V.Romanovas: „Žalgiris“ man – bandymų laboratorija, lietuvių tautos niekada nebuvo, norėčiau nuskristi į kosmosą“

Skandalingai nuskambėjusiame Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubo savininko Vladimiro Romanovo interviu Rusijos sporto portalui championat.com jau privertė verslininką išsižadėti savo žodžių apie priešais tapusius „Žalgirio“ sirgalius. Tačiau tame pat pokalbyje V.Romanovas pažėrė ir istorinių, politinių bei ekonominių perliukų, galinčių priblokšti šių sričių žinovus. Lrytas.lt pateikia įdomiausias „Žalgirio“ savininko mintis.



- Pokalbį norėtųsi pradėti klausimu apie naująją Kauno areną. Apsilankius joje susidaro įspūdis, kad ji tarsi nebaigta statyti, - pradėjo championat.com žurnalistai.

- Pas mus architektūrą visi išmano. Kaip ir krepšinį, politiką... Ten dar turi būti Lietuvos vėliavos formos tinklas. Bet šiaip ten gerai pasirinkta. Jeigu žinotumėte istoriją, tai maždaug šioje vietoje buvo pastatyta tvirtovė. Ten, galima sakyti, mišinys arijų ir italų įsikūrė, kurie bėgo nuo Cezario, nuo inkvizicijos. Atplaukė Nemunu ir prie santakos su Nerimi įsikūrė.

Susitarė su lietuviais, tiksliau lietuvių tada nebuvo, buvo žemaičių gentys. Su jais susitarė Naująją Romą pastatyti. Nes juos išvarė iš Romos aborigenai vietiniai. Tiksliau - naujasis tikėjimas, Cezaris pasiskelbė pontifiku. Tarpininku tarp Dievo, o pagonybė to nepripažįsta. Nes tai ne religija lenkimosi kažkam, o pamokos, kaip gauti žinių iš kito pasaulio, tiksliau iš vieno pasaulio, iš kosmoso, visatos. Žinios atnešė žemdirbystę ir architektūrą, kuri egzistavo dar toli gražu iki Kristaus. Ir piramidės pastatytos, ir visa civilizacija.



Va čia Palemonas 1-asis su 500 šeimų pastatė Roma Nova. Taip atsirado kutūros centras, lopšys Romanovų, Rusijos carų. Tai kol neprasidėjo Kryžiaus žygiai, kad juos sunaikintų. Taip jie nuolat klajojo į šiaurę, į Tverę. Aš žinau, kad pirmieji gyventojai naujos valstybės buvo arijai. Piramidė – tai bendravimo su kosmosu statinys. Su kitu pasauliu. Laidojimo paprotys, tai - ritualas bendravimo su mirusio dvasia, su ta energija, kuri lieka po žmogaus mirties. Taigi, Kryžiaus žygiai ir Žalgiris susiję. Aš tokia knygą apie chronologiją leidžiu, ten kalbama apie valstybę, tiksliau, jos chronologija, kur jie išrenka 50 žmonių, lietuviškai kalbančių, kurie išrenka pontifiką, ir kurie duoda žinias per pranašą, visuomenei kaip elgtis, gyventi. 2000 metų atgal, kai atėjo krikščionių, judėjų, musulmonų kultūra, visa tai buvo sunaikinta. Mano nuomone, ir kultūra, ir žmogus 2000 metų neprogresuoja. Jis degraduoja kaip asmenybė, lyginant su Dievu. Jis su tų religijų pagalba yra vergas.

- Taip, gana netikėta mūsų pokalbio pradžia gavosi...

- Tai jūs apie architektūrą, apie areną. Tai ji simbolizuoja... kultūra ir yra esmė visuomenės, valstybės. Kada nors turime išeiti iš tų ribų. Net Sachara buvo apgyvendinta kažkada, palydovai tai randa. Visa tai arijų, kaip pasakyti, ... pagalba, kai mums buvo pasiųsta, kad žmogus turi vystytis ne kaip gyvulys, o kaip žmogus.


- (techninės problemos fone)

- Ar mums reikės visa tai pakartoti?

- Ne, ne. Mes vistiek video karpysime. Ne viskas ten vis tiek papuls.

- O kiek reportažas truks?



- Manome, kad du gabaliukai po 10 min. Su jūsų citatomis ten.

- Ir įdomu, kad ta pilis senoji Kaune, jeigu buvote, filmą „Ruslanas ir Liudmilą“ filmavo. Ji buvo sugriauta vokiečių, visi sudeginti, o atstačius nuo tos datos švenčiamas Kauno gimtadienis. Tai mes areną statome tam, kad istorija prasideda ne iš ten, o daug anksčiau.

- Girdėjome, kad prie arenos finansavimo teko gerokai prisidėti ir jums?



- Taip, reikėjo nemažai prisidėti. Kažkur 20 proc. nesugebėjo. Tai teko įdėti. Sunkiausia buvo paleisti visą tą mechanizmą, išmokti naudotis visomis detalėmis...

Blogiausia, kad konkurentai nuolat trukdė. Tai ten chemikalai užkasti, tai branguolinės liekanos. Priešpaskutinę dieną paskambino vaikams į darželius ir mokyklas. Neva, tėveliai, neleiskite, suprogdins. Likus valandai iki atidarymo, paskambino, kad susprogdino. 17 tūkst. pagal instrukciją reikėjo evakuoti. Visam tam reikėjo rengtis. Bet atsilaikėme.

- Rinkodaros aspektai užkliuvo, norėjosi geresnės rinkodaros – arenos viduje ir išorėje toli gražu nebuvo tobula, nors pati arena – visi sakė - fantastiška.



- Mes orientuojamės į orkestrus, kad jie skambėtų, o jei jie galės ten groti, tai bet kuris muzikantas galės. Ir ledo renginiai bet kokie gali vykti.

- Aš labiau apie arenos rinkodarą. Ar ji jus tenkino Europos čempionate?

- Tai viskas, ką galėjome geriausio padaryti. Mes tiesiog neturėjome laiko, generalinę repeticiją surengėme jau per patį čempionatą... Kitamet Kaune vyks veteranų Europos čempionatas. Aš jiems daug metų padėjau. O šiemet pasisekė – tapome pirmi ir 2 taškus įmečiau, nors iki tol net kamuolio rankose nebuvau laikęs... Aš ir šiaip kamuolį, kai paėmiau pirmąsyk, įmečiau 7 baudas iš 10. Tai nesuprantu, kaip krepšininkai to nepadaro.



- Kodėl Lietuvoje nėra pajėgaus moterų krepšinio klubo?

- Valstybė jo negali išlaikyti, privatininkai irgi ne. Tai nuostolinga veikla. Pajėgiam moterų krepšinio klubui reikia bent 3–5 mln. dolerių.

- Jei jau prakalbome apie pinigus, koks šį sezoną „Žalgirio“ biudžetas?



- Pusė bet kurios jūsų komandos (Rusijos. - Red.) iš aukščiausios lygos biudžeto.

- Bet kurios. Pas mus labai skirtingų finansinių pajėgumų komandos?

- Turiu galvoje vidutines komandas.



- Teko girdėti, kad pasižymėjote ir šokių aikštelėje. Kaip jums kilo idėja ten dalyvauti?

- Norvaišos pakvietė, kai nuėjau pažiūrėti į anūkes šokančias. Patiko. Per dalyvavimą televizijos šou intensyviai teko treniruotis... Mane mokyklos laikais kvietė ir į baseiną, ir į boksą, o man šokiai visada patiko. Ir Škotijoje anksčiau manė, kad šokiai geriausiai ugdo ritmo pajūtį, ir dar boksas. Trenerius samdė specialiai.

Šiandien „Žalgiris“ pas mane boksu užsiiminėja. Jeigu norite, galiu parodyti (išsitraukia kompiuterį ir rodo įrašus). Begičių (buvęs „Žalgirio“ legionierius. - Red.), pavyzdžiui, jau išmetinėjo iš šito ..., o aš jam sakau, kad atvažiuotų mėnesiu anksčiau ir pamatysi, kokie bus rezultatai. Taip iš tiesu. Jau Begičius jeigu kas, aš jam sakau: „Begičiau, ateik, padėk, duok į snukį ar ką tenais“.



Iš esmės, pagal žaidėjo judėjimą bokse iškart nustatai, ar jis turi ritmo pojūtį, sprogstamosios technikos.

- Tai jūsų išradimas?

- Taip. (rodydamas žalgiriečių vaizdus bokso pratybose. - Red.). Čia pirmame plane Sonny (amerikietis S.Weemsas. - Red.) ir Tomas Delininkaitis. Čia Javtokas turbūt.



- Kaip treneriai priima jūsų patarimus?

- Jie priima tik tai, ką supranta. Vieni - taip, kiti – ne. Svarbiausia, kaip vaikinai. Jeigu jaunimas, pavyzdžiui, Vytenis Lipkevičius atėjo. Jis 30 min. Užsiiminėja. O tie – 8 minutės – ir visa aikštelė šlapia. Va, Kalnietis. Tiek to, aš jums dabar Weemsą dar parodysiu, kur geriau matyti.

- Jums teliko pasikviesti Kasparą Kambalą (Latvijos krepšininką, profesionaliai kovojusį ringe. - Red.)...



- Pas mus su boksu viskas tvarkoje. Žiūrėkite, kaip dirba Weemsas. Atskirsi nuo profesionalo? Beje, treneriai pas mus dirba tokie, kad per mėnesį taip išsunkia žmogų, kad jis radikaliai pasikeičia.

- Jūsų paklausius atrodo, kodėl jus užsiimate tik sporto rėmimu. Juk galėtumėte save realizuoti ir kitose srityse, pavyzdžiui, medicinoje.

- O sportas tai ir yra medicina, tiksliau - jos avangardas. Tikintis sportininkas šiai dienai gali save keisti biologiškai. Aš, pavyzdžiui, užsiėmiau šokiais, save pakeičiau per 6 mėnesius. Biologiškai. Ir šitas procesas vyksta ląstelių lygyje. Moksininkai šiais laikais tai gali matyti per mikroskopus. Šiandien mokslininkai gali įrodyti, o aš tai žinojau 20 metų, kad žmogaus genai nuo energijos modifikuojasi. Žmogus 100 proc. sudarytas iš energijos. Žemė, jeigu atimsime energiją, pavirs į taškelį. Taip ir žmogus. O energija valdoma tikėjimu tuo, ką darai. Treneriui reikia duoti šitas žinias ir jį priversti praeiti viską, nuo A iki B. Tada man įdomu. O jeigu man būtų įdomu tik laimėti, tada viskas paprasta – duoti 100 tūkst. Jeigu lemiamos rungtynės – milijoną žaidėjui. Ir ne aš duodu. Tie, kurie atlieka statymus, duoda pinigus ir išlošia. Man įdomus pats žmogaus vystymosi procesas. Aš pats vystausi.



- Kodėl tada nededate pinigų į mokslinius tyrimus?

- Čia ir yra labaratorija. Sporto klubas – jeigu tai ne šou verslas. Jis gyvena kitais dėsniais. Aš netikiu, kad sportas apskritai išliks po keleto metų. Jis visas taps šou verslu.

- Dar viena jūs dominanti veiklos sfera – politika. Jūs, regis, norėjote tapti Lietuvos prezidentu?



- Jeigu būčiau norėjęs, tai būčiau juo tapęs. Patikėkite, tai gerokai lengviau nei nuimti Lietuvos futbolo federacijos prezidentą. Lietuvoje lengviau pačiam tapti šalies prezidentu. Aš galėčiau tapti prezidentu ne tik Lietuvoje. Bet nekeliu sau tokio tikslo. O paskutinę dieną padaviau paraišką šalies prezidento rinkimams, kad parodyčiau, kad nė vienas prezidentas neturi etninės kilmės. Aš jiems duodu paraišką, jie man sako: „Tu nesi etninis lietuvis. Įrodyk“. Bet juk jie nė vienas netinka, pagal įstatymą turėjo gimti iki karo. Kodėl aš negaliu?

- Kodėl tada jums nepavyko iškelti kandidatūros, jeigu įstatymas jūsų pusėje?

- Tai reikėjo įrodyti, aš ir įrodžiau. Komisija nori priima, nori ne.



- Su tuo jūs Lietuvoje dažnai susiduriate - ne visai nacionaliniu klausimu, bet apribotomis galimybėmis?

- Mano pavardė Romanovas. Romanovai nuo 1909 metų gyveno čia. Tai kokie gi jie etniniai? Lenkai, baltarusiai, ten nė vieno etninio lietuvio nėra, išskyrus Romanovus.

- Daug veiklų jau išbandėte. Ką dar norėtumėte išbandyti?



- Nuskristi į kosmosą, pažiūrėti. Reikia gi treniruotis. Pusmečio nepakaks. Tik pasiūlymo nesulaukiau.

Jeigu man neįdomu politikoje. Kas politika, kas yra demokratija. Tai ne graikų žodis, kaip manoma. Tai – slaviškas žodis, kurį jiems arijai atnešė. Demokratija – tai bendras reikalas, veikla. O šiandien politika - „cosa nostra“. Mūsų reikalas. Matote skirtumą? Reikia į kokią gaują įžengti, bet lyderių ten nerasi. Reikės visus juos išmušti ar nunuodyti, ar pažeminti. O mūsų reikalo nėra. Amerikoje, pavyzdžiui. Amerikos neliko, kai jie atėmė tikėjimą. Užpuolė Iraną, Iraką, Jugoslaviją. Kaip ir dolerio neliko. O kai buvo mitas, žmonės kažką statė.

- Atrodo, kad šiuolaikinei visuomenei jūsų prognozės nėra pernelyg optimistinės.



- O kaip kitaip? Septyni milijardai žmonių trypia Žemę, dergia ją ir semia gamtos išteklius. Kokia žmonijos ateitis? Ją galima būtų tik parduoti organams, o likusią biologinę masę vertėtų perdirbti į kombinuotus pašarus. Niekam kitam žmogus nereikalingas, nes jis netobulėja.

 

lrytas.lt

Video rekomendacijos: