Kalėdų dovana - pasibaigusiu lokautu iš lietuvių mėgausis tik L.Kleiza, Ž.Ilgauskas grįžti neketina

Amerika šeštadienį atsibudo negalėdama patikėti žiniomis apie tai, kad per Kalėdas prasidės NBA sezonas. Po kelis mėnesius trukusių nesėkmingų derybų mažai kas tikėjosi, kad krepšininkams ir klubų savininkams šiais metais pavyks susitarti.



„Įsijungiau savo telefoną ir pradėjau gauti žinutes apie lokauto pabaigą.

Ar tai tiesa?” – pusę dešimtos ryto apstulbęs socialiniame tinkle rašė argentinietis Manu Ginobili iš „San Antonio Spurs”.

„NBA sugrįžta? Nuostabios naujienos.



Esu toks laimingas dėl visų mūsų sirgalių ir visų žmonių, kurie dirba prie arenų ir jų viduje”, – pusę vienuoliktos pakirdęs paskelbė „Dallas Mavericks” vokietis Dirkas Nowitzki.

„Žmonės, ką tik atsibudau ir matau: pasiektas susitarimas!

Jaučiuosi kaip mano vaikai per Kalėdas! Toks pakylėtas!” – pusę dvyliktos internete pareiškė ir LeBronas Jamesas iš „Miami Heat”.


Tiek jis, tiek D.Nowitzki jau gali ruoštis gruodžio 9-ąją atvykti į treniruočių stovyklas, o vietoj Kalėdų pietų stalo susikauti aikštėje tarpusavyje – kaip praėjusio NBA sezono finale.

Sužais po 66 rungtynes

15 valandų – tiek laiko Niujorko advokatų kontoroje „Weil, Gosthal and Manges” už uždarų durų derėjosi NBA žaidėjų ir klubų savininkų atstovai.

Jie susitiko dar penktadienio vidurdienį ir gerokai nuvargę pasirodė su pranešimu 3 valandą nakties, kai tik atkakliausi žurnalistai dar laukė už durų.



Bet buvo verta, nes iki tos nakties atrodė, kad viltys šiais metais Amerikoje išvysti krepšinį visai išblėso.

Tačiau 149-oji lokauto diena tapo išskirtinė, ir gruodžio 25-ąją turi prasidėti sutrumpintas 66 rungtynių NBA sezonas.

Tiesa, susitarimas įsigalios tiktai po 29 klubų savininkų ir 450 žaidėjų balsavimo, tačiau neabejojama, kad dauguma neprieštaraus.



„Manome, kad susitarimas bus patvirtintas, ir NBA sezonas įvyks”, – trumpoje spaudos konferencijoje sakė NBA komisaras Davidas Sternas, o greta jo galva linksėjo žaidėjų asociacijos vadovas Billy Hunteris ir prezidentas Derekas Fisheris.

Ž.Ilgauskas grįžti neketina

Sutrumpintą sezoną pajus tiktai vienas Lietuvos krepšininkas – Linas Kleiza („Toronto Raptors”).



Mat naujokų biržoje pašaukti Jonas Valančiūnas (Vilniaus „Lietuvos rytas”) ir Donatas Motiejūnas (Gdynės „Prokom”) turi sutartis su savo klubais iki sezono pabaigos.

Žydrūnas Ilgauskas paskelbė apie krepšininko karjeros pabaigą nepaisydamas to, kad dar turėjo vienų metų sutartį su „Miami Heat”.

„Bent jau prieš dvi dienas jis man sakė, kad vis dar baigia karjerą”, – sakė 36 metų aukštaūgio agentas Herbas Rudoy.



Daugybė darbo laukia Artūro Karnišovo, kuris dirba „Houston Rockets” skautu. Jis šeštadienį „Lietuvos rytui” sakė, kad vis dar negali nieko viešai kalbėti apie NBA, nes oficialiai lokautas dar nesibaigė.

Tačiau faktiškai neabejojama, kad gruodžio 9-ąją klubų darbuotojams prasidės tikras pragaras, nes per labai trumpą laiką reikės pasirašyti naujas sutartis su laisvaisiais agentais.

Įprastai ši beprotybė prasideda liepos 1-ąją ir trunka beveik tris mėnesius. Dabar viską reikės padaryti mažiau nei per tris savaites.



Džiaugėsi net prezidentas

Net JAV prezidentas Barackas Obama kėlė nykščius į viršų, kai išgirdo apie NBA lokauto pabaigą šeštadienį, baigęs žaisti krepšinį Vašingtone.

Nors amerikiečiai kurį laiką kalbėjo, kad NBA esą niekam neberūpi, internetas sprogo nuo komentarų, o sirgaliai negalėjo sulaukti, kol bus paskelbtas pertvarkytas rungtynių tvarkaraštis.



Dabar aišku tik tiek, kad Kalėdų dieną Dalase įvyks NBA finalo revanšas, Los Andžele „Lakers” kovos su „Chicago Bulls”, o Niujorke – „Knicks” kausis su „Boston Celtics”.

Tačiau kas vyks toliau, paaiškės tik kitą savaitę.

Aišku viena – trumpesnis sezonas vyko vos vieną kartą istorijoje, kai 1999-aisiais dėl lokauto kiekviena komanda sužaidė tik po 50 rungtynių.



Augant pelnui augs ir algos

Vienas įdomiausių klausimų, į kurį bando atsakyti NBA žinovai – kas laimėjo lokauto mūšyje: žaidėjai ar klubų savininkai?

Žinoma, tiek viena, tiek kita pusė tikina, kad pasiektas kompromisas.



Tačiau pažiūrėjus į naujosios kolektyvinės sutarties sąlygas matyti, kad rankas turėtų trinti savininkai. Krepšininkai nusileido tiek, kad metinės jų sutartys gali sumažėti net 300 mln. dolerių. Per 10 metų sutarties laikotarpį tai reiškia net 3 milijardus dolerių, kuriuos sutaupys savininkai.

Be to, sutartys bus trumpesnės, o algos augs mažiau.

„Savininkai skųsis, kad negavo visko, ko norėjo, o kai kurie net balsuos prieš šį susitarimą. Iš tiesų jie gavo daugiau nei reikia, kad galėtų subalansuoti savo sąskaitas”, – teigė „NBC Sports” apžvalgininkas Kurtas Helinas.



Tačiau žaidėjams pavyko išsiderėti, kad naujokų algų skalė ir veteranų minimumas nebūtų mažinamas. Tuo tarpu klubų savininkai bandė jas sumažinti 12 proc.

O svarbiausia, jog žaidėjai nepasidavė savininkų norui, kad žaidėjų atlyginimai išliktų maždaug 2 mlrd. dolerių per sezoną net tuo atveju, jei lygos pajamos augtų.

Šią kovą laimėjo krepšininkai. Jei lyga uždirbs daugiau, storės ir žaidėjų piniginės.



Abi pusės turės galimybę nutraukti šią naująją 10 metų sutartį po šešerių metų.

 

Rita Stankevičiūtė | lrytas.lt

Video rekomendacijos: