviu su Lenkijos rinktinės vyr. treneriu Igoriu Miličičiumi.



Neapolio „Gevi Basket“ klubą treniruojantis 47-ių metų specialistas šį savaitgalį dar kovos Italijos taurės turnyre. Tačiau nuo 2021 m. Lenkijos nacionalinei rinktinei vadovaujantis kroatas jau galvoja ir apie Europos čempionato atrankos varžybų „lango” pradžią.

H grupėje rungtyniaujanti Lenkija, kaip viena būsimo turnyro šeimininkių, jau turi kelialapį į finalinį „EuroBasket“ turnyrą. Tad Igoris Miličičius rinktinei kelia kitokius tikslus artėjančiame „lange”.

„Praeitą vasarą turėjome puikų pasirodymą kvalifikacinėse varžybose į Olimpinę atranką. Laimėjome šį turnyrą Lenkijoje. Dabar dalyvausime kitame Olimpinės atrankos turnyre Valencijoje, todėl, pirmiausia, matome šį „langą”, kaip mini stovyklą prieš vasaros kovas, – pažymėjo Igoris Miličičius. – Taip pat norime išsaugoti žaidėjų tarpusavio ryšius ir išlaikyti gerą mūsų komandos psichologinį nusiteikimą. Kaip žinia, sukurti kažką gero yra sudėtinga ir užtrunka laiko, tačiau sugadinti reikalus yra labai paprasta. Todėl norime pasinaudoti kiekviena proga komandos kūrimui.“


Kalbėdamas apie rinktinės sudėtį, I. Miličičius džiaugėsi, jog pavyko surinkti kone pajėgiausią žaidėjų grupę. Lenkijos rinktinės gretose nebus tik JAV rungtyniaujančių Jeremy Sochano ir Igorio Miličičiaus.

Eurolygos klubuose rungtyniaujantys Aleksanderis Balcerowskis (Atėnų „Panathinaikos“) ir Mateušas Ponitka (Belgrado „Partizanas“), šį sezoną neišsiskiria dideliu žaidimo laiku bei svarbiais vaidmenimis. Tačiau Lenkijos rinktinės treneris dalyvavimą Europos čempionato atrankos varžybų „lange” mato kaip puikią galimybę šiems žaidėjams.

„Esame čia tam, kad padėtume Mateušui, kad padėtume Oli sugrįžti į ritmą. Jiems reikia žaidimo minučių, jie nori žaidimo minučių, svarbiausia, kad jie nori atvažiuoti ir žaisti. Nesijaudinu dėl to, kad klubuose jie negauna tiek žaidybinio laiko, kiek jie galėtų ir turėtų gauti, nes žinau, kad nacionalinėje rinktinėje jie tampa visiškai kitokiais žaidėjais ir rinktinėje jų pasirodymai būna žymiai geresni“, – pabrėžė Lenkijos rinktinės vyr. treneris.

Paklaustas apie Lenkijos rinktinės stipriąsias puses, Igoris Miličičius išskyrė komandos tarpusavio chemiją: „Mes žaidžiame ir kovojame, kaip vienas. Bus didelis iššūkis, tačiau mūsų žaidimo lygis pakyla rungtyniaujant prieš tokius varžovus.“

Kokios informacijos turite apie Lietuvos rinktinę?

– Solidi komanda. Lietuva turi aukštus krepšininkus visose pozicijose. Komanda labai gerai judina kamuolį, keičia įvairias gynybos sistemas. Gerai organizuota komanda, demonstruojanti Lietuvos krepšiniui būdingus dalykus: daug judėjimo puolime, dalinimasis kamuoliu, daug tranzicijos situacijų.

Taip pat norėčiau išskirti sirgalių sukuriamą atmosferą Lietuvos rinktinės namų rungtynėse. Labai laukiame šių rungtynių.


Visų laikų Lietuvos ir Lenkijos tarpusavio susitikimų statistika – 14 pergalių ir 10 pralaimėjimų Lietuvos naudai. Kaip palygintumėt šias dvi rinktines dabar?

– 14-10 nėra blogas rezultatas. Mes nejaučiame spaudimo, mums svarbiausia gerinti savo žaidimą, gerinti detales gynyboje ir puolime. Žaidėjai tai žino. Tačiau tai yra įdomi kaimynų konkurencija ir turėtų būti dar viena puiki patirtis, kurios labai laukiame.

Kas gali lemti pergalę vasario 22 dienos rungtynėse?


– Turime diktuoti žaidimo tempą. Lietuva turi ūgio pranašumą, todėl mums bus labai svarbu kontroliuoti atšokusius kamuolius. Turėsime kontroliuoti žaidimo tempą, neprarasti kamuolių ir neduoti Lietuvos rinktinei galimybių bėgti į greitą puolimą.

Vilniuje gyvena daug lenkų tautybės gyventojų. Ar tikitės jų palaikymo?

– Nežinau, ar Lietuvos sirgaliai mus palaikys. Tačiau išvykose mus lydi mūsų sirgaliai. Tai vyks netoli Lenkijos, gabūt, tai paskatins atvykti dar daugiau mūsų sirgalių. Pagalbos prireiks.


LTU.Basketball

Video rekomendacijos: