E. Messina: žmonės neįsivaizduoja, kaip skiriasi trenerio darbas NBA ir Europoje

E. Messina: žmonės neįsivaizduoja, kaip skiriasi trenerio darbas NBA ir Europoje

Milano "AX Armani" vyriausiasis treneris Ettore Messina, anksčiau buvęs Greggo Popovichiaus asistentu San Antonijaus "Spurs" klube, papasakojo apie pagrindinius trenerio darbo skirtumus NBA lygoje ir Europoje.



"NBA reikia mokėti lengvai susitaikyti su pralaimėjimu. Reikia mokėti greitai susitaikyti su juo ir susikoncentruoti kitoms rungtynėms, - teigia keturiskart Eurolygos čempionas. - Jei sąžiningai, man tai pavyksta ne itin gerai.
Taip pat man teko įveikti didelio rungtynių skaičiaus krūvį. Turėjau daugybę treniruočių su pavargusiais žaidėjais. Išmokau išvengti to bet kokia kaina. Jei dirbate su pavargusiais žaidėjais, padidinate traumų gavimo galimybę. Jėgų atstatymas - tai raktas į sėkmę.

Taip pat didelę reikšmę turi komandos lyderių efektyvumas. Trenerius vertina pagal tai, kaip jie panaudoja du ar tris lyderius puolime. Pralaimėti, kai dvi jūsų superžvaigždės pelnė 30 taškų, ir pralaimėti, kai pelnė 15 - tai ne tas pats.

Europoje kitaip, labiau panašu į JAV studentų krepšinį. Mes taip pat turime išsiskiriančių žaidėjų, tačiau svarbiau, kaip žaidžia komanda.

Tas pats galioja ir gynyboje. Geriau, kad varžovas tave nugalėtų neišnaudodamas savo superžvaigždžių.

Žmonės neįsivaizduoja, kaip skiriasi trenerio darbas NBA ir Europoje. 48 minutės rotacijos atžvilgiu ir to, kiek žaidėjas laiko turi praleisti aikštelėje - tai ne tie patys dalykai. Europoje, jei tu atsilieki 15 taškų trečiojo kėlinio viduryje, dažniausiai reiškia, kad rungtynės pralaimėtos. NBA, jei tu nusileidi 20 taškų trečiojo ketvirčio viduryje, turi dar 18 minučių iki rungtynių pabaigos, o tai beveik pusė mačo Europoje. Reiškia, šansų dar yra.

NBA tau negadina nervų žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose, kaip Europoje. NBA treneriai nepatiria tokio spaudimo. Agresyvumo lygis net nesulyginamas su tuo, kas vyksta Europoje. Ten geranoriškesnė atmosfera arenose."





Eurobasket.lt

Video rekomendacijos: