Pažintis iš arti: pokalbis su potencialiu jaunučių rinktinės lyderiu G.Vasiliausku

alt



Sausio 10 dieną 16-ąjį gimtadienį minėsiantis Grantas Vasiliauskas jau dabar įvardijamas kaip būsimas jaunučių rinktinės lyderis.



Sigito Krukio auklėtiniui 2014-ieji buvo įspūdingi – alytiškis vasario ir spalio mėnesiais buvo pripažintas naudingiausiu Moksleivių krepšinio lygos (MKL) žaidėju, debiutavo Regionų krepšinio lygoje (RKL), o visai neseniai iš tarptautinio turnyro Baltarusijoje atstovaudamas savo amžiaus rinktinę parsivežė aukso medalį ir naudingiausio žaidėjo statulėlę.

Pirmoji sezono pusė G. Vasiliauskui taip pat klostosi puikiai. Jo vedama komanda (7/1) MKL jaunučių čempionate tarp dešimties komandų užima pirmąją vietą ir lenkia Šarūno Marčiulionio ir Arvydo Sabonio mokyklų auklėtinius.



Naujienų portalas Alfa.lt su 201 cm ūgio perspektyviu jaunuoliu kalbėjosi apie darbą sporto salėje, mokslų ir krepšinio derinimą bei ateities tikslus.

Lietuvos moksleivių lygoje vasario ir spalio mėnesiais buvai pripažintas naudingiausiu žaidėju. Vienose rungtynėse apskritai buvai nesustabdomas – su Vilniaus krepšinio mokyklos II komanda pelnei 45 taškus, atkovojai 25 kamuolius ir atlikai 8 rezultatyvius perdavimus. Nesijauti išaugęs MKL marškinėlius? – paklausėme Granto.

Šioje lygoje man tikrai dar yra ką veikti. Jūsų minėtose rungtynėse man pavyko įmesti pirmuosius metimus, atsirado pasitikėjimas, tada pataikiau ir iš sudėtingų situacijų. Atlikau rezultatyvių perdavimų, pasisekė atkovoti kamuolių, bet moksleivių krepšinyje man dar reikia daug ką įrodyti.

Sužaidei jau 5 rungtynes RKL pirmenybėse. Jose vidutiniškai renki po 10 taškų ir 6 atkovotus kamuolius. Koks jausmas grumtis su vyrais? Jauti, kad tai aukštesnis lygis?

Malonu ir įdomu žaisti su vyresniais. Gynyboje gaunu ne tokį didelį dėmesį, galiu daugiau žaisti „1 prieš 1". Kita vertus, reikia daugiau stumdytis, vyrauja vyriški kontaktai.

Neseniai grįžai iš tarptautinio turnyro Baltarusijoje. Kokie įspūdžiai?

Buvome ten nuvykę su 16-mečių rinktine, o sekėsi viskas gerai – laimėjome pirmą vietą, nors priešininkai buvo stiprūs, taip pat gavau naudingiausio žaidėjo statulėlę.


Asmeniniai prizai dar nepabodo?

Tikrai ne. Sulaukti tokių įvertinimų visada labai malonu. Tuos prizus reikia užsitarnauti ir įrodyti savo vertę vėl ir vėl iš naujo. Džiugiu, kad kol kas tai sekasi.

Dabar rungtyniauji keliose pozicijose, tačiau, norint tapti profesionalu, teks pasirinkti vieną...


Jeigu dar paaugsiu bent porą centimetrų, galėčiau būti sunkiuoju kraštu, jei ne – būsiu lengvasis kraštas. Tiksli mano pozicija dar nėra aiški.

Kartu su treneriu S. Krukiu darbuojatės išties daug – į rytinę treniruotę atvyksti jau 6.20 val. Kokį įspūdį palieka jūsų bendradarbiavimas?

Visų pirma, taisome dalykus, kuriuos atlieku prasčiausiai, tobuliname judesius, atliekame metimų serijas. Po pietų su komanda darome bendrą treniruotę. Norisi tobulėti, judėti į priekį. Treneriu esu labai patenkintas, tai labai patyręs specialistas, kuris duoda gerų patarimų. Šiuo metu trenerio tikrai nenorėčiau keisti.


Iki vidurinės baigimo tikrai nežadu niekur vykti, nes Alytuje turiu puikias sąlygas – žaidžiu pirmajame MKL divizione, taip pat – RKL čempionate. Neturiu jokių nusiskundimų.

Kaip sekasi derinti mokslus su sportu?

Galbūt jau pripratau prie to ritmo. Spėju ir namų darbus paruošti, ir pasportuoti. Kol kas tai pavyksta suderinti. Manau, jeigu nori, gali spėti visur.


Kitąmet Kaune vyks jaunučių Europos čempionatas. Ar jau mąstai apie tai, kad tau gali tekti tempti lyderio naštą?

Visų pirma, tai bus trenerio nuosprendis, į rinktinę dar reikia patekti, nes į stovyklą susirinks patys geriausi mano metų žaidėjai Lietuvoje. Aišku, visada norisi laimėti tą pirmąją vietą, o kaip bus – žiūrėsime (šypsosi).

Ar palaikai santykius su kitu MKL žaidėju Domantu Viliu ir ką apie jį manai?


Jis pakeitė komandą ir atvyko į Šarūno Marčiulionio akademiją. Ten jis kamuolio nebeturi tiek daug, todėl natūralu, kad pelnomų taškų vidurkis nėra toks įspūdingas kaip pernai. Jis yra metais jaunesnis ir kol kas jo 16-mečių rinktinės kandidatų sąraše nėra.

Tau labiau prie širdies europietiškas ar NBA krepšinis?

Europos. NBA yra daugiau „1 prieš 1" variacijų ir šou elementų. Pas mus yra visai kitokia gynyba. Man patinka komandinis žaidimas, bet tenka žaisti ir individualiai. Jeigu prieš tave varžovai dvigubina gynybą, vadinasi, visada kažkuris žaidėjas liks laisvas ir tu galėsi jam atiduoti perdavimą. Toks ir yra tas komandinis krepšinis.


Ar lengva atsispirti gyvenimiškoms pagundoms ir kas padeda tai padaryti?

Pasakyti „ne" nėra sunku, nes krepšinis man patinka. Sportuodamas jaučiu malonumą. Aišku, nieko blogo kartais pabūti su draugais, bet didesnis noras yra padirbėti salėje.

Jauti padidėjusį merginų dėmesį?


Nežinau, kažkokio didelio dėmesio mokykloje nejaučiu, todėl šiuo atžvilgiu nesu išskirtinis (juokiasi).

Kokios pamokos tau patinka labiausiai?

Galbūt geografija, tačiau dar tikrai nežinau, kur noriu studijuoti.


Norėtum profesionalo karjerą pradėti „Dzūkijoje"?

Dzūkai šaunuoliai, šiemet labai patobulėjo ir tikrai gerai atrodo LKL pirmenybėse. Žinoma, būtų smagu žaisti aukščiausioje Lietuvos lygoje. Kol kas apie tai nekalbėjome, nes tik šiemet pradėjau RKL. Jeigu čia įrodysiu, kad esu kažko vertas, galbūt ateityje ir žaisiu „Dzūkijoje".

Kaip praleisi šventinį periodą?


Mokytis tikrai nereikės, bus atostogos (šypsosi). Šventes sutiksiu normaliai, labai kažko įspūdingo nebus, bet tikrai nesėdėsiu visą laiką kamuolio apsikabinęs.

alt








Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: