M.Timinskas Amerikoje – ramus ir laimingas

Mindaugas Timinskas tebesijaučia tikras žalgirietis, bet grįžimas į Kauną nėra įtrauktas į jo planus. Buvęs „Žalgirio” kapitonas krepšinio alkį malšina treniruodamas vaikus vidurinėje mokykloje JAV.

„Coach Tim” – taip dabar į M.Timinską kreipiasi vaikai Kerio akademijoje (Cary Academy) Šiaurės Karolinoje, kur buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas pradėjo trenerio karjerą.



37 metų treneris Timas žino daug krepšinio paslapčių. Sidnėjuje su Lietuvos rinktine jis iškovojo olimpinių žaidynių bronzą, o su Kauno „Žalgiriu” – tris LKL aukso žiedus. Ne veltui Kaune jo delnas amžiams įspaustas „Žalgirio” žvaigždžių alėjoje.

Bet M.Timinskas nenori, o gal ir negali atskleisti dar vienos paslapties – kodėl jo vardas siejamas su postu „Žalgirio” struktūroje?

Širdyje lieka žalgirietis



Kai „Žalgirio” generalinio direktoriaus postą šią savaitę paliko Paulius Motiejūnas, tarp galimų kandidatų jį pakeisti sušmėžavo gerai žinomo žalgiriečio pavardė.

Trejus metus apie M.Timinską nebuvo jokių žinių net ir visus pasiekiančio interneto platybėse. Bet krepšinio užkulisiuose kažkas prisiminė JAV gyvenantį buvusį krepšininką, turintį finansininko diplomą.

„Širdyje esu žalgirietis. Ir gyvendamas JAV seku komandos įvykius. Bet su niekuo iš „Žalgirio” nešnekėjau, – „Lietuvos rytui” sakė M.Timinskas. – Džiaugiuosi gyvenimu Jungtinėse Amerikos Valstijose.


Pats beveik nežaidžiu krepšinio, bet juo domiuosi. Stengiuosi nenutolti nuo krepšinio.”

Paklaustas, ar apie galimybę dirbti Kauno klube teiravosi jo aplinkos žmonės, M.Timinskas labai atsargiai rinko žodžius.

„Tiksliai nežinau, – kalbėjo buvęs krepšininkas. – Gal kur nors mano vardas ir nuskambėjo. Bet tikriausiai nėra reikalo kalbėti, nes su manimi tiesiogiai bendrauta nebuvo.”

Jaučiasi lyg namų šeimininkas



M.Timinsko dienos anapus Atlanto bėga ramesniu ritmu nei jo buvusios komandos.

Kol „Žalgirio” krepšininkai sunerimę ieško būdų, kaip išbristi iš žaidimo krizės, buvęs komandos kapitonas mėgaujasi sėsliu gyvenimu namuose Šiaurės Karolinoje.

Praėjo daugiau nei treji metai, kai M.Timinskas paskutinį sykį žaidė profesionalų krepšinį atstovaudamas Valensijos „Pamesa” klubui.



Paskui dar metus jis neskubėjo padėti taško karjeroje laukdamas įdomaus pasiūlymo, bet toks neatėjo.

Juokaudamas M.Timinskas save vadino namų šeimininku ir dviejų dukterų vairuotoju. Jo amerikietė žmona Barbara irgi nedirbo, todėl visa šeima ištisas dienas leido kartu.

Šeima M.Timinskui visada buvo pirmoje vietoje. 2003 metų vasarą Lietuvos krepšinio sirgalius pritrenkė žinia, kad dvimetrinis puolėjas atsisakė žaisti rinktinėje dėl buitinių priežasčių.



M.Timinskas tuomet atvirai kalbėjo, kad vasarą skirs savo naujiems namams Šiaurės Karolinoje tvarkyti.

Norėjosi ko nors daugiau

M.Timinskas buvo geras krepšininkas. Ne tik dėl dviejų atakų, kurios iki šiol sukasi „YouTube” klipuose.



2001 metais per Eurolygos finalą tuomet Vitorijos „Tau Ceramica” žaidęs lietuvis su tokia jėga sugrūdo kamuolį į krepšį viena ranka, kad dėjimas pateko į kito sezono Eurolygos vinjetę.

„Žalgirio” ataką per 0,3 sek. taikliu metimu baigęs ir pergalę 2003 metų LKL finalo rungtynėse Vilniuje išplėšęs M.Timinskas dar ilgai sapnavosi baisiausiuose „Lietuvos ryto” žaidėjų košmaruose.

Iš viso 4 sezonus „Žalgiriui” atstovavęs žaidėjas vėliau 3 metus žaidė Valensijoje, kur paskutinį sykį aukšto lygio varžybose metė į krepšį būdamas 34 metų. Paskui jis ilgam įsikūrė JAV.



M.Timinskas pagaliau galėjo visą laiką skirti šeimai, kol pasiryžo ieškoti darbo.

„Namuose visą laiką neprisėdėsiu. Šeimai skiriu daug laiko, bet norisi ko nors daugiau”, – neslėpė M.Timinskas.

Tobulėja žaisdamas tenisą



Aistrą sportuoti buvęs krepšininkas kurstė aktyviai bėgiodamas. Prieš dvejus metus jis net dalyvavo pusės maratono varžybose ir 21 km 97 m įveikė greičiau nei per dvi valandas.

„Buvo įdomu mesti iššūkį sau ir bėgti ilgas distancijas, bet ilgiau tuo užsiimti nenorėjau. Pabodo”, – sakė M.Timinskas.

Jis vis dažniau mojuoja teniso rakete, o krepšinio kamuolį į rankas paima tik žaisdamas su vaikais. Sidnėjaus olimpinis prizininkas rimtai krepšinio nebežaidžia.



„Jaučiu, kad krepšinio aikštėje nebegaliu padaryti tiek, kiek galėdavau prieš keletą metų, – pasakojo M.Timinskas. – Todėl dabar dažnai žaidžiu tenisą.

Šioje sporto šakoje viską pradėjau nuo nulio ir man pavyksta gerinti žaidimą.

Psichologiškai jaučiuosi smagiau, kai ką nors darau geriau, o ne vis prasčiau.”



Įdomu dirbti su vaikais

Nors pats krepšinio profesionaliai nebežaidžia, M.Timinskas visada ilgėjosi šio žaidimo.

Jis įsidarbino Kerio akademijoje, kurią lanko ir buvusio krepšininko dukterys – 11 metų Taylor ir 9 metų Natalie.



„Tai nuolatinės pareigos, tik mūsų sezonas trumpas – nuo lapkričio iki kovo mėnesio, – sakė M.Timinskas. – Man įdomu mokyti vaikus.

Esu iš arti matęs, kaip dirba garsūs treneriai, bet su vaikais viskas vyksta kitaip. Jie visada rodo didelį entuziazmą. Man patinka šis darbas. Jis malšina krepšinio alkį.”

Permainų neplanuoja



M.Timinskas kartais per kompiuterį pasižiūri Lietuvos rinktinės ar klubų rungtynes ir žino, kad „Žalgirio” reikalai Eurolygoje dar labiau pabjuro po apmaudaus pralaimėjimo Zagrebe šią savaitę.

„Nieko baisaus. „Žalgiris” išgyvens šį laikotarpį”, – įsitikinęs M.Timinskas.

Jis žino, kad buvę bendražygiai „Žalgiryje” neseniai pakeitė pareigas – Saulius Štombergas tapo trenerio Aleksandro Trifunovičiaus asistentu, o Arvydas Sabonis – Lietuvos krepšinio federacijos prezidentu.



Kol „Žalgiris” skelbimu laikraštyje ieško naujo generalinio direktoriaus, kitoje vandenyno pusėje trenerio Timo komandų klausosi amerikiečių vaikai.

Jis susimąsto paklaustas, ar pasiryžtų perskristi Atlantą, jeigu „Žalgiriui” prireiktų jo žinių. Bet apie galimas permainas kalba atsargiai.

„Niekada nesakau niekada, bet dabar esame įsivažiavę gyvendami JAV, – sakė M.Timinskas. – Šiuo metu esame laimingi čia ir tuo, kaip gyvename. Aš nematau permainų savo gyvenime.”






Kęstutis Rimkus | lrytas.lt (Foto: M.Kulbis | lrytas.lt)

Video rekomendacijos: